■ با توجه به اينكه من مشهدي هستم و اذان صبح حدود ساعت 4.30 دقيقه بامداد هست و همچنين علاقه بسيار زيادي كه به خواندن نماز شب دارم، ولي متأسفانه عليرغم خواندن آيه آخر سوره كهف و صرف غذاي سبك در آخر شب به سختي از خواب بيدار مي شم، چون اگر بخوام ساعت 4 براي نماز شب بيدار بشم، شب بايد ساعت حداقل ساعت 9.30 تا 10 بخوابم و اين يك كم برايم سخت است. آيا براي درك ثواب نماز شب راه حل آسان تري وجود ندارد؟
پاسخ: مواردي كه گفته شد، در بيدار شدن براي نماز شب و رفع کسالت در آن هنگام، بسيار مؤثر است اما آنچه امروزه متدينين و بويژه جوانان را براي شب زنده داري با مشكل مواجه نموده، بيدار بودن بي دليل آنها تا پاسي از شب در مقابل تلوزيون و رايانه و... مي باشد و حال آنكه ديدن بسياري از سريالها و فيلم هاي تلوزيون و حضور در جلسات دوستانه و يا وب گردي هاي طولاني، علاوه بر اينكه ضرورتي ندارد بلكه ممكن است سودمند نيز نبوده و چه بسا زمينه هاي گناهان متعددي را براي انسان فراهم نمايد.
بنابراين در صورتي که مقدور است بايد حدود ساعت 10 شب خوابيد و در طول روز نيز يک ساعت استراحت نمود. اگر چه ممکن است روزهاي اول، عملي نمودن اين برنامه کمي مشکل باشد، اما پس از مدت زمان اندکي افراد به اين وضع، عادت خواهند نمود.
با پياده نمودن اين برنامه اگر بتوان تنها نيم ساعت قبل از اذان صبح بيدار شد، افراد هم نماز شب را درك خواهند نمود و هم توفيق خواندن نماز صبح در اول وقت را پيدا خواهند كرد.
اما اگر شرائط شما به گونه اي است که نمي توان ساعت 10 شب بخوابيد - از آنجا كه وقت نماز شب از نيمه شب شرعي تا اذان صبح مي باشد و از سويي ديگر مي توان آن را بصورت مختصر نيز خواند - براي درك فضيلت نماز شب، بعد از نيمه شب شرعي كه معمولا حدود ساعت يازده و بيست دقيقه به بعد مي باشد ، هشت رکعت از نماز شب و ده دقيقه قبل از نماز صبح، نماز شفع و وتر را بصورت مختصر – مثلا بدون قرائت سوره و با بصورت نشسته - بخوانيد؛ و يا تمامي يازده ركعت را بطور مختصر بعد از نيمه شب بخوانيد و اگر خواندن يازده ركعت بصورت مختصر براي فردي سخت جلوه نمود مي تواند تنها به اقامه نماز شفع و وتر اكتفا نمائيد و به مرور زمان خود را به بيدار شدن در پايان شب عادت داده و مستحبات ديگر نماز شب را به آن اضافه نمود.
با اين حال اگر كسي باز هم توفيق نماز شب را از دست داد مي تواند قضاي آن را در روز بعد بجا آورده و فضيلت نماز شب را تا حدودي درك كند؛ چرا كه رسول خدا -صلي الله عليه وآله – فرمودند:« ان الله يباهي بالعبد يقضي صلوة الليل بالنهار يقول: ملائكتي عبدي يقضي ما لم افترضه عليه الشهدوا اني قد غفرت له» ؛« همانا خداوند مباهات مي كند به بنده اي كه نماز شب را در روز قضا كند و مي فرمايد: اي فرشتگان من ! بنده من قضا مي كند چيزي را كه من براو واجب نكرده ام گواه باشيد كه من او را آمرزيدم.
■ اگر نمازی قضا شد، آیا واجب است قضاى آنرا در همان روز به جا آورد؟
نمازی که انسان میخواهد قضای آنرا به جا آورد، دو صورت دارد:
1. نماز قضا مربوط به روزهای گذشته است؛
الف. اگر تعداد نمازهای قضا بیش از یکی است، گرچه به جا آوردن آنها واجب فوری نیست، ولی نباید در انجام آنها سستی و کوتاهی کرد.[1]
ب. اگر فقط یک نماز ق ...
■ آیا پوشاندن تمام پا مقابل نامحرم و هنگام نماز برای بانوان واجب است؟
حضرت آیت الله خامنه ای در این مورد می فرمایند:«خانمها در مقابل نامحرم باید پاها را بپوشانند؛ تنها دو موضع برای پوشش خانمها در حضور نامحرم استثنا شده است: «گردی صورت» و «دستها تا مچ» البته به شرط اینکه آرایش و زیوری که جلب توجه کند و چشمگیر باشد ند ...
■ نماز را چرا باید به عربی بخوانیم؟
حجت الاسلام و المسلمین مرتضی ادیب یزدی سخنران و کارشناس امور دینی و مذهبی گفت: خواندن نماز به زبان عربی و یا یک زبان واحد، نشانه وحدت بین آحاد مسلمان است، چراکه اگر هر کشور و یا ملتی نماز را به زبان خود بخوانند، تفرقه میان آنها شکل میگیرد. به همین ...