■ اگر نماز، انسان را از فحشا و منكر باز می دارد، چرا بعضى نمازگزاران مرتكب خلاف مى شوند؟
پاسخ از طرف محمد دماوندی: اولاً تخمه پوك، هیچ گاه سبز نمى شود و نماز بدون حضور قلب، تخمه پوك است. نمازى سبب دورى انسان از مفاسد مى شود كه با حضور قلب باشد وگرنه حركت لب و كمر چنین خاصیّتى را ندارد.
اگر مدرسه و دانشگاه به انسان رشد علمى مى دهد به این معنا نیست كه هركس به مدرسه و دانشگاه رفت به آن رشد مى رسد، بلكه به این معناست كه مدرسه و دانشگاه بستر رشد است به شرط آنكه با جدّیّت درس بخوانید و آنچه را مى خوانید بفهمید.
نماز نیز اگر با اصول و شرایطى كه دارد اقامه گردد، مانع فحشا و منكر مى شود. «اِنّ الصّلوةَ تَنهى عن الفحشاءِ و المُنكر» (سوره عنكبوت، آیه 45)
ثانیاً نمازگزارى كه گاهى خلاف مى كند، اگر اهل نماز نبود خلافش بیشتر بود، زیرا همین نمازگزار براى صحیح بودن نمازش مجبور است بدن و لباسش پاك باشد، لباس و مكانش از مال مردم نباشد و همین مقدار مراعات احكام و مسائل، سبب دور شدن او از برخى گناهان و منكرات مى شود، همان گونه كه پوشیدن لباس سفید، انسان را از نشستن روى زمین آلوده باز مى دارد.
■ راز چهار تا بودن تسبیحات اربعه در نماز چیست؟
در رکعات سوم و چهارم نماز می توان به جای حمد تسبیحات اربعه را خواند که سر چهارگانه بودن این تکبیرات چهار ضلعی بودن کعبه و بیت المعمور و عرش الهی است. (عبدالله، جوادی آملی، اسرار الصلوه، ص۷۹).
به عبارت دیگر حقیقت عینی و خارجی که این تسبیحات به آن اش ...
■ آیا یک بار گفتن تسبیحات اربعه در رکعت سوم و چهارم نماز کافی است؟
با سلام
طبق فتوای حضرت آیت الله خامنه ای
کافی است هرچند احتیاط این است که سه مرتبه گفته شود ...