■ چه روش هایی برای گرایش و جذب همکاران در اداره به نماز وجود دارد که از آنها استفاده کنیم
پاسخ: آنچه به نظر ميرسد به عنوان شرايط و زمينههاي گرايش به نماز در کارمندان مؤثر است به شرح زير است.
1. فضاسازي معنوي: فراهم ساختن جو معنوي و ايجاد فضاي معنوي در اداره در ساعات و ايام خاص است مانند پخش برنامههاي زيباي سرود و مدح اولياي معصوم:، صوت زيباي قرآن، شنيدن داستانهايي از احوالات علما، شهدا، اهل دل و تقوي، و در ايام عزاداري با نوحههاي دلنشين، در ماه رمضان و اوقات ويژه عبادت با سرودهاي معنوي و فراهم سازي سفرهاي معنوي مانند عمره يا زيارت عتبات عاليات و... .
2. آراستگي محل برگزاري نماز: در حديث آمده است "نماز بدون پاکيزگي نماز نيست"، قبل از نماز بر وضو، مسواک زدن، لباس تميز پوشيدن و عطر زدن و ... توصيه شده است. در سوره بقره اشاره شده است: "خانه مرا براى طوافكنندگان و معتكفان و ركوع و سجودكنندگان پاكيزه نگهداريد". مقارنت "نماز" با "مشورت" (نماز و همانديشي)، "زکات" (نماز و همياري)، "قرض الحسنه" (نماز و قرض الحسنه)، "کمک به نيازمندان" (نماز و انفاق)، "قرباني کردن" (نماز و قرباني)، "تزکيه" (نماز و برنامههاي اخلاقي)، "امر به معروف و نهي از منکر" (نماز و ارشاد)، "کار خير" (نماز و خدمات اجتماعي)، "بشارت" (نماز و اميدبخشي) و "برادري" (نماز و همدلي) گوياي اين امر است که نماز با برخي کارها و رفتارها همسويي بيشتري دارد.
3. هم جهت کردن محيط برگزاري نماز با نيازهاي محيطي و معيشتي نمازگزاران: در اين راستا موارد ذيل براي ترغيب کارمندان و مديران به نماز موثر واقع شود:
الف) قرار دادن ايستگاههاي مشاوره و راهنمايي در نمازخانهها و مساجد ادارات؛ راهنمايي در زمينههاي مختلف زندگي و معيشتي.
ب) اجراي برنامههاي همياري و همکاري در نمازخانهها و مساجد ادارات. بدين معنا که کمک به همکاران، افراد بيرون از محيط اداري و افراد نيازمند به اجرا درآيد.
ج) تدارک ديدن کرسيهاي اخلاق و تزکيه در کنار نماز.
د) تأسيس انجمن ارشاد و امر به معروف و نهي از منکر مساجد محور با همکاري خود نمازگزاران.
ه) فعال کردن گروههاي خدمات اجتماعي نظير بسيج و هلال احمر در ميان نمازگزاران.
و) بنيانگذاري صندوق قرض الحسنه مساجد مخصوص کارمندان.
ز) برگزاري جلسات اداري در نمازخانه قبل از ساعات نماز يا بعد از ساعات نماز.
ك) برگزاري جلسات مشاوره يا اخلاق خانواده به صورت گروهي يا عمومي در محل اداره.
4. تشویق و پاداش: فايده تشويق و تقدير اين است که موجب نشاط و شادابي در امر يادگيري ميشود و باعث ميگردد که هر چه بيشتر از پيش در انجام وظايف خويش کوشا باشد.
5. دعوت از پيش نماز شايسته: رسول گرامي اسلام امام جماعت را نماينده مردم در نزد خداوند ميدانند و توصيه مينمايند که مومنين سعي کنند بهترينها را براي پيشنمازي برگزينند.
6. مختصر برگزار کردن نمازهاي جماعت: امير المومنين به عنوان امام و رياست عام بلاد اسلامي به يکي از مديران ارشدش (مالک اشتر نخعي) دستور ميدهد که: "هنگامى كه برخاستى و خودت را مهيا ساختى تا با مردم نماز گزارى، نماز را چندان طولانى مخوان كه مردم را پراكنده سازى، و سريع و تند هم مخوان كه آن را تباه كنى، زيرا در ميان مردمى كه با تو نماز مىگزارند، كسانى هستند كه عليل و بيمار و ناتوانند، يا گرفتارى و كار دارند".
7. تكريم اهل نماز و خادمين آن: در سوره مبارکه معارج نمازگزاران مورد تکريم قرار گرفته و با صفات شايسته تجليل شده است. در آن آيات شريفه، نمازگزاران، تحت عناوين افراد حساس به زندگي نيازمندان، پاکدامنان، امانتداران و وفاکنندگان به عهد و مدافع حقوق مؤمنين يادشده است. نسبت "مقام محمود" به نمازگزاران در همين راستا قابل تحليل است.
■ با سلام
- آیا ما آیه و روایتی داریم که نماز را به صورت کامل تشریح کرده باشد و بگوید اینطوری نماز بخوانید
- آیا درباره نیت کردن و نحوه آن در نماز به خصوص روایت داریم؟
با سلام و احترام
مراجع تمام احکام را بر اساس روایات به دست می آورند. در سایت به خصوص در بخش: بخوانید_ ثقلین یا آداب و احکام، می توانید این روایات را ببینید.
http://qunoot.net/App/reads.post.list.php?categories=98 ...
■ آیا پیامبر اکرم و ائمه اطهار (ع) بین نماز ظهر و عصر جمع می کردند؟ چرا اهل تسنن نماز عصر را عصر می خوانند؟ آیا بهتر نیست ما نیز مانند آنان عمل کنیم؟
پیش از ارائه پاسخ، مناسب است که اشاره ای به اوقات نماز (وقت خاص و مشترک) داشته باشیم:
وقت خاص نماز ظهر: از آغاز وقت زوال تا مقدار زمانی که چهار رکعت نماز خوانده می شود؛ در این مدت محدود تنها نماز ظهر را می توان بجا آورد.
وقت خاص نماز عصر:زمانی ...