■ چه اولینهایی در نماز وجود دارد؟
پاسخ: در جواب شما به چند مورد از این اولین¬ها اشاره میکنیم:
• کعبه اولین بنا در زمین؛
قرآن می¬فرماید: "إِنَّ أولَ بَيْتٍ وضِع لِلنَّاس لَلَّذي بِبَكَّةَ مُبارَكاً و هُدىً لِلْعالَمينَ"؛ همانا اوّلین خانهاى كه براى (عبادت) مردم مقرّر شد، همان است كه در سرزمین مكّه است كه مایة بركت و هدایت جهانیان است.
• نماز اولین دستور به حضرت موسی علیه السلام؛
خداوند تعالی پس از بعثت حضرت موسی علیه السلام به او فرمود: "و أَنَا اخْتَرْتُكَ فَاسْتَمِعْ لِمَا يُوحَى إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي و أَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي"؛ و من تو را (به پیامبرى) برگزیدهام، پس به آنچه وحى مىشود گوش فراده. همانا منم اللّه، جز من خدایى نیست، پس مرا بندگى كن و نماز را بپادار تا به یاد من باشى.
پس از استقرار حضرت موسی در مصر خداوند به آن حضرت وحی کرد که در مصر ساکن شوید و خانههايتان را قبله و معبد خود قرار دهيد و نماز را بپادارید.
• نماز اولین واجب در اسلام؛
پیامبر فرمود: "اولین چیزی که خداوند بر امت من واجب نمود نمازهای پنج¬گانه بود".
ابن شهر آشوب می¬نویسد: در مدتی که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در مکه بود، هیچ عبادتی تشریع نشد مگر طهارت و نماز که بر او واجب، و برای امت، سنت (مستحب مؤکد) بود. پس از معراج و در سال نهم بعثت نمازهای پنجگانه واجب شد.
• نماز اولین واجب در فروع دین؛
امام باقرعلیه السلام فرمودند: "اسلام بر پنج پایه استوار شده است نماز، زکات، حج، روزه، ولایت و بعد از ولایت که کلید قبولی بقیه است مهم¬ترین فرع، نماز است.
• نماز اولین عملی که فرد تازه مسلمان لازم است بیاموزد؛
تازه مسلمان باید برای یادگیری مسائل اسلام همت کند و اولین چیزی که لازم است یاد بگیرد نماز است و این آموزش نماز به تازه مسلمان در سیرۀ پیامبر نیز بوده است.
• نماز از اولین نشانههای تقوا؛
خداوند تعالی در قرآن کریم، از بین نشانههای متعدد تقوا، بیش از همه بر نماز تأکید کرده است.
• نماز اولین نشانۀ مؤمنان؛
قرآن کریم هنگامی که می¬خواهد شاخصه¬های مؤمنان را بر شمارد، اول از همه روی خشوع در نماز انگشت میگذارد.
• بر پا داشتن نماز اولین شاخصۀ حکومت صالحان؛
اولین عمل در حکومت حضرت ولی عصر که تنها حکومتی است که عدل فراگیر را در جهان برقرار می¬کند اقامۀ نماز است. لذا مهم¬ترین راه تشخیص حکومت اسلامی از غیر آن بعد از پایبندی به اصول پنجگانه دین نگاه به اولویت نماز در آن حکومت است.
• ساختن مسجد و بر پا داشتن از اولین کارهای پیامبر صلی الله علیه و آله پس از هجرت؛
- پیامبر صلی الله علیه و آله پس از هجرت از مکه بلافاصله وارد مدینه نشدند بلکه ابتدا در منطقهای نزدیک مدینه توقف کردند تا پسر عمویشان، علی علیه السلام و همراهانشان به او بپیوندند و در این مدت مسجد قبا را بنا کردند.
- در همان اولین روز ورود به مدینه نماز جمعه را خواندند.
- پیامبر صلی الله علیه و آله بعد از خواندن نماز در مدینه شروع کردند به ساختن مسجد مدینه.
• نماز اولین چیزی که در قیامت از آن پرسیده میشود؛
بر اساس روایات اهل بیت صلی الله علیه و آله در روز قیامت از بین تمام فروع دین، اولین عملی که مورد پرسش و محاسبه قرار می-گیرد، نماز است اگر نماز قبول شود سایر اعمال نیز مورد پذیرش قرار می¬گیرد.
• ترک نماز اولین عامل جهنمیشدن جهنمیان؛
بر اساس قرآن کریم، یکی از سؤالاتی که اهل بهشت از اهل جهنم می¬پرسند این است که چرا شما جهنمی¬ شدید؟ آنها در پاسخ چهار عامل را ذکر می¬کنند، اولین مورد این است که ما از نمازگزاران نبودیم.
• نماز اولین عملی که از انسان بالا می¬رود؛
به فرمودۀ پیامبر صلی الله علیه و آله اولین عملی که از مسلمانان به آسمان برده می¬شود نماز است.
■ آیا میتوانیم در نماز، بخشی از یک دعا و یا زیارتنامه را بخوانیم؟
خواندن دعا مانعی ندارد و در زیارتنامه، اگر بخشی از آن باشد که مخاطب آن، خداوند است، اشکالی ندارد، ولی خواندن فرازهایی از زیارات که مخاطب آنها مخلوقات(هرچند امامان و معصومان) باشند در نماز جایز نیست و موجب باطلشدن آن خواهد شد.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مر ...
■ ممکن است فردی به خاطر جهل به مسئله، مدتی نماز را با دهان بسته و بدون قرائت بخواند، حکم نماز این فرد چیست؟
خواندن اذکار، ادعیه و قرآن با دهان بسته و در دل، تفکر در قرآن و دعا محسوب میشود و برای کسب ثواب خواندن قرآن و دعا باید جملات آن را تلفظ کرد، هر چند به صورت آهسته باشد. در نماز نیز کلمات باید ادا و بیان شوند.
حال سؤال این است که تکلیف کسی که به خا ...
■ به چه نمازي، نماز خاشعانه و با حضور قلب گفته مي شود؟ اگر کسی نماز را بدون حضور قلب بخواند اشکال دارد؟
از مهمترين توصيه هاي معصومين عليهم السلام براي نماز اين است كه نماز با حضور قلب و خشوع كامل اقامه گردد.
رسول خدا - صلي الله عليه وآله – در اهميت خشوع در نماز فرموده اند:« تُكْتَبُ الصَّلَاةُ عَلَى أَرْبَعَةِ أَسْهُمٍ سَهْمٌ مِنْهَا إِسْبَاغُ الْوُضُ ...