■ چرا نماز نماز جمعه و عيدين در زمان غيبت امام زمان (عجل الله تعالي في فرجه الشريف) واجب نيست اما در زمان حضور ايشان واجب مي شود؟

پاسخ: از لحاظ فقهي نماز جمعه با حصول شرائط آن به دلیل آیه 9 سوره جمعه واجب است.« يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِذا نُودِيَ لِلصَّلاةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلى‏ ذِكْرِ اللَّهِ وَ ذَرُوا الْبَيْعَ ذلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ»؛« اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد، چون نداى نماز روز جمعه دردهند، به نماز بشتابيد و داد و ستد را رها كنيد. اگر دانا باشيد، اين كار برايتان بهتر است.»
همچنین اخبار و روایات فراوانی دلالت بر وجوب آن داردکه به دو نمونه از آنها اشاره می کنیم:
1. قال امیر المومنین علیه السلام:«... الْجُمُعَةُ وَاجِبَةٌ عَلَى كُلِّ مُؤْمِن...» ؛« نماز جمعه بر هر مومنی واجب است»
2. قال الباقر علیه السلام:«... صَلَاةٌ وَاحِدَةٌ فَرَضَهَا اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ فِي جَمَاعَةٍ وَ هِيَ الْجُمُعَة...» ؛« نمازجمعه نمازی است که خداوند آن را به جماعت واجب گردانیده است.»
اما وجوب عینی آن مشروط به حضور امام معصوم (عليهم السلام ) مي باشد چراكه در بعضی از روایات شرط حضور امام را ذکر گرديده است.از آن جمله:
عن أَبِي جَعْفَرٍ الْبَاقِرِ ع قَالَ:« صَلَاةُ الْجُمُعَةِ فَرِيضَةٌ وَ الِاجْتِمَاعُ إِلَيْهَا فَرِيضَةٌ مَعَ الْإِمَام» ؛«نماز جمعه و اجتماع بر نماز جمعه با وجود امام واجب است.»
از جمع این دو دسته روایات و ادله، فقهای عظام نتیجه گرفته اند که نماز جمعه در زمان حضور امام علیه السلام واجب و در غیبت امام با حصول شرایط دیگر مستحب است.
علاوه بر ادله فقهي گفته شده حكمت هاي متعددي نيز براي عدم وجوب نماز جمعه در زمان غيبت و وجوب آن در زمان حضور امام زمان عجل الله تعالي في فرجه الشريف وجود دارد كه تنها به دو مورد اكتفا مي نمائيم:
الف - اينكه نماز جمعه در عصر غيبت واجب نمي باشد برای این است كه حاکمان جور، در زمان های مختلف، کمتر بتواند از نماز جمعه ( و عید )، برای اهداف و مقاصد خود بهره ببرند و با تظاهر به اسلام و استفاده از احساسات مذهبی مردم، منافع خود را تامین کنند، این نمازهای پرجمعیت در زمان غیبت واجب نشده است. اگر به تاریخ مراجعه کنیم، می بینیم که بنی امیه و بنی عباس چگونه به نام اسلام، حتی از اعیاد به نفع حکومت های خود بهره می بردند. از این رو در روایات رسیده از اهل بیت (علیه السلام ) وجوب نماز جمعه و عید مقید به زمان حضور معصوم شده است .
ب - وجوب نماز جمعه و عیدین در زمان حضور امام زمان عجل الله تعالي فر فرجه الشريف، پشتیبانی عمیق وموثراز دولت کریمه زمان حضور امام زمان عجل الله تعالي فرجه الشريف مي تواند باشد؛ چرا كه با واجب بودن اين نماز در عصر حضور، هر هفته ميليون ها مسلمان در نماز جمعه سراسر جهان حاضر مي شوند و در چنین شرائطی وحدت و انسجامی وصف ناشدني بر نفوس مسلمین جهان سایه خواهدداشت و وحشتی از این حضور در دل دشمنان اسلام افکنده خواهد شد.
1394/10/5 ساعت 14:02
کد : 272
لینک مطلب

■ آیا کسی که نماز نمی خواند کافر است؟

کافر در لغت به معنای پوشاننده است، همان طور که زارع را کافر می گویند؛ زیرا که پوشاننده دانه در خاک است، هم چنین افراد ناسپاس را کافر می نامند، چرا که نعمت حق را نادیده می گیرد و گویی پرده بر آن می افکند.[1] کافر در اصطلاح شرع و قرآن کسی است که وجو ...

■ غسل جنابت به عهده من بود و بعد از انجام غسل و نماز متوجه اندک چسبی شدم که از پانسمان شب قبل روی دستم باقی مانده بود، آیا لازم است غسل و نماز خوانده شده اعاده شود؟

غسل و نماز باید اعاده شود، اگر مانع سمت چپ بدن بوده است، کافی است پس از برطرف کردن مانع فقط همان قسمت را به نیت غسل بشویید و اگر سمت راست بوده است، پس از رفع مانع و شستن آن به نیت غسل، بنا بر احتیاط واجب تمام سمت چپ بدن مجدداً به نیت غسل شسته شود. ...

■ آيا دليل جلوتر ايستادن مرد بر زن به هنگام نماز، برتري مرد بر زن را از دیدگاه اسلام اثبات نمي کند؟

در پاسخ به این سؤال توجه به نکات زیر بایسته است: 1- اين مساله به عنوان يك اصل واجب كلي در اسلام مطرح نمي باشد چراكه اگر فاصله زن و مرد بيشتر از پنج متر باشد، يا بين آنها حائلى مانند پرده يا ديوار باشد و يا در دو سطح مختلف (مثل طبقه اول و بالكن بعضى ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز