■ چرا در رکعت سوم و چهارم نماز تسبیحات اربعه می خوانیم؟
پاسخ از طرف سعید خانزاده: احتمال دارد به جهت فضایل و اهمیت ویژه این ذکر در بین ذکرهای الهی باشد. چرا که نماز مهمترین عبادت است و در آن باید اعمال و سوره ها و اذکارِ مهم گنجانده شود.
ما در اینجا به گوشهای از فضائل این ذکر اشاره میکنیم:
1.تسبیحات اربعه باز دارندۀ از انواع حوادث ناگوار
امام صادق (ع) فرمود: رسول خدا(ص) روزى به ياران خود فرمودند:"آيا اگر لباسها و ظرفهايتان را جمع كرده و آنها را روى هم بگذاريد به آسمان خواهد رسيد؟" گفتند: خیر یا رسول الله! حضرت فرمودند: "نمىخواهيد چيزى به شما بگويم كه ريشهاش در زمين و شاخهاش در آسمان باشد؟" عرض كردند: بله یا رسول الله! حضرت فرمودند: "هر كدام از شما بعد از نماز واجبش مىتواند سى بار بگويد: " سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَكْبَرُ "؛ زيرا ريشۀ اين ذكرها در زمين و شاخهاش در آسمان است. اين ذكرها مانع زير آوار ماندن، سوختن، غرق شدن، افتادن در چاه، طمعۀ درندگان شدن، مرگ بد و حادثه ناگوارى كه در آن روز از آسمان فرود مىآيد، میشود". (1)
2.تسبیحات اربعه موجب استجابت دعا
حارث بن مغیره میگوید از امام صادق(ع)شنیدم که فرمودند: "هرکس بعد از هر نماز واجب، چهل بار " سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَكْبَرُ " بگوید و پس از آن از خداوند درخواست کند، حاجتش برآورده میشود". (2)
3.تسبیحات اربعه متمّم نماز شکسته
خواندن سی مرتبه تسبيحات اربعه بعد از نماز شكسته، فضيلت دو ركعت باقيمانده را دارد. امام رضا(ع)در سفر بعد از هر نماز شکسته سی مرتبه سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَكْبَرُ را بر زبان جاری میساختند و ميفرمودند: "اين مکمل نماز شکسته است". (3)
4.تسبیحات اربعه زير بناي اسلام
از حضرت امام صادق(ع)پرسیدند: براى چه كعبه، كعبه ناميده شده؟ حضرت فرمودند: "زيرا چهارگوش مىباشد". محضر مباركش پرسیدند: براى چه چهارگوش مىباشد؟ حضرت فرمودند: "زيرا مقابل بيتالمعمور است و آن چهار گوش مىباشد". پرسیدند: براى چه بيتالمعمور چهار گوش است؟ حضرت فرمودند: "زيرا مقابل عرش است و آن چهار گوش مىباشد". پرسیدند: چرا عرش مربع است؟ فرمودند: "زيرا كلماتى كه اسلام بر آن بنا شده چهار تاست و آنها عبارتند از: سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَكْبَرُ ". (4)
معنا و مفهوم تسبیحات اربعه چیست؟
با تأمل در معنای این تسبیحات در مییابیم که در ابتدای آنها نمازگزار « سُبْحَانَ اللَّه» گفته و خداوند را از نسبتهایی که بندگان به او میدهند پاک و منزه میشمرد و اقرار میکند که عبادت ما شایستۀ مقام قدس او نیست؛ اما چون خود خدا اذن داده و بلکه امر فرموده که همین عبادتهای ناقص را انجام دهیم، ما نیز اطاعت میکنیم و از این بابت از خداوند قدردانی نموده، حمد و ثنای الهی را بر زبان جاری میکند و می گوید « الْحَمْدُ لِلَّهِ » و سپس «لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّه» گفته و اعلام میکند که هر گونه ستایش و پرستش فقط مخصوص خداست و در پایان «اللَّهُ أَكْبَرُ» گفته و مجدداً تأکید مینماید که اینها که ما میفهمیم و بر زبان جاری مینماییم هرگز لایق مقام ربوبی نبوده و خداوند متعال بزرگتر از آن است که بهوصف در آید.
همچنین گفته شده است که «الحمدلله» اشاره به توحید افعالی و «لا اله الا الله» اشاره به توحید صفاتی و «الله اکبر» اشاره به توحید ذاتی دارد و سبحان الله ابتدای تسبیحات بیانگر تنزیه خداوند از تمامی این مراتب تصور شده میباشد و چون سورۀ حمد نیز به نوعی مشتمل بر این توحیدهای سهگانه است؛ این تسبیحات میتوانند در رکعتهای سوم و چهارم، جایگزین سورۀ حمد گردند.
__________________
(1)عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ(ع)قَالَ: "إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ(ص) قَالَ لِأَصْحَابِهِ ذَاتَ يَوْمٍ أَ رَأَيْتُمْ لَوْ جَمَعْتُمْ مَا عِنْدَكُمْ مِنَ الثِّيَابِ و الْآنِيَةِ ثُمَّ و ضَعْتُمْ بَعْضَهُ عَلَى بَعْضٍ أَ كُنْتُمْ تَرَوْنَهُ يَبْلُغُ السَّمَاءَ قَالُوا لَا يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ أَ فَلَا أَدُلُّكُمْ عَلَى شَيْءٍ أَصْلُهُ فِي الْأَرْضِ و فَرْعُهُ فِي السَّمَاءِ قَالُوا بَلَى يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ يَقُولُ أَحَدُكُمْ إِذَا فَرَغَ مِنَ الصَّلَاةِ الْفَرِيضَةِ ثَلَاثِينَ مَرَّةً- سُبْحَانَ اللَّهِ و الْحَمْدُ لِلَّهِ و لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ و اللَّهُ أَكْبَرُ فَإِنَّ أَصْلَهُنَّ فِي الْأَرْضِ و فَرْعَهُنَّ فِي السَّمَاءِ و هُنَّ يَدْفَعْنَ الْهَدْمَ و الْغَرَقَ و الْحَرَقَ و التَّرَدِّيَ فِي الْبِئْرِ و أَكْلَ
■ آیا با موی مصنوعی می توان نماز خواند و اعمال حج به جا آورد؟
مقام معظم رهبرى در پاسخ به این سؤال که: کسى که در جلوى سرش موى مصنوعى گذاشته است و در صورت نگذاشتن آن به مشقت مىافتد، آیا مسح بر موى مصنوعى براى او جایز است؟ فرموده اند: "موى مصنوعى اگر به نحو کلاه گیس باشد، واجب است براى مسح آن را بردارد، ولى اگر ...
■ همسرم گاهی اوقات در نماز کاهلی می کند وظیفه من دربرابر ایشان چیست؟
اگر گاهی همسرمان در خواندن نماز سستی میکند بهترین روش این است که با روش زبانی به او تذکر ندهیم.
بلکه در اوقات نماز، با آرامش و مهربانی، سجاده زیبا پهن کنیم، خود را با عطر دلخواه همسرمان معطر کنیم، لباس سفید و مخصوص نماز بپوشیم، با زیبایی و طمانینه ...
■ آیا کاشت ناخن مانع غسل و وضو است؟
احکام کاشت ناخن برای غسل و وضو چیست؟ بنده احساس نیاز به کاشت ناخن مصنوعی می کنم چون مقید به نماز و روزه و واجبات شرعی هستم. بفرمایید چگونه می توانم این کار را انجام دهم در حالی که نماز و وضو و غسلم درست باشد؟
در غسل و وضو، باید آب به اعضای بدن برسد و ایجاد مانعی در بدن که رفع آن مشکل یا غیر ممکن است، جایز نیست، مگر در صورتی که ضرورتی آن را اقتضا کند و یا غرض عقلائی مشروعی در این امر وجود داشته باشد.
در هر حال، اگر مانعی ایجاد شد که رفع آن مشکل یا غیر ممک ...
حجت الله سلیمی :
#1247
08:15:21 - 1399/6/18
در این زمینه افکارم بسمت پایه های دین اسلام متمرکز میشود که تسبیحات اربع مانند چهارستون دینمان را نگه میدارد