■ مسجد در اسلام چه جایگاهی دارد؟
پاسخ از طرف مدیر قنوت: در اینجا به چند نمونه از ویژگیهای مسجد اشاره میکنیم:
1.مسجد خانۀ خدا
با اینکه خداوند، محدود در مکان خاصی نیست مساجد را خانۀ خود معرفی میکند. واضح است که هر چیزی که به خداوند نسبت داده شود، باید چیز بسیار با ارزشی باشد. برای نمونه آنجا که خداوند به حضرت ابراهیم (ع) و حضرت اسماعیل(ع) دستور تطهیر خانۀ کعبه را میدهد و آن را خانۀ خود معرفی میکند. (1) در حدیثی قدسی آمده است: "خوشا به حال کسی که در خانۀ خودش وضو بگیرد آنگاه به سوی خانه من بیاید و مرا در خانهام زیارت نماید". (2)
2.حرام بودن ورود مشرک و کافر به مسجد
جایگاه مسجد همانند خانه انسان نیست که هر انسانی حق وارد شدن به آن را داشته باشد؛ بلکه اگر کسی به خدا و روز قیامت ایمان نداشته باشد، حق وارد شدن مسجد را ندارد؛ حتی اگر زیباترین لباسها را هم پوشیده باشد؛ زیرا بر خلاف ظاهر آراستهاش، باطنی آلوده به شرک و کفر دارد.
3.نجس کردن مسجد، حرام و پاک کردن آن واجب
اینکه مکانی همیشه باید پاک بماند و نجس کردن آن حرام باشد، دلیل بر اهمیت فوقالعادۀ آن است؛ زیرا هر چه مکانی مقدستر باشد، رعایت احترام آن لازمتر است. بنابراین اگر کسی ببیند مسجد نجس شده و هنوز وقت نماز نیز وسعت دارد، اول باید مسجد را پاک کند بعد نماز بخواند.
4.حرمت توقف جنب و حائض
نهتنها نجاست مسجد؛ بلکه حضور انسان آلوده نیز در مسجد حرام است. توقف انسان جنب یا زن حائض در مسجد حرام است.
5.حرام بودن دفن اموات در مسجد
دفن مؤمن در مسجد حرام است؛ برای آنکه مسجد برای همیشه یک مکان عبادی باقی بماند و تبدیل به مقبرۀ اموات نگردد. (3)
6.تعمیر مسجد ملاک ایمان
اگر مسجدی بهگونهای دچار خرابی شود که باعث شود از احترام آن کاسته شود، واجب است تعمیر شود. قرآن کریم نشانۀ ایمان به خدا و روز معاد و نترسیدن از غیرخدا را تعمیر و آباد ساختن مسجد معرفی میکند. (4) همچنین خداوند به اندازهای آبادکنندۀ مساجدش را دوست دارد که پیامبر(ص) فرمودند: "وقتى مرضى از آسمان بر مردم فرود آید، خداوند آن را از بانيان مساجد دور میگرداند". (5)
7.لزوم رعایت ادب نسبت به آن
حفظ احترام مسجد واجب و بیاحترامی به آن حرام است و برای حفظ حرمت مسجد دستور داده شده است که همسایگان مسجد نماز خود را در مسجد بخوانند. حضرت علیAفرمود: "نمازِ همسایۀ مسجد جز در مسجد درجۀ کامل قبولی را ندارد؛ مگر اینکه شخص معذور باشد" (6) و نیز آن حضرت تا چهل منزل کنار مسجد را جزء همسایگان آن مسجد معرفی کردند. (7)
__________________
(1)"و إِذْ جَعَلْنَا الْبَيْتَ مَثابَةً لِلنَّاسِ و أَمْناً و اتَّخِذُوا مِنْ مَقامِ إِبْراهيمَ مُصَلًّى و عَهِدْنا إِلى إِبْراهيمَ و إِسْماعيلَ أَنْ طَهِّرا بَيْتِيَ لِلطَّائِفينَ و الْعاكِفينَ و الرُّكَّعِ السُّجُود" (بقرة: 125).
(2)قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص): "قَالَ اللَّهُ تَبَارَكَ و تَعَالَى إِنَّ بُيُوتِي فِي الْأَرْضِ الْمَسَاجِدُ تُضِيءُ لِأَهْلِ السَّمَاءِ كَمَا تُضِيءُ النُّجُومُ لِأَهْلِ الْأَرْضِ أَلَا طُوبَى لِمَنْ كَانَتِ الْمَسَاجِدُ بُيُوتَهُ أَلَا طُوبَى لِعَبْدٍ تَوَضَّأَ فِي بَيْتِهِ ثُمَّ زَارَنِي فِي بَيْتِي أَلَا إِنَّ عَلَى الْمَزُورِ كَرَامَةَ الزَّائِرِ أَلَا بَشِّر الْمَشَّاءِينَ فِي الظُّلُمَاتِ إِلَى الْمَسَاجِدِ بِالنُّورِ السَّاطِعِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ (أحمد بن محمد بن خالد البرقي، المحاسن، ج1، ص48).
(3)البته در اسلام، انسان مؤمن محترم است چه در زمان حیاتش و چه بعد از مرگش و زیارت قبور اموات مورد تأکید اسلام است.
(4)"إِنَّما يَعْمُرُ مَساجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ و الْيَوْمِ الْآخِرِ و أَقامَ الصَّلاةَ و آتَى الزَّكاةَ و لَمْ يَخْشَ إِلاَّ اللَّهَ فَعَسى أُولئِكَ أَنْ يَكُونُوا مِنَ الْمُهْتَدين" (التوبة: 18)
(5)قال رسول الله (ص): "ان الله تعالى، اذا انزل عاهة من السماء على اهل الارض صرفت من عمار المساجد" (پاینده، نهج الفصاحه، ح 682).
(6)عَنْ عَلِيٍّ(ع)أَنَّهُ قَالَ: "لَا صَلَاةَ لِجَارِ الْمَسْجِدِ إِلَّا فِي الْمَسْجِدِ إِلَّا أَنْ يَكُونَ لَهُ عُذْرٌ أَوْ بِهِ عِلَّةٌ فَقِيلَ لَهُ و مَنْ جَارُ الْمَسْجِدِ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ قَالَ مَنْ سَمِعَ النِّدَاءَ" (ابن حیون تمیمی، دعائم الإسلام، ج1، ص148).
(7)قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ(ع): "حَرِيمُ الْمَسْجِدِ أَرْبَعُونَ ذِرَاعاً و الْجِوَارُ أَرْبَعُونَ دَاراً مِنْ أَرْبَعَةِ جَوَانِبِه" (حر عاملی، وسائل الشيعة، ج12، ص 133).
محتوا : برنامه اندرویدی پرسمان نماز
■ عوامل درونی (اخلاقی) ترک نماز و درمان آنها چیست؟
بعضی از عوامل درونی و کاستیهای اخلاقی که سبب میشود بعضی از افراد نماز را رها کنند، عبارتند از: کبر، ناامیدی، ضعف اراده، احساس ریا و خودنمایی، احساس تحجر و عقبماندگی، لجاجت. در ادامه به توضیح مختصر و ریشهیابی هر یک از آنها پرداخته، راهکارهایی برای ...
■ سلام.اینجانب سایت قنوت ثبت نام کردم و دوره های نماز رو امتحان دادم واز ۲۴ مرحله امتحانات ۳مرحله نمره نیاوردم و دیگه نمیتونم مجدداً امتحان دهم.لطفاجهت امتحان مجدد راهنمایی بفرمایید.ممنون
سلام
طبق قوانین آموزش مجازی مرکز تخصصی نماز بیشتر از یکبار نمی توانید در امتحان شرکت کنید.
اگر در کل هر دوره مجموعا شصت در صد نمره صحیح داشته باشید قبول شده اید.
برای سوالات بیشتر به آی دی ایتا مرکز تخصصی نماز مراجعه کنید https://eitaa.com/namazm ...
■ چگونه حضرت علي(ع) تير در پايشان فرو رفت و در حين نماز آن را از پاي مباركشان بيرون كشيدند، اما به دلیل حضور قلب در نماز متوجه نشد ولي در جای دیگر به هنگام نماز متوجه سائل شد و انگشتر خود را در رکوع به او داد؟
خداوند متعال می فرماید:«إِنَّما وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذينَ آمَنُوا الَّذينَ يُقيمُونَ الصَّلاةَ وَ يُؤْتُونَ الزَّكاةَ وَ هُمْ راكِعُون. وَ مَنْ يَتَوَلَّ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ الَّذينَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغالِ ...