■ چرا تا جایی که ممکن است باید در مسجد نماز خواند و مسجد اینقدر حق به گردن همسایگانش دارد ؟

پاسخ:
مسجد در شریعت اسلام به عنوان عبادتگاه مسلمانان معرفی شده است . از این جهت دارای اهمیت فوق العاده ای است . از طرفی نیز در بعضی از روایات به عنوان خانه خداوند روی زمین معرفی شده که این نیز بر اهمیت آن می افزاید.
در حدیث قدسی از خداوند متعال، نقل شده:
آگاه باشيد كه خانه‏هاى من روى زمين مساجد هستند كه براى اهل آسمان ها روشنايى مى‏دهند، همان طورى كه ستارگان براى اهل زمين مى‏درخشند. پس خوشا به حال كسى كه در خانه خود، خود را پاك كند. آن وقت مرا در خانه‏ام (مسجد) زيارت نمايد.(1)
علاوه بر آن که اصل بنای مسجد توسط کسانی صورت می گیرد که اهل معنویت و عمل خیر هستند . با اخلاص بنای مسجد را آغاز می کنند، مکان مسجد تاثیر بسیاری در نماز و نمازگزار دارد.
فضای مسجد به جهت نمازی که نمازگزاران در مسجد به جا آورده اند، از عوامل موثر در نمازگزار و نماز است.هر چند به حسب ظاهر مشاهده نمی شود اما به تجربه ثابت شده ،چنین است.
در روایات اسلامی برای نماز در مسجد اهمیت خاصی قائل شده تا اندازه ای که در برخی از روایات آمده است :
اگر کسی در خانه نماز خود را به جماعت بخواند تا از مسجد دوری کند، نماز او و نماز کسی که با او نماز خوانده، کامل نیست، مگر اینکه عذری داشته باشد.(2)
نمازی که در مسجد خوانده شود ،علاوه بر آثاری که بر فرد می گذارد، آثاری دیگری دارد که در روایات اسلامی به آن ها اشاره شده است از جمله : بهره مندی از رحمت الهي ،نورانيت فوق العاده پيدا كردن در قيامت،(3) پاک شدن از گناهان .امام صادق علیه السلام می فرمایند:
بر شما باد به مسجد رفتن ،زیرا مساجد خانه های خدا روی زمین اند. هر کس پاک و پاکیزه وارد آن ها شود، خداوند او را از گناهانش پاک می کند و در زمره زائران خود قرارش می دهد . پس در مساجد بسیار نماز بگزارید و بسیار دعا بخوانید.(4)
امیرالمومنین در سخنی آثار حضور در مسجد و اقامه نماز در آن را چنین بر می شمارد:
مَنِ اخْتَلَفَ إِلَى الْمَسَاجِدِ أَصَابَ إِحْدَى الثَّمَانِ أَخاً مُسْتَفَاداً فِي اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَوْ عِلْماً مُسْتَطْرَفاً أَوْ آيَةً مُحْكَمَةً أَوْ رَحْمَةً مُنْتَظَرَةً أَوْ كَلِمَةً تَرُدُّهُ عَنْ رَدًى أَوْ يَسْمَعُ كَلِمَةً تَدُلُّهُ عَلَى هُدًى أَوْ يَتْرُكُ ذَنْباً خَشْيَةً أَوْ حَيَاء؛(5)
هر كس پيوسته يا در وقت هر نماز به طرف مساجد روان باشد، يكى از اين هشت چيز را بهره خواهد برد:
برادرى كه در راه خدا مورد استفاده او باشد، يا طرفه دانشى كه از زبده‏هاى علم باشد، يا نشانه محكمى كه در راه حقّ او را استوار سازد، يا رحمتى از طرف حقّ كه در انتظار او بوده، يا كلمه و سخنى كه او را از بدى باز دارد، يا شنيدن جمله‏اى كه او را به راه خير و نجات راهنمائى كند، يا گناهى را از ترس خدا ترك نمايد، و يا آن كه از سر شرم و حيا گناهى را ترك كند.
برادر عزیز؛
اين فوائد که همه در رفتن به مسجد است، لزوم نماز در مسجد و حضور در مسجد را دو چندان می کند. رسول خدا صلی الله علیه و اله و سلم کسی را که در همسایگی مسجد باشد و نماز خود را در مسجد نخواند ،مذمت کرده و می فرماید: َلا صَلَاةَ لِجَارِ الْمَسْجِدِ إِلَّا فِي مَسْجِدِ؛(6) نماز همسایه مسجد جز در مسجد کامل نیست.
اما این به معنای آن نیست که اگر همسایه نمازش را بیرون از مسجد بخواند ،درست نیست، بلکه نماز او کامل نیست، یعنی از ثواب کم تری بهره می برد.
مسجد از جهت مکانی، دارای ارزش والایی است. نماز خواندن در مسجد ثواب بیش تری دارد، از این رو سفارش شده تا جایی که ممکن است نماز در مسجد بخوانید. بهتر است سعی شود نماز در مسجد - فرادی یا جماعت- خوانده شود.

پی نوشت ها :
1. شيخ حر عاملى، وسائل الشيعة،مؤسسه آل البيت عليهم‏السلام قم، 1409 هجرى قمری، ج1، ص 381
2. همان، ج5، ص196.
3. شيخ صدوق، من لا يحضره الفقيه، انتشارات جامعه مدرسين قم، 1413 هجرى قمری،ج 1، ص239 .
4. محمدی ری شهری، محمد، میزان الحکمه،دارالحدیث، قم ، 1416 ه ش ، ص 1259، عنوان 1751 .
5. شيخ صدوق، من لا يحضره الفقيه، ج1، ص 237.
6. شيخ طوسى، التهذيب، دار الكتب الإسلاميه تهران، 1365 هجرى شمسی، ج 3، ص 6.
1398/8/6 ساعت 10:52
کد : 753
لینک مطلب

■ آیا به علت آرایش روی صورت، می توان تیمم به جای وضو انجام داد؟

طبق نظر مراجع عظام تقلید، آنچه در سؤال ذکر شده است نمی تواند عذر برای ترک وضو یا غسل و انجام تیمم به جای آن باشد.[1] در این گونه موارد، معمولاً بانوان متدیّن طوری برنامه ریزی می کنند و زمان را به شکلی با آرایشگر هماهنگ می کند تا در انجام واجبات دی ...

■ گفتن تسبیحات حضرت زهراء در تعقیبات نماز چه آثار و فوایدی دارد؟

1.ذکر زیاد محسوب می شود امام صادق‏(ع)فرمود: "تسبیح حضرت زهرا(سلام الله علیها) مصداق "ذکر کثیر" است که خداوند دستور داد و فرموده: " يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثيراً ؛ (فراوان ذکر خدا بگویید)". (1) 2.بخشش گناهان امام ...

■ با داشتن نماز قضا نماز مستحبی بخوانم یا نه؟

کدام تفکر صحیح است؟ بنده به جاي نماز مستحبی، قضاي نمازهایم را مي خوانم چون با وجود واجباتِ قضا نشده، مستحبات نيز پذيرفته نمي شوند و اثري ندارند. بنده نماز مستحبی می خوانم، به اميد آن که توفيقي جهت قضاي نمازهایم حاصل شود. از نظر شرعي خواندن نماز ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز