■ معنای ذکر بِحَوْلِ اللَّه تَعالى وَ قُوَّتِهِ اقُومُ وَ اقْعُدُ هنگام برخواستن از سجده چیست؟
پاسخ از طرف محمدسعید اختریان پور: خداوند وقتى از انسان ياد مىكند مىفرمايد: «يا أَيُّهَا النَّاسُ أَنْتُمُ الْفُقَراءُ إِلَى اللَّهِ» همه شما در مقابل خدا فقير هستيد.
«فقير» به معنى ندار نيست، فقير به كسى نمىگويند كه مال ندارد، آن كه مال ندارد فاقد مال است. بلكه فقير به كسى مىگويند كه ستون فقراتش شكسته است و قدرت قيام ندارد. معنى اصلى فقير اين است كه انسان در پيشگاه ذات اقدس اله مهرههاى كمرش شكسته است، اگر كسى نباشد دست او را بگيرد، هرگز او قدرت قيام ندارد.
اين كه ما در نماز مىگوييم بِحَوْلِ اللَّه تَعالى وَ قُوَّتِهِ اقُومُ وَ اقْعُدُ اين يك اصل اعتقادى است كه در نماز به صورت ذكر بر زبان مىآوريم ولى فقط مخصوص نماز نيست بلكه در تمام شؤون زندگى ما جارى است. معنايش اين است كه من در تمام امور، در نماز و در غير نماز، نشست و برخاستم به حول و قوه خدا است. آن جانبازى كه در جبهههاى جنگ قطع نخاع شده يا ستون فقراتش شكسته است، اگر كسى دستش را نگيرد كه نمىتواند برخيزد. انسان خود را در پيشگاه ذات اقدس اله اين چنين مىبيند. مىگويد خدايا! نه تنها برخاستن من به حول و قوه توست، حتى نشستن من هم به حول و قوه تو است.
وقتى انسان خود را فقير دانست يعنى در مقابل خدا ستون فقراتش را شكسته ديد و بر ذكر شريف لا حول و لا قوةِ الا باللّه مداومت داشت (به معنى حقيقى) آن وقت دست از طغيان بر مىدارد. مىگويد خدايا! نه تنها برخاستن و نشستن من، بلكه خوابيدن و خوردن و پوشيدن و قلم به دست گرفتن و همه چيز من به كمك تو است. ما در نمازاين ذكر را مىگوييم كه خارج از نماز هم با اين ذكر زندگى كنيم.
■ آیا فرستادن صلوات بر پیامبر (صلی الله علیه و آله) و اهل بیت ایشان در هنگام رکوع و سجده فضیلتی دارد؟
صلوات بر پیامبر (صلی الله علیه و آله) ذکر بسیار خوبی است که بر زبان آوردن آن در همه ی حالات و زمان ها دارای ثواب است و در حال نماز از مستحبات موکد است، البته در تشهد واجب است . در قرآن خداوند خطاب به مؤمنین می فرماید: "خدا و ملائکه به پیامبر(صلی الله ...
■ برای طولانیتر شدن سجده، چه ذکرهایی باید گفت؟ آیا این سجده طولانی قرب بیشتری ایجاد میکند؟
بیگمان سجدهی با توجه و با حضور قلب، انسان را به خدا نزدیکتر خواهد کرد، و هر چه این زمان طولانیتر باشد، قرب و نزدیکی بیشتری حاصل خواهد شد. قرآن کریم در این باره میفرماید: «... وَ اسْجُدْ وَ اقْتَرِبْ»؛[1] و سجده کن و به خدا نزدیک شو.
در روایات و ...
■ چرا نسبت به نماز اينقدر دل سرد وبي تفاوت شده ام ؟
عدم اشتیاق به نماز و سستی در نماز، علت های مختلفی می تواند داشته باشد. دیر خوابیدن و عادت به خواب صبح، از جمله مواردی است که ممکن است موجب تاخیر و یا قضای نماز صبح شود. هم چنین برخی گناهان توفیق نماز صبح را از انسان سلب میکند. اما در هر حال باید مش ...