■ پیامبر اکرم ص پیش از بعثت چگونه نماز میخواند؟
پاسخ:
آری پیامبر خاتم ص همچون پدر و جدّش عبدالمطلب، موحّد و خداپرست بود و در سالهای پیش از بعثت، هر سال مدتی را در غار حرا اعتکاف میکرد و مشغول مناجات با خدای خویش میشد. در این باره حضرت علی ص میفرماید: "پیامبر هر سال در کوه حرا اقامت میگزید؛ من او را میدیدم و جز من او را کسی نمیدید. حتی روزی که پیامبر به اسلام (نبوت) مبعوث شدند در غار مشغول عبادت بودند".
آنچه مسلّم است این است که شکل عبادت آن حضرت در پیش از بعثت با نمازی که پس از بعثت بر آن حضرت و سایر مسلمانان واجب شد، همسان نبوده است. مسلم آن است که ایشان بر اساس صریح آیات قرآن مأمور بودند از آیین حنیف که همان آیین حضرت ابراهیم بود پیروی کنند.
علامه طباطبایی در تفسیر سورۀ علق می¬نویسد: از سیاق آیات سوره علق می¬توان فهمید که نماز و مناجات، پیش از بعثت نیز وجود داشته است؛ ولی در مورد کیفیت آن اطلاعاتی در دست نیست؛ آنچه پیداست این است که نماز آیین حنیف با اسلام متفاوت بوده است.
در منابع تاریخی آمده است که پس از بعثت روزی على نزد رسول اللّه رفت و دید كه مشغول نماز است. از ایشان پرسید: "اى ابوالقاسم! این حركات چیست؟ رسول الله فرمود: این نماز است كه خداوند مرا بدان امر كرده است."
این ماجرا نشانگر آن است که نماز به شیوهای که خداوند پس از بعثت به پیامبر آموخت، تازگی داشته است در غیر این صورت یعنی اگر پیامبر پیش از بعثت هم به این روش نماز میخواند با توجه به ارتباط نزدیک و همیشگی حضرت علی با پیامبر اکرم، حتما حضرت علی با آن آشنا بود و دیگر آن سؤال را از پیامبر خدا نمیپرسید.
■ روایاتی میگویند که نماز شب چهره انسان را سفید میکند، از طرفی گفته شده است؛ مؤمنان از فرط تهجد چهرههایشان زرد است. این ناهمخوانی را چگونه باید برطرف کرد؟
روایاتی از امام صادق(ع) بیان میکند که نماز شب روی را سفید میکند؛ اما در روایاتی دیگر در خصوصیات شیعیان آمده است که رخسارشان از شب زندهداری و نماز شب زرد است! آیا در این روایات تناقض وجود ندارد؟!
پاسخ اجمالی
همانگونه که در پرسش بدان اشاره شد، در ...
■ چگونه می توانیم تشخیص دهیم نمازی که می خوانیم از روی ریا می باشد؟
در احادیث پیامبر و اهل بیت علیهم السلام برای شخص ریاکار نشانه های ذکر گردیده که فهرست وار به آنها اشاره می نمائیم:
- هنگامى كه كسى نزد اوست تلاش مى كند اعمال الهى انجام دهد
- هنگامى كه تنها شد در انجام عمل كسل است!
- در تمام كارهايش اصرار دارد مر ...
■ دليل اينکه نماز جمعه دو قنوت دارد و قنوت اول آن قبل از رکوع و قنوت دوم بعد از رکوع خوانده می شود چيست؟
نخست بايد دانست در عبادات دو فاكتور مهم«تعبد» و«تنوع» بسيار درخشنده است و عبادت الهي را براي بندگان لذت بخش و سازنده مي گرداند. لذا تفاوت ركعات نماز در شبانه روز و تفاوت نمازهاي عيدين و نماز جمعه وداشتن دوقنوت قبل و بعد از رکوع، در همين راستا قابل تف ...