■ 1- با توجه به اينکه در روايات تاکيد زيادي به اقامه نماز اول وقت شده است، در ساعاتي که انسان به عنوان کارمند متعهد است کاري را براي کارفرما و ارباب رجوع انجام دهد، چگونه بايد عمل کند تا هم از ثواب نمار اول وقت محروم نشود و هم کارفرما و ارباب رجوع از کار او راضي باشد؟
پاسخ: درباره تقدم نماز بر کار و اقامه آن در اول وقت، سفارش و دستورات زیادی وارد شده است. فرقی هم نمی کند که شخص در منزل باشد، یا محل کار و یا مسجد. در هر حال مستحب و شایسته است که او نمز را در اول وقت بخواند. در ادارات نیز معمولا بعد از چندین ساعت کار و فعالیت، بیست دقیقه تا نیم ساعتبه کارمندان اجازه می دهند که در نمازهای جماعت ادارات شرکت کنند و این به معنای از بین بردن حق ارباب رجوع نیست؛ زیرا همه مسلمانان – چه کارمند و چه ارباب رجوع – وظیفه دارند نماز را در اول وقت به جا آورند.
اما در عین حال اگر کارهای اداری به نحوی بود که تا وقت نماز، امکان حل و فصل آنها نبود و ارباب رجوع نیز منتظر رسیدگی به کار ضروری خود بودند و در صورت به تاخیر افتادن، احتمال ناراحتی و ضرر و زیان وجود دارد؛ در این صورت بهتر است کارمندان، رسیدگی به کار ارباب رجوع را – آن هم در شرایط استثنایی – مقدم کنند و نماز خود را بعد از آن بخوانند .
■ علت اصرار و تأکید بر نماز جماعت در اسلام چیست؟
در یک نگاه میتوان نقش دین در زندگی انسانها را به دو بخش تقسیم کرد:
1. نقش دین در زندگی فردی: دین وسیلهای است برای تقرّب انسان به خداوند؛ تا در نهایت، انسان به کمال خود برسد دین در این رویکرد، نقشی فردی داشته و محدوده آن نیز تنها در زندگی فردی می ...
■ با توجه به این که پیامبر اسلام (ص) نماز خود را به صورت عادی در پنج وقت می خواند؛ چرا شیعیان آن را در سه نوبت می خوانند و برای آن، تنها به چند مورد محدود از فعل پیامبر دلیل می آورند؟!
برای روشن شدن مسئلۀ مورد پرسش، یعنی جواز خواندن نماز در سه نوبت، و فضیلت داشتن سه نوبت یا پنج نوبت، ضروری است این دو مسئله به صورت جداگانه مورد بحث و تحلیل قرار گیرد.
1. جواز خواندن نماز در سه وقت: در مورد جواز خواندن نماز در سه وقت، بحث های بسیار ...