■ چرا در اسلام نسبت به شرکت در نماز جماعت این ‏همه سفارش شده است؟

پاسخ از طرف سعید خانزاده: درباره ارزش نماز جماعت، رسول خدا (ص) فرمودند: نماز کسی که صدای اذان را بشنود و بی‌سبب در نماز جماعت شرکت نکند، ارزشی ندارد. (1) در حدیثی دیگر آمده است: «هر که نماز جماعت را دوست ‏داشته باشد، خدا و فرشتگان [نیز] او را دوست خواهند داشت». (2)
در کنار چنین روایاتی برخی از حکمت‌ها و فواید شرکت در نماز جماعت را بیان می‌کنیم.
#CC1.آشکار شدن توحید بر همگان
اصل نماز، به جماعت‌خواندن است؛ زیرا ما در نماز با خداوند از زبان جمع سخن می‌گوییم. در سورۀ حمد می‌خوانیم: « إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَ إِيَّاكَ نَسْتَعين‏ اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقيم‏» تنها تو را می‌پرستیم و تنها از تو یاری می‌جوییم. ما را به راه است هدایت فرما.
برای همین پیامبر اکرم(ص) نیز نخستین نمازهای خود را به‏همراه حضرت علی(ع)و حضرت خدیجه(ع)در مکه به جماعت می‌خواند تا از همان ابتدا توحید را آشکار نمایند.
امام رضا(ع)نیز در مورد علل سفارش اسلام به نماز جماعت فرمود: "خداوند متعال نماز جماعت را قرار داده است که شعائر اسلامی و معارف الهی همانند اخلاص، توحید، ارزش‏های اسلامی، عبادت و نیایش برای خدا آشکار شود؛ زیرا با علنی بودن آنها حجت خداوند بر مردم شرق و غرب عالم تمام می‌شود". (3)
#CC2.پایگاه مقابله با دشمن
در هر مبارزه‌ای، دو طرف درگیر دارای سنگرها و پایگاه‌های مقاومتی هستند؛ سنگر و پایگاه حزب خدا در برابر حزب شیطان نیز مسجد است.
#CC3.محل اختصاصی یاد خدا
تمام مکان‏ها برای کارهای گوناگونی در نظر گرفته شده است که یکی از آن کارها می‌تواند یاد خدا باشد؛ همانند اینکه، خانه هم محل عبادت است، هم خواب، هم خوراک و هم مهمانی؛ ولی تنها مکانی که به فرمودۀ قرآن برای خداست و نباید غیرخدا را در آن خواند مسجد است؛ (4) به‏همین دلیل از انجام هر کاری در مسجد که غیر از یاد خدا باشد، نهی شده است؛ کارهایی از قبیل سخن دربارۀ دنیا و کار و زندگی و یا خوابیدن در مسجد؛ تا این مکان تنها برای عبادت باقی بماند.
#CC4.شکوه و عظمت اسلام
حضور جمعى مسلمانان در مساجد، ضمن آنكه عظمت و بزرگى جماعت مسلمانان را مى‏رساند؛ بيانگر قدرت مسلمين و الفت دلها و انسجام صفوف است. تفرقه ها را می زدايد، بيم در دل دشمنان می افكند، منافقان را ماءيوس می سازد، خار چشم بدخواهان است.
#CC5.محل رفع مشکلات مادی و معنوی مسلمانان
اگر مساجد وجود نداشت هیچ محل مطمئن دیگری برای ارتباط مؤمنان با یکدیگر و اطلاع از اوضاع یکدیگر و یاری رساندن به‏هم برای رفع مشکلات مادی و معنوی‌شان سراغ نداشتیم. (5)
قرآن می‏فرماید: "ای فرزندان آدم هنگامی که به مسجد می‏روید زینت خود را با خود بر دارید" (6) و در آیه‌ای دیگر، مال و فرزند را زینت دنیا معرفی می‏نماید (7) کنایه از اینکه پول بردارید تا در صورت وجود مشکلات مادی یا معنوی (همچون عیادت بیمار، تسلیت به بازماندگان و…) بتوانید دست‌گیری و یاری کنید.
#CC6.مسجد محلی برای واکسینه کردن نوجوانان و جوانان
رفت‏و‏آمد نوجوانان و جوانان به مسجد آنها را در برابر ویروس‌های فکری و روحی واکسینه می‌کند. آمار بزهکاری نوجوانان و جوانان مرتب با مسجد به مراتب کمتر از کسانی است که ارتباطی با مساجد ندارند. علت هم پیداست؛ زیرا افراد در مسجد با آموزه‌ها و باید و نباید‏های شریعت مقدس آشنا می‏گردند و همچنین انگیزۀ عمل کردن و به تعبیر بهتر تقوای آنها بیشتر می‌شود.
#CC7.محل نشست و برخاست مؤمن
در اسلام، حضور در مسجد، معیار شناخت مؤمن حقیقی از غیر آن دانسته شده است و مسجد به تعبیر امروز "پاتوقِ مؤمنین" معرفی گردیده است. (8)
#CC8.راه شناخت نمازگزار حقیقی
امام صادق(ع)در پاسخ کسی که پرسید «چرا باید نماز‌های یومیه را به جماعت بخوانیم؟» فرمودند: همانا نماز جماعت و اجتماع برای مسلمین مقرر شد تا نمازگزار از بی‌نماز و کسی که نماز خویش را در اوقاتش به‏جا آورد و مراقب نمازش هست از کسی که نمازش را تباه کند، معلوم شود و اگر این‌گونه نبود کسی به صالح بودن کسی شهادت نمی‏داد و به‏ همین سبب است کسی که نمازش را با جماعت نخواند در بین ما مسلمانان بی‌نماز به حساب می‌آید؛ زیرا رسول خدا (ص) فرمود: "کسی که بدون علت و عذر نمازش را با مسلمین در مسجد برگزار نمی‏کند بی‌نماز است"(یعنی به‏منزلۀ بی‌نماز است). (9)
#CC9.نماز جماعت عامل ایجاد الفت و نماد وحدت
در اسلام اصل بر گرد‌هم‌‌ آمدن مسلمانان است نه پراکنده‌بودن آنها. برای مثال خداوند برای حج تمتع زمان مشخصی را قرار داده است تا مسلمانان گرد هم آیند و اجتماع آنها به چشم آید وگرنه خداوند می‌توانست کل سال را زمان انجام حج قرار دهد و هر کس هر زمان دوست داشت برود و اعمال آن را انجام دهد؛ همان‌گونه که در حج عمره چنین است و وقت معینی ندارد.
1397/6/7 ساعت 13:56
کد : 512
لینک مطلب

■ سلام حضرت فاطمه می فرماید: ((کسی که نماز راسبک بشمرد 15 بلا به سراغش می آید )) آن 15 بلا چیست

سلام علیکم رسول خدا(صلی الله علیه و آله) فرمود: فاطمه جان! هر کسى از مردان و زنان نمازش را سبک بشمارد، خداوند او را به پانزده بلا مبتلا مى‌‌سازد: شش مورد در دنیا، سه مورد در وقت مرگ، و سه مورد آنها در قبر و سه مورد در قیامت زمانى که از قبر خارج ش ...

■ سلام چرا خداوند از مردها نماز بیشتری را خواسته است؟ ( چون زنها حداقل چند روز در ماه نباید نماز بخوانند)

نماز مردان به طور متوسط از زنان بیشتر نیست، زیرا زنان حدود شش سال زودتر از پسران قابليت و ظرفيت انجام تكاليف را پيدا مي كنند و در ايام بارداري و بخشي از زمان شيردهي و پس از يائسگي عادت ماهانه ندارند، ميزان عبادات زنان و مردان، چندان تفاوتي با يكديگر ...

■ اگر نمازمان را با حواس پرتي و بدون حضور قلب خوانديم آيا براي جبران آن مي توانيم نماز را تكرار نمائيم؟

براي جبران حواس پرتي و عدم حضور قلب در نماز نيازي به تكرار نماز نيست بلكه از سوي معصومين عليهم السلام راه حل هاي ديگري در اين خصوص معرفي شده تا انسان بتواند نواقص نماز خود را بوسيله آنها جبران نمايد. راه حل اول: خواندن نوافل يكي از اين راه حل ها ك ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز