■ بر اساس چه دلیلی می شود اهمیت نماز جمعه را برای دیگران تبیین کرد؟
پاسخ از طرف محمدسعید اختریان پور: بهترين دليل بر اهميت اين فريضه بزرگ اسلامى قبل از هر چيز آيات سوره جمعه است، كه به همه مسلمانان و اهل ايمان دستور مىدهد به محض شنيدن اذان جمعه به سوى آن بشتابند، و هر گونه كسب و كار برنامه مزاحم را ترك گويند، تا آنجا كه اگر در سالى كه مردم گرفتار كمبود مواد غذايى هستند كاروانى بيايد و نيازهاى آنها را با خود داشته باشد به سراغ آن نروند، و برنامه نماز جمعه را ادامه دهند.
در احاديث اسلامى نيز تاكيدهاى فراوانى در اين زمينه وارد شده است از جمله: در حديثی از امام باقر ع مىخوانيم:« صلاة الجمعة فريضة، و الاجتماع اليها فريضة مع الامام، فان ترك رجل من غير علة ثلاث جمع فقد ترك ثلاث فرائض، و لا يدع ثلاث فرائض من غير علة الا منافق»؛« نماز جمعه فريضه است و اجتماع براى آن با امام (معصوم) فريضه است، هر گاه مردى بدون عذر سه جمعه را ترك گويد فريضه را ترك گفته و كسى سه فريضه را بدون علت ترك نمىگويد مگر منافق.»
و در حديث ديگرى از رسول خدا مىخوانيم:« من اتى الجمعة ايمانا و احتسابا استانف العمل»؛« كسى كه از روى ايمان و براى خدا در نماز جمعه شركت كند گناهان او بخشوده خواهد شد و برنامه عملش را از نو آغاز مىكند.»
روايات در اين زمينه بسيار است كه ذكر همه آنها به طول مىانجامد در اينجا با اشاره به يك حديث ديگر اين بحث را پايان مىدهيم.
كسى خدمت رسول خدا ص آمد، عرض كرد يا رسول اللَّه! من بارها آماده حج شدهام اما توفيق نصيبم نشده فرمود:« عليك بالجمعة فانها حج المساكين»؛« بر تو باد به نماز جمعه كه حج مستمندان است» (اشاره به اينكه بسيارى از بركات كنگره عظيم اسلامى حج در اجتماع نماز جمعه وجود دارد) .
■ از كجا بدانيم نماز ما قبول شده است؟ آيا نشانه اي دارد؟
در حديث است كه امام صادق(ع) فرمود: ((هر كس دوست دارد بداند نمازش قبول شده يا نه ببيند كه آيا نمازش او را از گناه و زشتي باز داشته يا نه، پس هر قدر كه نمازش او را از گناه بازداشته به همان اندازه نمازش قبول شده است.(بحار ج 82، ص 198)
...
■ واژه «نماز» در فارسی به چه معناست؟ چرا در عربی آن را «صلاه» معنا می کنند؟
واژه فارسی نماز، از واژه پهلوی «نِماک» گرفته شده است. نماک نیز از ریشه باستانی «نِم» به معنای خم شدن و کرنش است. اندک اندک در میان مسلمانان واژه هایی همچون صلات و عبادت، جای آن را گرفتند.(1)
بر اساس برخی اسناد تاریخی، گروهی از ایرانیان تازه مسلمان ...
■ نماز خواندن زن در معرض دید نامحرم چه حکمی دارد؟
نماز اشکالی ندارد ولى احتیاط واجب آن است که خود را در معرض دید نامحرم قرار ندهد. ...