■ با عرض سلام و خسته نباشید و تشکر از فرصتی که در اختیارمون گذاشتید.خانمی هستم 47 ساله از بچگی عاشق نماز خوندن بودم اما گاهی میخوندم گاهی نه الان هم به همین شکل هستم.خیلی دوست دارم بتونم در خواندن نماز جدی باشم اما متاسفانه کار و خستگی تنبل ترم میکنه آیا دعایی هست که باعث بشه ایمانمون قویتر بشه و بتونیم نماز رو در اولویت قرار بدیم؟سپاسگزارم
پاسخ: هرچند خستگی و کار زیاد می تواند مانع نماز اول وقت شود و این توفیق را به خصوص در نماز صبح از انسان بگیرد؛ اما ما در حال خستگی هم ما کارهایی که برایمان مهم است را به موقع و با دقت انجام می دهیم.
بنابراین: "هنوز واقعا به اهمیت نماز ایمان نیاورده ایم" هرچند به زبان از اهمیت آن می گوییم و این با یک گفتن یک ذکر، حل نمی شود.
برای اینکه نماز حقیقتا برای ما مهم باشد، به این چندنکته بیشتر فکر کنید:
1.چون ایمان به اهمیت نماز و مقید بودن به آن حقیقتا سخت است باید به اهل بیت متوصل شویم. تا به دعای آنها ایمان به نماز و توفیق اقامه خوب آن، نصیبمان شود.
2. آثار و ثواب بسیار زیاد نماز را مرور کنیم
نمونههایی از ثوابهای عظیم نماز را مرور کنیم
الف. نماز، کفارۀ گناهان
امام صادق ع فرمودند: هر که نماز را با حقشناسی از آن بخواند خدایش بیامرزد.
سلمان میگوید: زیر سایه درختی در کنار رسول خداs بودیم. شاخه ای از آن را گرفته، تکان دادند. برگهایی از آن بر زمین ریخت. حضرت فرمودند: نمیپرسید چرا چنین کردم؟ گفتیم: بفرمایید. فرمودند: هنگامی که مسلمانی به نماز میایستد، گناهانش مانند برگهای این درخت بر زمین میریزد.
پیامبر ص فرمودند: اگر بر در خانه شما نهری باشد و در شبانه روز، پنج بار بدن خود را در آن شستشو دهید، آیا اثری از چرک و آلودگی در بدنتان باقی خواهد ماند؟ گفتیم: نه. فرمودند: همانا مَثَل نماز در میان شما، مَثَل نهری است که هر نماز در شبانه روز، اثر گناهانی که در فاصله نمازِ گذشته با آن انجام شده است را از بین میبرد.
ب.ثواب عظیم نماز
نماز واجب معادل هزار حج و هزار عمرة مقبول است. .
امام صادق ع: یک نماز واجب در نزد خداوند با هزار حج و هزار عمره ای که به خوبی انجام شود و ئمقبول درگاه الهی واقع شود، برابر است.
3. به جایگاه نماز در دین توجه بیشتری کنیم
امر دیگری که اهمیت نماز را در نگاه نمازگزار بیشتر می کند، توجه به جایگاه نماز در دین مبین اسلام است.
الف) نماز "رأس اسلام" است .
ب) نماز "وجه دین" است . هر چیزی چهره ای دارد و چهره دین شما نماز است. پس مبادا شخصی چهره دینش را زشت و نازیبا گرداند و هر چیزی شروعی دارد و شروع نماز با تکبیر است.
ج) امام صادق ع شنیدم که فرمود: خداوند عز وجل نماز را بیش از سایر اعمال دوست دارد
د) نماز “نور چشم پیامبر” است
ه) نماز "عامل نزدیک شدن به خدا" است
ز) نماز "عمود خیمه دین" است:
ح) نماز “بهترینِ اعمال بعد از معرفت” است
ط) نماز، اولین چیزی است که از آن، سؤال میشود
4. توجه به اهتمام ویژة خداوند به نماز
4. به مذمت هایی که درباره سبک شمردن نماز آورده شده، دقت بیشتری کنیم.
یکی دیگر از عواملی که اهمیت نماز را برای نمازگزار بیشتر می کند، توجه به مذمت هایی است که دربارۀ سبک شمردن نماز آمده است.
امام صادق ع فرمود: هنگامی که بنده به نماز بایستد، و نمازش را مختصر بخواند و سبک شمارد، خداوند تبارک و تعالی [به فرشتگان] میفرماید: آیا به بنده من نمینگرید، گویا خیال میکند که برآورده شدن حوایجش به دست غیر من است. آیا نمیداند که برآورده شدن خواستههایش به دست من است؟
5.توجه به عنایت خداوند به نمازگزار که سبب می شود شوق بیشتری به نماز داشته باشیم.
حضرت علی ع می فرمایند: چون نمازگزار به نماز میایستد، برای او سه خصلت است: فرشتگانی او را از جای پاهایش تا آسمان احاطه میکنند، و از آسمان بر فرق سرش رحمت و نیکی فرو میریزد و فرشته ای از سمت راست و چپ بر او گماشته میشود. در این حال اگر نمازگزار توجه خود را از دست بدهد خدای تبارک و تعالی ندا میدهد: بهتر از من کسی را یافته ای که به او توجه می کنی؟ اگر نمازگزار می دانست با چه کسی مشغول مناجات است خسته و آزرده نمیشد.
6. توجه به حالات پیغمبر و ائمه و اهتمام ایشان به نماز باعث می شود که نمازمان را خیلی ناقص بدانیم و شرمنده شویم.
■ برای تعقیبات نماز چه بخوانیم؟
در روایات دو نوع تعقيبات ذکر شده است : یکی تعقیبات مشترک که برای تمام نمازهای یومیه است و دیگری تعقيبات ويژه براي هر نماز است.
در اینجا چند مورد از تعقیبات مشترک را بیان میکنیم:
1.تکبیر
اميرالمؤمنين (ع) فرمود: "… وقتی كه سلام نماز را دادي دو دس ...
■ اگر کسی بین اجزای اذان و اقامه و یا بعد از آنها و قبل از تکبیرة الاحرام حرف زده و یا مدتی بین آنها فاصله شود، آیا آن اذان یا اقامه باطل میشود؟
1. حرف زدن بین اجزاى اذان و اقامه مکروه است [مگر ذکر خدا] و اگر در بین اقامه باشد اعاده آن، مستحب است. البته اگر حرف زدن بین اذان و اقامه خیلى طول کشد، به طوریکه صورت آنها به هم خورد، [موجب باطل شدن اذان و اقامه شده و] لازم است دوباره از سر گرفته ش ...