■ غیر از رکعت دوم نماز، آیا قنوت در رکعتهای دیگر هم سفارش شده است؟
پاسخ از طرف محمد دماوندی: خواندن «قنوت» در تمام نمازهای مستحب و واجب، سفارش شده و در روایات و کلمات فقها، جایگاه آن در رکعت دوم نماز اعلام شده است، غیر از نماز وتر که یک رکعت است و در این یک رکعت نیز قنوت سفارش شده است.
امام باقر(ع) در این باره میفرماید: جایگاه قنوت در هر نمازی در رکعت دوم پیش از رکوع میباشد.[1]
در روایتی دیگر امام صادق(ع) میفرماید: قنوت نمازهای مغرب و عشاء و صبح در رکعت دوم است، امّا نماز وتر در رکعت سوم میباشد.[2]
گرچه در این روایت، قنوت نماز وتر در رکعت سوم اعلام شده است، امّا با توجه به اینکه نماز وتر یک رکعت است، باید گفت به دلیل پیوستگی تنگاتنگی که میان شفع و وتر وجود دارد، در این روایت این دو نماز در حقیقت یک نماز محسوب شده و طبیعتاً نماز وتر، سومین رکعت آن بشمار خواهد آمد.
[1]. «عَلِیُّ بْنُ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَبِیهِ عَنِ ابْنِ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ (ع) قَالَ الْقُنُوتُ فِی کُلِّ صَلَاةٍ فِی الرَّکْعَةِ الثَّانِیَةِ قَبْلَ الرُّکُوعِ»، کلینى، محمد بن یعقوب، کافی، ج 6، ص 225، قم، دار الحدیث للطباعة و النشر، چاپ اول، 1429ق.
[2]. «عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ الْقُنُوتُ فِی الْمَغْرِبِ فِی الرَّکْعَةِ الثَّانِیَةِ وَ فِی الْعِشَاءِ وَ الْغَدَاةِ مِثْلُ ذَلِکَ وَ فِی الْوَتْرِ فِی الرَّکْعَةِ الثَّالِثَةِ». طوسى، ابو جعفر، محمد بن حسن، الاستبصار فیما اختلف من الأخبار، ج 1، ص 338، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، 1390ق.
■ در حديثي خواندم: يك لقمه نان دادن به تارك الصلاه مانند كشتن هفتاد پيغمبر است و حتي لبخند زدن به نماز نخوان، معصيت است، بنابراين آيا ما بايد تارك الصلاة را طرد كنيم؟ چه بايد كرد؟
روايات فراواني در شدت عقوبت و مجازات كمك به تارك الصلاه رسيده است. از جمله پيامبر اكرم(ص) در روايتي مي فرمايد:« مَنْ أَعَانَ عَلَى تَارِكِ الصَّلَاةِ بِلُقْمَةٍ أَوْ كِسْوَةٍ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ سَبْعِينَ نَبِيّاً أَوَّلُهُمْ آدَمُ وَ آخِرُهُمْ مُحَم ...
■ آیا نماز در بحبوحه جنگ مثل نماز ظهر عاشورا که امام حسین علیه السلام اقامه کرد سابقه هم داشته است؟
ابا عبدالله(ع) درس عشق ورزى به نماز و راز و نیاز با معبود را از پدر بزرگوارش فراگرفته است. ابن عباس در گرماگرم جنگ صفین، آن حضرت(ع) را دید که سر را به سوى آسمان بلند کرده و در انتظار چیزى است. پرسید: یا امیرالمؤمنین؛ آیا نگران چیزى هستید؟ فرمود: آرى، ...
■ چگونه با نماز و عبادت، تکبر ما را نگیرد؟
هر چه انسان پاکی و سبّوح بودن خدا را بهتر درک کند، آنچه [از پاکی] در خودش می بیند، در مقایسه با او کم می بیند و کم می شمارد.
نه اینکه فرض کند کم است؛ بلکه واقعاً احساس می کند که برای او کم است.
چرا؟ چون با کس دیگری مقایسه می کند.
[امیرالمؤ ...