■ اگر به اول نماز جماعت نرسیم، آیا پاداشهای آنرا از دست خواهیم داد؟
پاسخ از طرف محمدسعید اختریان پور: با جستوجوی انجام شده؛ روایتی نیافتیم که بیان کند اگر فردی از ابتدای نماز جماعت حاضر نشده و رکعتها و یا بخشی از یک رکعت را از دست داده باشد، به دنبال آن، دقیقاً چه پاداشهایی را از دست خواهد داد.
اما این مطلب را میتوان قطعی دانست که؛ افرادی که بعد از مدتی به نماز جماعت میپیوندند، اینگونه نیست که ثوابی از نماز جماعت نبرند. بلکه شاید تنها فضیلت مقداری را که حاضر نبودهاند، از دست دادهاند، همانطور که در روایتی چنین نقل شده است:
عبدالله بن مسعود، روزى به تکبیر آغازین نماز جماعت نرسید و از اینرو؛ یک بنده آزاد کرد و نزد پیامبر آمد و گفت: اى پیامبر خدا! یک روز به تکبیر آغازین نماز نرسیدم و بندهاى را آزاد کردم. آیا فضیلت آن [قسمت از دست رفته] را جبران کردهام؟
پیامبر فرمود: «نه».
ابن مسعود گفت: اگر یک بنده دیگر آزاد کنم، آیا به فضیلتش میرسم؟
فرمود: «نه، اى ابن مسعود! اگر تمام آنچه را در زمین است، انفاق کنى، نمیتوانى فضیلت آنرا جبران کنى!».[1]
این روایت نشانگر آن نیست که او هیچ پاداشی نبرده، بلکه تنها بیانگر آن است که پاداش همان مقدار فوتشده نیز بیش از آن چیزی است که او به جبران آن انجام داده است.
[1]. شعیری، محمد بن محمد، جامع الأخبار، ص 77، نجف، مطبعة حیدریة، چاپ اول، بیتا.
■ نماز اوّابین چه نمازی است؟
در ارتباط با معنای «اوّابین» و «اوّاب» که بارها در قرآن تکرار شده است،[1] راغب اصفهانی میگوید: «الأوَّاب کالتوّاب، و هو الراجع إلى الله تعالى بترک المعاصی و فعل الطاعات»؛[2] «اوّاب» مانند «تواب»، بازگشت به سوی خدا است، با ترک نمودن گناهان. بر اساس ا ...
■ چراخداوند تیمم را جایز دانسته است ؟
در پاسخ به این سئوال باید به دو نکته توجه داشت:
الف ـ فایده اخلاقى:
تیمم یکى از عبادات است و روح عبادت به معنى واقعى کلمه در آن منعکس مى باشد؛ زیرا انسان پیشانى خود را که شریف ترین عضو بدن او است، با دستى که بر خاک زده، لمس مى کند تا فروتنى و تواضع ...
■ چگونه حاجت خود را از امام زمان عجل الله تعالي فرجه شريف بخواهيم و با چه دعايي براي گرفتاري ها به ايشان متوسل شويم؟
بهترین روش ارتباط و توسل به امام زمان (عج ) انجام واجبات و ترک گناهان است . بالاترین روش خشنود کردن ایشان همین است.
اما عملی که برای توسل به ایشان توصیه شده و مجرب هم هست به قرار زیر است:
برای استغاثه به حضرت زیر آسمان (جایی که سقف نداشته باشد ...