■ اگر سه بار در نماز حواسمان پرت شود، آیا دیگر خدا توجهی به ما نخواهد کرد؟ در حدیثی آمده است که خداوند در نماز سه مرتبه به مؤمن نگاه می‌کند، اگر مؤمن بار سوم حواسش پرت شد، دیگر خداوند رهایش می‌کند. منظور این حدیث چیست؟

پاسخ: در ارتباط با آنچه در پرسش مطرح شد باید گفت؛ امام صادق(ع) در هشداری نسبت به بی‌توجهی و نداشتن حضور قلب هنگام اقامه نماز فرمود:
«إِذَا قَامَ الْعَبْدُ إِلَى الصَّلَاةِ أَقْبَلَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَیْهِ بِوَجْهِهِ فَلَا یَزَالُ مُقْبِلًا عَلَیْهِ حَتَّى‏ یَلْتَفِتَ‏ ثَلَاثَ‏ مَرَّاتٍ‏ فَإِذَا الْتَفَتَ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ أَعْرَضَ عَنْهُ»‏؛[1]
چون بنده‌‏اى به نماز ایستد، خدای بزرگ به او روى می‌‏آورد و هیچ‌گاه روى از او برنمی‌گرداند، مگر آن‌که بنده نمازگزار سه بار از خدا رو برگرداند و هنگامی که چنین کند خداوند نیز از او روى‌گردان شده (و او را به خود واگذارد).
مقصود از این روایت این است که اگرچه انسان در ارتباط با خدای خود نباید حتی برای یک‌بار توجه به شخص و یا چیز دیگر داشته باشد و یک‌بار بی‌توجهی نیز کافی است تا خدا از او روبگرداند، اما خدای متعال با مهربانی خود و با توجه به ضعف بشر، از دو مرتبه حواس پرتی بنده خود گذشت نموده و روبرگردانی خود را به ازبین رفتن حضور قلب برای مرحله سوم مشروط می‌کند.
گفتنی است که یکی از مسائل مهم سفارش‌شده در نماز، مسئله حضور قلب است، و هر مقدار این موضوع بیشتر رعایت شود، آثار و نتایجی که به نمازگزار می‌رسد بیشتر است؛ زیرا نماز، گفت‌وگوی خالصانه بنده با پروردگارش می‌باشد و طبیعی است کسی که بدون توجه به این حضور، نماز می‌خواند، ارتباط واقعی را برقرار نکرده است.
در موردی مشابه و برای روشن‌تر شدن مطلب، زمانی که بخواهیم با کسی سخن بگوییم، اگر حواسمان جای دیگر باشد، حتی اگر مخاطب ما کودک هم باشد، این بی‌توجهی را نوعی اهانت به خود دانسته و از ما دلخور می‌شود، حال چگونه است که ما در نماز که مخاطبمان خدای بزرگ و با عظمت است، در نیایش و گفت‌وگوی با او حواسمان پیش پروردگارمان نبوده و در عین حال توقع توجه او را داشته باشیم![2]
در همین راستا، اگرچه اگر صدها بار حواسمان در نماز پرت شود، اگر دیگر ارکان و شرایط نماز را درست انجام دهیم، خدا از ما قضای نماز را نمی‌خواهد و آنچه انجام شده را کافی می‌داند، اما تنها نمازی شایسته پاداشی ارزش‌مند است که حضور قلب مستمر در آن برقرار باشد.



[1]. برقی، ابو جعفر احمد، محاسن، محقق، مصحح، محدث، جلال الدین،‏ ج ‏1، ص 81، قم، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1371ق.
[2]. برای آگاهی بیشتر، ر. ک: حضور قلب در نماز، 2184؛ نماز و حضور قلب، 231.
1397/11/14 ساعت 13:23
کد : 584
لینک مطلب

■ معنای وجوب تخییری نماز جمعه معنای وجوب تخییری در مسأله ی نماز جمعه چیست؟

معنای آن این است که مکلّف در ادای فریضه واجب ظهر روز جمعه بین خواندن نماز جمعه یا نماز ظهر مخیر است ...

■ اگر شخصی به اشتباه گمان برد که وقت نماز صبح تمام شده و نماز خود را به نیت قضا بخواند و هنگام نماز ظهر بفهمد که نماز صبح قضا نشده بود حکم نمازی که خوانده چیست؟

امام خامنه ای؛ «اگربه قصد وظیفه فعلیه وآنچه برعهده او می‌باشد نماز را خوانده، صحیح است.» ...

■ در خوابگاهي كه هستيم، براي درك فضيلت نماز جماعت هر بار يكي از بچه هاي خوابگاه جلو مي ايستد و به او اقتدا مي كنيم آيا اين كار درست است؟

تلاش براي برپايي نماز جماعت امر بسيار شايسته و پسنديده است اما كسي كه قرار است به عنوان امام جماعت به او اقتدا نمائيم بايد داراي ويژگي هايي باشد که مهمترین آنان، درستی و صحت قرائت حمد و سوره و اذکار نماز است و رعایت عدالت به این معنا که مرتکب گناه کب ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز