■ کسانی مدعی مراتب بالای عرفانی هستند؛ ولی نماز نمی خوانند ! سوال من اين است كه آیا کسی می تواند بدون نماز به مراتب بالای عرفانی رسید؟
پاسخ: چنين افرادي نه تنها به هیچ مرتبه ای از عرفان نرسیده اند؛ بکله به درجات حیوانی سقوط کرده اند؛ زیرا عبادت رمز کمال انسانیت است و هر چه یقین و عرفان انسان بیشتر باشد، عبادت او از اوج بیشتری برخوردار خواهد بود؛ همانگونه که این امر در عبادت ها و نمازهای حضرت علی ( علیه السلام ) پیشوای عارفان جلوه گر بوده است تا جايي كه در محراب نماز به شهادت رسيد.
این ها گمراهانی ان که گمان می کنند معرفتی پیدا کرده اند؛ در حالی که هم خود و هم دیگران را فریب داده و گمراه می کنند. آنان نزدیکی و فنای فی الله را جهت توجیه بی توجهی خود نسبت به عبادات همچون نماز، روزه و... مطرح می کنند و می گویند:
این عبادات قشری است و ما به باطن و لب آن نائل گشته ایم !! این سخن پوچ و بی معنا است؛ زیرا هر یک از مراتب وجود انسان اعم از جسم و روح حظی از عبادت دارد و عابد حقیقی با تمام وجود، نیایشگر حق و حافظ ظاهر و باطن شریعت است.
شیخ صدوق در« باب حادی عشر» این گرایش ها را شرک به خدا می داند.
عرفان و شناخت واقعی، بنده را لحظه به لحظه مطیع تر می کند؛ به طوری که از عبادت و نیایش های خود لذت وافری می برد. چنین عاشق عابدی ع گاهی یک شب را به رکوع و شبی را به سجود و... می گذراند و هرگز خسته و ملول نمی شود و نمی تواند غذای معنوی و روحی عبادت و عشق به الل را ترک کند
در روایتی امده است: بدانید ! نماز غذایی روحی و آسمانی است که خداوند برای زمینیان قرار داده است و آن را برای شایستگان رحمت خویش گوارا کرده است؛ خوراکی روحی و روانی که در هر شبانه روز پنج نوبت از آن تغذیه می کنند و ریشه می یابند.
■ باسلام .من یه طلبه هستم . متاسفانه فامیلای من اصلا نمازنمیخوانند .من هرچه تذکردادم نه تنها تأثیری نداشت ..بلکه لجبازی کرده وپافشاری میکنند. آیا دراین مورد تکلیفی برمن هست؟ لطفا راهنمایی بفرمایید؟
سلام علیکم
یکی از از شرایط امر به معروف احتمال تاثیر است که شما اشاره کردید دیگر تذکر زبانی نه تنها فایده نداشته که بلکه موجب لجبازی هم شده است. پس این روش را دیگر نباید ادامه داد.
البته این به این معنا نیست که دیگر وظیفه ندارید.
کار اساسی شما پی ...
■ سلام. بر اساس سایت http://www.nojumi.org قبله مساجد محل ما ، مساجد نور و امیر غلط میباشند. اگر دفاتر این مساجد توجهی به تذکر نکنند؛ وظیفه ما چیست آیا باز هم باید در آن ها نماز بخوانیم؟
عیلکم السلام
اگر عرفا به سمت قبله [مکه] باشد کفایت می کند و نیازی نیست دقت زیادی شود.
اما اگر قبله ای که در مسجد قرار داده اند بیش از حد معمول و عرف، از قبله انحراف دارد باید به سمت قبله صحیح نماز خواند و محراب مسجد ملاک نیست.
شما می توانید به ستا ...
■ من در نماز خیلی سعی می کنم تمرکز کنم ولی هرکاری می کنم باز هم ذهنم مشغول می شود
من در نماز خیلی سعی می کنم تمرکز کنم ولی هرکاری می کنم باز هم ذهنم به مسائل روزمره زندگی و گذشته ها مشغول می شود. در صورتی که اذکار نماز را صحیح انجام میدهم و مشکلی ندارم. اما دوست دارم حواسم به نماز و معنی اذکارش باشد اما نمی توانم.
پاسخ:
عدم ...