■ چرا نماز نماز جمعه و عيدين در زمان غيبت امام زمان (عجل الله تعالي في فرجه الشريف) واجب نيست اما در زمان حضور ايشان واجب مي شود؟
پاسخ: از لحاظ فقهي نماز جمعه با حصول شرائط آن به دلیل آیه 9 سوره جمعه واجب است.« يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِذا نُودِيَ لِلصَّلاةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلى ذِكْرِ اللَّهِ وَ ذَرُوا الْبَيْعَ ذلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ»؛« اى كسانى كه ايمان آوردهايد، چون نداى نماز روز جمعه دردهند، به نماز بشتابيد و داد و ستد را رها كنيد. اگر دانا باشيد، اين كار برايتان بهتر است.»
همچنین اخبار و روایات فراوانی دلالت بر وجوب آن داردکه به دو نمونه از آنها اشاره می کنیم:
1. قال امیر المومنین علیه السلام:«... الْجُمُعَةُ وَاجِبَةٌ عَلَى كُلِّ مُؤْمِن...» ؛« نماز جمعه بر هر مومنی واجب است»
2. قال الباقر علیه السلام:«... صَلَاةٌ وَاحِدَةٌ فَرَضَهَا اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ فِي جَمَاعَةٍ وَ هِيَ الْجُمُعَة...» ؛« نمازجمعه نمازی است که خداوند آن را به جماعت واجب گردانیده است.»
اما وجوب عینی آن مشروط به حضور امام معصوم (عليهم السلام ) مي باشد چراكه در بعضی از روایات شرط حضور امام را ذکر گرديده است.از آن جمله:
عن أَبِي جَعْفَرٍ الْبَاقِرِ ع قَالَ:« صَلَاةُ الْجُمُعَةِ فَرِيضَةٌ وَ الِاجْتِمَاعُ إِلَيْهَا فَرِيضَةٌ مَعَ الْإِمَام» ؛«نماز جمعه و اجتماع بر نماز جمعه با وجود امام واجب است.»
از جمع این دو دسته روایات و ادله، فقهای عظام نتیجه گرفته اند که نماز جمعه در زمان حضور امام علیه السلام واجب و در غیبت امام با حصول شرایط دیگر مستحب است.
علاوه بر ادله فقهي گفته شده حكمت هاي متعددي نيز براي عدم وجوب نماز جمعه در زمان غيبت و وجوب آن در زمان حضور امام زمان عجل الله تعالي في فرجه الشريف وجود دارد كه تنها به دو مورد اكتفا مي نمائيم:
الف - اينكه نماز جمعه در عصر غيبت واجب نمي باشد برای این است كه حاکمان جور، در زمان های مختلف، کمتر بتواند از نماز جمعه ( و عید )، برای اهداف و مقاصد خود بهره ببرند و با تظاهر به اسلام و استفاده از احساسات مذهبی مردم، منافع خود را تامین کنند، این نمازهای پرجمعیت در زمان غیبت واجب نشده است. اگر به تاریخ مراجعه کنیم، می بینیم که بنی امیه و بنی عباس چگونه به نام اسلام، حتی از اعیاد به نفع حکومت های خود بهره می بردند. از این رو در روایات رسیده از اهل بیت (علیه السلام ) وجوب نماز جمعه و عید مقید به زمان حضور معصوم شده است .
ب - وجوب نماز جمعه و عیدین در زمان حضور امام زمان عجل الله تعالي فر فرجه الشريف، پشتیبانی عمیق وموثراز دولت کریمه زمان حضور امام زمان عجل الله تعالي فرجه الشريف مي تواند باشد؛ چرا كه با واجب بودن اين نماز در عصر حضور، هر هفته ميليون ها مسلمان در نماز جمعه سراسر جهان حاضر مي شوند و در چنین شرائطی وحدت و انسجامی وصف ناشدني بر نفوس مسلمین جهان سایه خواهدداشت و وحشتی از این حضور در دل دشمنان اسلام افکنده خواهد شد.
■ چنانچه کسی تشهد را سهواً نخوانده و بعد از نماز هم قبل از بجا آوردن قضای تشهد کاری که نماز را باطل می کند انجام داده، وظیفه او چیست؟
فتوای برخی از مراجع تقلید به شرح زیر است:
دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال هر زمانی که یادش آمد بلا فاصله قضاى تشهد فراموش شده را بجا بیاورد و دو سجده سهو نیز بعد از آن بخواند و نمازش صحیح مىباشد.
دفتر حضرت آی ...
■ بازشناسي قرآن كريم از مردم نسبت به وظيفه عبادي نماز چيست؟
در آيات متعدد قرآن كريم به زيبايي به بازشناسي و معرفي انواع برخورد مردم نسبت به نماز پرداخته شده است كه فهرست وار خدمت شما ارائه مي گردد:
- عدّه اى ايمان ندارند ونماز نمى خوانند:« فلا صدّق و لاصلّى»
- عدّه اى مانع نماز ديگران مى شوند:« ارايت الذ ...