■ از فضیلت و اهمیت سورۀ حمد ما را آشنا کنید؟
پاسخ:
1.سورۀ حمد اساس قرآن
ابنعباس ـ که شاگرد تفسیری امیرالمؤمنین بودند ـ می گوید: «هر چیزی اساسی دارد و اساس قرآن سوره حمد است.» (1)
2.برترين سوره قرآن و درمان دردها
پیامبر اکرم (ص) به جابر بن عبدالله فرمودند: «برترین سورهای را که خداوند متعال در کتابش نازل فرموده به تو بیاموزم؟ جابر عرض کرد: آری پدر و مادرم به فدایت. حضرت به او سورۀ حمد را که اساس قرآن است تعلیم نمودند و پس از آن فرمودند: دربارۀ سورۀ برایت بگویم؟ باز با اشتیاق پاسخ مثبت داد. فرمودند: این سوره شفای از هر دردی بجز "سام" است و منظور از سام،"مرگ" است». (2)
3.سبعُ المَثانی
خداوند در سوره حِجر دو نعمتی که به پیامبرش عطا نموده است را یادآوری می کند و می فرماید: «و همانا ما به تو سبعالمثانى (سوره حمد) و قرآن بزرگ داديم» (3)
همۀ مفسران «السبع المثانی» را سورۀ حمد دانستهاند که چون مشتمل بر هفت آیه است "السبع" نامیده شده و چون در هر نماز دو بار خوانده میشود و یا اینکه دو بار نازل شده، یک بار در مکه و دیگر بار در مدینه، "المثانی" است. (4)
4.سورۀ حمد همتای قرآن
امیر مؤمنان (ع) فرمودند: "از پیامبر خدا (ص) شنیدم که فرمودند: خداوند عز و جل در خطاب به من اینگونه فرمود: بهراستى، به تو سبع المثانى [سورۀ فاتحه] و قرآن بزرگ را اعطا كرديم (5) که به واسطۀ سورۀ حمد بر من منتی ویژه گذاشته و آن را همتای قرآن عظیم قرار داده است. فاتحةالکتاب برترین موجودی گنجینههای عرش الهی است و خداوند عز و جل آن را به حضرت محمد (ص) اختصاص داده و آن حضرت را به آن شرافت بخشیده و در این جهت هیچ یک از پیامبران را با ایشان شریک نکرده به جز حضرت سلیمان(ع) که به او بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم را عطا فرموده است". (6)
5.ثواب قرائت سورۀ حمد معادل ثواب دو سوم قرآن
پیامبر اکرم (ص) فرمودند: هر مسلمانی که سورۀ حمد را بخواند به اندازهای پاداش میگیرد که گویی دو سوم قرآن را تلاوت نموده است و به اندازهای که گویی به همۀ مؤمنان صدقه داده است. (7)
6.دارای اسم اعظم
امام صادق - عليه السلام – فرمودند: « اسم اعظم خداوند، در فاتحة الكتاب مندرج است.» (8)
__________________
(1)«و عن ابن عبّاس أنّه قال: إنّ لكلّ شيء أساساً، و أساس القرآن فاتحة الكتاب» ؛ شرح فروع الكافي (للمولى محمد هادي بن محمد صالح المازندراني) ؛ ج3 ؛ ص34
(2)اَنَّ النَّبِيَّ(ص) قَالَ لِجَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ الْأَنْصَارِيِّ: "يَا جَابِرُ أَ لَا أُعَلِّمُكَ أَفْضَلَ سُورَةٍ أَنْزَلَهَا اللَّهُ تَعَالَى فِي كِتَابِهِ قَالَ فَقَالَ لَهُ جَابِرٌ بَلَى بِأَبِي أَنْتَ و أُمِّي يَا رَسُولَ اللَّهِ عَلِّمْنِيهَا- قَالَ فَعَلَّمَهُ الْحَمْدَ أُمَّ الْكِتَابِ ثُمَّ قَالَ يَا جَابِرُ أَ لَا أُخْبِرُكَ عَنْهَا قَالَ بَلَى بِأَبِي أَنْتَ و أُمِّي فَأَخْبَرَهُ قَالَ هِيَ شِفَاءٌ مِنْ كُلِّ دَاءٍ إِلَّا السَّامَ و السَّامُ الْمَوْت" (شعیری، جامع الأخبار، ص43).
(3)وَ لَقَدْ آتَيْناكَ سَبْعاً مِنَ الْمَثانِي وَ الْقُرْآنَ الْعَظِيمَ (حجر : 87)
(4)شرح فروع الكافي (للمولى محمد هادي بن محمد صالح المازندراني) ؛ ج3 ؛ ص34
(5)وَ لَقَدْ آتَيْناكَ سَبْعاً مِنَ الْمَثانِي وَ الْقُرْآنَ الْعَظِيمَ (حجر : 87)
(6)قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ(ع): "... سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ (ص) يَقُولُ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ و جَلَّ قَالَ لِي يَا مُحَمَّدُ و لَقَدْ آتَيْناكَ سَبْعاً مِنَ الْمَثانِي و الْقُرْآنَ الْعَظِيمَ فَأَفْرَدَ الِامْتِنَانَ عَلَيَّ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ و جَعَلَهَا بِإِزَاءِ الْقُرْآنِ الْعَظِيمِ و إِنَّ فَاتِحَةَ الْكِتَابِ أَشْرَفُ مَا فِي كُنُوزِ الْعَرْشِ و إِنَّ اللَّهَ عَزَّ و جَلَّ خَصَّ مُحَمَّداً و شَرَّفَهُ بِهَا و لَمْ يُشْرِكْ مَعَهُ فِيهَا أَحَداً مِنْ أَنْبِيَائِهِ مَا خَلَا سُلَيْمَانَ فَإِنَّهُ أَعْطَاهُ مِنْهَا بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم ..." (بحار الانوار، ج89، ص 227).
(7)"أَيُّمَا مُسْلِمٍ قَرَأَ فَاتِحَةَ الْكِتَابِ أُعْطِيَ مِنَ الْأَجْرِ كَأَنَّمَا قَرَأَ ثُلُثَيِ الْقُرْآنِ و أُعْطِيَ مِنَ الْأَجْرِ كَأَنَّمَا تَصَدَّقَ عَلَى كُلِّ مُؤْمِنٍ و مُؤْمِنَة" (بحار الانوار، ج89، ص 259).
(8)« اسْمُ اللَّهِ الْأَعْظَمُ مُقَطَّعٌ فِي أُمِّ الْكِتَاب» (وسائل الشيعة، ج6، ص: 39)
محتوا : برنامه اندرویدی پرسمان نماز
■ بعد از سفر کربلا احساس معنوی خاصی داشتم به نمازهایم مقید بودم اما متاسفانه بعد از چند گناه احساس می کنم دلم تیره و سیاه شده است.نمازهایم را اول وقت نمی توانم بخوانم، چه کنم تا به حالت قبل برگردم؟
این حالت معنوی، لطف بیکران حضرات در پذیرایی از زائران خود می باشد و تا زمانی که انسان آنها را حفظ کند این نورانیت پیوسته با او خواهد بود. حقیقت گناه هم مخالفت با مولا و تیرگی در قلب انسان است که در این مواقع هم به ما دستور داده اند فورا قلب آلوده ش ...
■ بهترین زمان برای دعا کردن ، چه زمانی است ؟
بر شما باد به دعا کردن بعد از نمازها چه اینکه چنین دعایی مستجاب است.
امام باقر(ع): همین که شب جمعه فرارسید خداوند عزّوجلّ میفرماید: آیا دعاکنندهای هست که جوابش دهم. آیا درخواست کنندهای هست که عطا کنم او را، آیا استغفار کنندهای هست که بی ...
■
اگر فردی در ازاء حقوقی که می گیرد نماز می گذارد (پیش نماز مدرسه) نماز خود فرد صحیح است یا باید قضا کند
اگر گرفتن حقوق برای رفت و آمد به مدرسه و انجام کارهایی که انجام آن بر امام واجب نیست باشد، اشکال ندارد، در نتیجه نماز امام صحیح می باشد.(1)
پی نوشت:
1. آیت الله خامنه ای، اجوبة الاستفتائات، ص245، سوال 1113.
...