■ سلام
خواندن نافله شب در مسجد بهتر است یا در خانه در صورت امکان با آوردن احادیث سوال را پاسخ دهید با تشکر فروزان
پاسخ: آنچه درباره نماز در مسجد آمده است، تاکید بر اقامه نماز واجب در مساجد است.
اما در مورد نماز های مستحبی به ویژه نماز شب، قراینی وجود دارد که نشان می دهد بهتر است که نافله شب در خانه خوانده شود. از جمله:
أَنَّ الْبُيُوتَ الَّتِي يُصَلَّى فِيهَا بِاللَّيْلِ يُضِيءُ نُورُهَا لِأَهْلِ السَّمَاءِ كَمَا يُضِيءُ نُورُ الْكَوَاكِبِ لِأَهْلِ الْأَرْضِ. (من لا يحضره الفقيه ؛ ج1 ؛ ص239)
آنچنان که ستارههای آسمان برای اهل زمین نور میدهند خانههایی که در آن عبادت میشود نور به آسمان میدهند.
حال با توجه به اینکه در روایات آمده که نماز جماعت در مسجد باید خوانده شود، این نمازها، نمازهای مستحبی است.
امیرالمؤمنین علیه السلام در خانۀ خود محلی برای عبادت قرار داده بود. امامصادق علیه السلام دراین باره میفرمایند:
«كَانَ لِعَلِی بَیتٌ لَیسَ فِیهِ شَیءٌ إِلَّا فِرَاشٌ وَ سَیفٌ وَ مُصْحَفٌ وَ كَانَ یصَلِّی فِی؛ امام على علیه السلام در خانهاش اتاقى بود كه چیزى در آن نبود جز بسترى و شمشیرى و قرآنى و در آن نماز میخواند.»
همچنین امامصادق علیه السلام به یکی از یاران خود به نام مسمع نوشت:
«أَنِّی أُحِبُّ لَكَ أَنْ تَتَّخِذَ فِی دَارِكَ مَسْجِداً فِی بَعْضِ بُیوتِكَ ثُمَّ تَلْبَسَ ثَوْبَینِ طِمْرَینِ غَلِیظَینِ- ثُمَّ تَسْأَلَ اللَّهَ أَنْ یعْتِقَكَ مِنَ النَّارِ وَ أَنْ یدْخِلَكَ الْجَنَّۀ وَ لَا تَتَكَلَّمَ بِكَلِمَۀ بَاطِلٍ وَ لَا بِكَلِمَۀ بَغْی؛
دوست دارم در خانهات اتاقی را به نمازخواندن اختصاص دهی و آنگاه دو جامۀ كهنه و درشت و كرباسین بپوشى، سپس از خدا خواهش كنى كه تو را از دوزخ آزاد كند و به بهشت درآورد و كلمهای بیهوده و كلمهای ناحق نگویی.»
حال با توجه به حضور دائم حضرت علی در مسجد برای اقامه نمازهای واجب، این محیط برای نمازهای مستحبی است که در صدر آنها نافله شب است.
از نکات تربیتی این کار، اثرگذاری نماز بر محیط خانه و دیده شدن نماز خواندم پدر و مادر است. دیدن نمازخواندن پدر و مادر در تربیت فرزندان تاثیر بسیاری دارد. فزرند متوجه می شود که در انجام واجبات، محور مسجد است؛ اما خانه نیز تنها محل استراحت نیست، بلکه آنجا نیز محل انس با خداست.
موفق باشید به نماز شب.
■ به برخي افراد وقتي مي گوئيم چرا نماز نمي خواني مي گويد« من به خدا ايمان داشته و او را قبول دارم، پس چه نيازي به خواندن نماز هست» ! جواب اين افراد چيست؟
در پاسخ به اين افراد بايد گفت: حفظ ايمان بدون انجام نماز ممکن نيست، چون ايمان مربوط به لفظ و ادعا نيست که کسي بگويد: من به خدا ايمان دارم و همان کافي باشد، بلکه ازآيات و روايات استفاده مي شود يکي از اجزا و ارکان اساسي ايمان، عمل است. قران مجيد مي فرم ...
■ برای کسی که در خواندن نماز و گرفتن روزه تنبلی می کند، چه پیشهادی دارید؟
ما هرگز از يک شيء مجهول لذت نمي بريم و اشتياقي به آن پيدا نميکنيم و تا آن را نشناسيم نمي توانيم بدان ابراز علاقه يا نفرت کنيم.
پس هر چه معرفت و آگاهيمان به امري بيشتر شود نفرت يا محبت ما نسبت به آن بيشتر خواهد شد. با اين حساب ما هر چه معبود را بهتر ...
■ آیا این درست است که، پیامبر اکرم(ص) هنگام رفتن به مسجد برای نماز، کودکان مدینه ایشان را به بازی دعوت کردند و حضرت هم پذیرفتند، با اینکه اصحاب در مسجد منتظر اقامۀ نماز بودند؟
یک. با جستوجویی که در منابع روایی و تاریخی صورت گرفت، این جریان به این کیفیت یافت نشد. ظاهراً تنها کسی که این جریان را نقل کرده؛ سدید الدین محمد عوفی بخاری[1] - از نویسندگان و دانشمندان اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم- است که آن را در کتاب «جوامع الح ...