■ اهل¬بیت علیهم السلام چگونه نماز می‌خواندند؟

پاسخ:
روایاتی که در آنها نماز اهل بیت علیهم السلام توصیف شده است فراوان است. برای نمونه یکی از آنها را که دربارۀ چگونگی نماز امام صادق علیه السلام است، بیان می‌کنیم.
حماد پسر عیسى که از یاران نزدیک امام صادق علیه السلام است می‌گوید: روزى امام صادق علیه السلام به من فرمود: می¬توانى خوب نماز بخوانى. عرض كردم: آقای من! من كتاب نماز حریز را حفظ كرده‌ام. فرمود: مشکلی نیست. بلند شو و نماز بخوان.
حماد می‌گوید: رو به قبله ایستادم و تكبیره¬الاحرام گفتم و ركوع و سجود و... حضرت فرمود: حماد خوب نماز نمی‌خوانى و چقدر زشت است كه کسی به شصت سالگی برسد؛ ولی [هنوز] یك نماز كامل و تمام ادا نکند. حماد می‌گوید: شرمنده شدم و عرض كردم: قربانت گردم نماز را به من بیاموز.
امام صادق علیه السلام تمام‌قد رو به قبله ایستاد و دو دست را تا ران پایین انداخت؛ طوری که انگشتانش به هم چسبیده بود و دو پایش را به هم نزدیك كرد تا فاصلۀ بین آنها به اندازۀ سه انگشت باز شد و نوک همۀ انگشتان پایش دقیقا رو به قبله بود. بعد با حالتی خاشعانه گفت: اللَّه اكبر. سپس سورۀ حمد و سورۀ توحید را به آرامی خواند و به اندازۀ یک نفس کشیدن مکث كرد بعد در همان حالت ایستاده گفت: ‏اللَّه اكبر.
پس از آن به ركوع رفت و دو كف دست خود را درحالی‌که كه انگشتانش باز بود از دو سر زانو پر كرد و زانو را عقب داد تا پشت او تخت شد؛ طوری که اگر قطرۀ آبى یا روغنى بر آن می¬چكید، نمی¬لغزید؛ از بس که پشتش تخت بود و گردنش را كشید و چشم¬ها فرو خوابانید و سه بار به آرامى گفت: سبحان اللَّه ربى العظیم و بحمده‏ و بلند شد.
وقتی ایستاد گفت‏: سمع اللَّه لمن حمده‏ و در همان حالت ایستاده تكبیر گفت و دو دست را تا برابر صورتش بلند كرد و به سجده رفت و دو كف دستش را درحالی‌که انگشتانش به هم چسبیده بود کنار صورتش بر زمین گذاشت و سه بار گفت:‏ سبحان ربى الاعلى و بحمده‏ و چیزى از اعضاى بدن را بر هم نگذاشت و بر هشت عضو سجده كرد: پیشانى، دو كف دست، دو سر زانو و دو سر انگشت بزرگ پاها كه این هفت تا واجب است و سر بینى را هم بر زمین نهاد و این کار مستحب است و إرغام نام دارد. سپس سر از سجده برداشت و نشست و گفت‏: اللَّه اكبر و بر طرف چپ نشست و روى پاى راستش را بر پشت پاى چپش گذاشت و گفت:‏ أستغفر اللّه ربى و اتوب الیه‏ و در همان وضعیت نشسته دوباره تكبیر گفت و به سجدۀ دوم رفت و دوباره همان چیزهایی را گفت که در سجدۀ اول گفته بود.
در هنگام ركوع و سجود هیچ یک از اعضای بدنش از هم كمك نگرفتند و دست¬ها را از زیر بدنش بیرون داده بود مانند پَر و آرنج‌هایش را بر زمین نگذاشته بود. به همین روش دو ركعت نماز خواند و فرمود: "اى حماد چنین نماز بخوان و رو بر نگردان و با دست و انگشت بازى مكن و به سوى راست و چپ و پیش روی خود آب دهن نینداز".
نکته: باید به یاد داشت آنچه بیان شد آدابی است که مردها باید در نماز رعایت کنند وگرنه آداب نماز زنان در برخی موارد، متفاوت است.
1398/4/27 ساعت 15:28
کد : 692
لینک مطلب

■ براي اين كه در خواندن نماز صبح سست نشويم و مرتب بخوانيم چه بايد كرد؟

دير خوابيدن و عادت به خواب صبح، از جمله مواردى است كه ممكن است موجب قضاى نماز صبح شود. هم‏چنين برخى گناهان توفيق نماز صبح را از انسان سلب مى‏كند. مراعات موارد زير مى‏تواند در قضا نشدن نماز صبح مؤثر باشد: 1- زود خوابيدن شب‏ها؛ 2- خواندن سه آي ...

■ وقت نماز ظهر و عصر چه زمانی است؟

اگر چوب يا چيزي مانند آنرا ، راست در زمين هموار فرو برند صبح كه خورشيد بيرون ميآيد ، سايه آن بطرف مغرب ميافتد و هر چه آفتاب بالا ميآيد اين سايه كم مي شود و در شهرهاي ما در اول ظهر شرعي[1] به آخرين درجه كمي ميرسد و ظهر كه گذشت ، سايه آن به طرف مشرق بر ...

■ من قبول دارم نماز خوب است اما آیا بهتر نبود هر روز یک بار نماز مى خواندیم؟

در این باره پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله فرمود: «نمازهاى پنج گانه چون رود پر آب جارى بر در (خانه) شماست که هر روز پنج بار در آن (خود را) مى شویید».۹۴ به طورى که اگر در فاصله میان دو نماز غفلت و یا گناهى از انسان سر زد، با برگزارى نماز، انسان به ی ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز