■ کسی که نمیداند روزه یا نماز قضا بر گردن دارد یا خیر، چگونه باید نیت کند؟ آیا میتواند به عنوان نماز و یا روزه مستحبی نیت کند؟
پاسخ از طرف مدیر قنوت: کسی که نمیداند بر گردن او روزه یا نمازی واجب است یا نه، میتواند به نیت روزه و نماز احتیاطی و یا به نیّت ما فی الذمه (آنچه بر عهده اوست)، روزه و نماز را بجا آورد، و اگر قضایی بر عهدهاش نبوده براى او ثواب نوشته مىشود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
در مورد روزه، اگر به نیّت آنچه در ذمه او است روزه بگیرد از روزه قضا کفایت میکند و در مورد نماز، به نیت نماز قضای احتیاطی بخواند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
نیت باید قضا باشد احتیاطاً و اگر قضا بر او نبود براى او ثواب نوشته مىشود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
کسی که نمیداند بر گردن او روزه واجب است یا نه به عنوان احتیاط روزه بگیرد، نه اینکه مانند سؤال نیت کند و نماز هم همینطور است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
میتواند به نیت روزه احتیاطی بگیرد. ان شاء الله از ثواب روزه مستحبی نیز بهرهمند خواهد شد. همینطور چنانچه یقین به نماز قضا ندارد میتواند قضای احتیاطی بخواند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
اگر به نیت ماهو المطلوب باشد مانعی ندارد.
[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
■ نماز خواندن در صف اول نماز جماعت چه شرایط و وظایفی دارد؟
توصیه شده است که افرادی در صف اول نماز جماعت باشند که دانش بیشتر و منش بهتری داشته باشند.
پیامبر اکرم(ص) فرمود: افرادی مستقیماً در نماز جماعت پشت سر من باشند که منش بهتر و دانش بیشتری دارند و سپس افرادی از اولویت برخوردارند که یک رتبه از آنان پایین ...
■ گفته میشود کعبه تا آسمان امتداد دارد و اگر بنای ظاهریاش ویران هم شود، باز به آنسو میتوان نماز گزارد، پس چرا طواف در ارتفاعی بالاتر از سقف کعبه صحیح نیست؟
با آنکه امتداد منطقه کعبه به سمت آسمان نیز فضایی مقدس است، اما کیفیت نماز و طواف تابع دلیلی از قرآن و روایت است، نه تنها تقدس یک منطقه.
در همین راستا باید گفت؛ شرایط نماز و طواف با یکدیگر متفاوت بوده و هر کدام از این دو، تابع ادله خاص خود هستند. به ...
■ اگر نماز، انسان را از فحشا و منكر باز می دارد، چرا بعضى نمازگزاران مرتكب خلاف مى شوند؟
اولاً تخمه پوك، هیچ گاه سبز نمى شود و نماز بدون حضور قلب، تخمه پوك است. نمازى سبب دورى انسان از مفاسد مى شود كه با حضور قلب باشد وگرنه حركت لب و كمر چنین خاصیّتى را ندارد.
اگر مدرسه و دانشگاه به انسان رشد علمى مى دهد به این معنا نیست كه هركس به ...