■ دليل اينکه نماز جمعه دو قنوت دارد و قنوت اول آن قبل از رکوع و قنوت دوم بعد از رکوع خوانده می شود چيست؟
پاسخ: نخست بايد دانست در عبادات دو فاكتور مهم«تعبد» و«تنوع» بسيار درخشنده است و عبادت الهي را براي بندگان لذت بخش و سازنده مي گرداند. لذا تفاوت ركعات نماز در شبانه روز و تفاوت نمازهاي عيدين و نماز جمعه وداشتن دوقنوت قبل و بعد از رکوع، در همين راستا قابل تفسير و پذيرش است.
در خصوص خواندن دو قنوت قبل و بعد از رکوع نماز جمعه نیز روایات متعددی وجود دارد، از جمله روایت امام صادق علیه السلام که فرموده اند:«كُلُّ الْقُنُوتِ قَبْلَ الرُّكُوعِ إِلَّا الْجُمُعَةَ فَإِنَّ الرَّكْعَةَ الْأُولَى الْقُنُوتُ فِيهَا قَبْلَ الرُّكُوعِ وَ الْأَخِيرَةَ بَعْدَ الرُّكُوعِ» ؛« قنوت ها - در تمام نماز ها - قبل از رکوع می باشد مگر قنوت نماز جمعه که رکعت اول آن، قنوت قبل از رکوع می باشد و رکعت دیگر قنوت بعد از رکوع می باشد»
به هر صورت علاوه بر تعبدي بودن این دو قنوت، يكي از نكاتي كه در این دستور ديني مشاهده مي شود ایجاد تنوع در احكام می باشد و همين تنوع علاوه بر اينكه مانع خستگي ناشي از تكرار و همساني مي شود دو مزيت ديگر نيز به همراه دارد:
الف - نشاط بيشتر به آن جهت كه از بعد روان شناختي، انسان ها در انجام كارهاي جديد با يك انگيزه و هيجان بيشتري اقدام به عمل مي كنند.
ب - به يادماندن و بر جسته شدن و ممتاز شدن اين عبادت از عبادت هاي مشابه. ببينيد فرم نمازجمعه به گونه اي است كه در ذهن نقش مي بندد و لذا حتي اگر نحوه برگزاري آن را فراموش كند اما مي داند اين يك نماز معمولي نيست. نماز جمعه نيز به دلايل مختلف از جمله حكمت فوق الذكر متفاوت از نمازهاي معمولي ودارای دوقنوت است.
■ سلام آیا در پایان نماز وقتی می خواهیم بعد از سلام 3 الله اکبر بگوییم نباید سر خود را تکان دهیم و یا ...
لطفاً کامل توضیح دهید.
ممنون.
بهتر است که با همان حال نماز تکبیرها را بگویید. یعنی سرتان را از قبله برنگردانید. اما اگر این کار را انجام دادی اشکالی ندارد. چون نماز تمام شده است. ...
■ آیا سبک شمردن و با عجله خواندن نماز باعث تأخیر در رسیدن به حوایج میشود؟!
قرآن کریم[1] و روایات معتبر، افرادی را که به نماز خود اهمیت چندانی نمیدهند مورد نکوهش قرار دادهاند:
امام باقر(ع): مردى به مسجدى که رسول خدا(ص) در آن بود وارد شده و مشغول خواندن نماز شد، اما سجدهاش را بیش از اندازه کوتاه انجام داد. پیامبر(ص) فرمود ...
■ آیا خود شیعیان، در دوران بعد از ائمه اطهار(ع) و در دورانی مانند عصر صفویه، نماز جمعه برقرار میکردند؟
پاسخ اجمالی
گزارشهای زیادی از برگزاری نماز جمعه در جوامع شیعی و در عصر غیبت وجود دارد که به برخی از آنها در پاسخ تفصیلی اشاره شده است.
پاسخ تفصیلی
در منابع اسلامی گزارشهای زیادی وجود دارد که بیانگر این است که شیعیان بعد از ائمه اطهار(ع)، در ...