■ تقاص کسي که نماز نمي خواند در اين دنيا و آخرت چيست؟
پاسخ از طرف محمدسعید اختریان پور: آنچه كه در دنيا و آخرت نصيب بي نماز مي شود و در آيات و روايات به آن تصريح شده از قرار ذيل مي باشد:
يك – بي نماز در دنيا زندگي پرمشقتي دارد و در قيامت كور محشور مي شود:
خداي متعال تصريح نموده هركس از ياد الهي رويگردان شود زندگي سختي داشته و در قيامت كور محشور مي شود آنجا كه مي فرمايد:« وَ مَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْري فَإِنَّ لَهُ مَعيشَةً ضَنْكاً وَ نَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيامَةِ أَعْمى» ؛« و هر كس از ياد من روى گردان شود، زندگى(سخت و) تنگى خواهد داشت؛ و روز قيامت، او را نابينا محشور مىكنيم!»
دو - بي نماز از ياري خداوند محروم است:
قدرت نماز گذاران از نماز و خداوند است. كسيكه نماز مي خواند در هر نمازي با گفتن«اياك نعبد و اياك نستعين» ؛« پروردگارا فقط تو را مي پرستيم و فقط از تو ياري مي جوييم» از خداوند طلب ياري مي جويد اما بي نماز خود را از اين ياري محروم مي نمايد و ضعيف مي ماند.
سه – بي نماز آرامش روحي ندارد:
کسي که نماز نمي خواند همواره مضطرب و نگران است، زيرا دل انسان تنها با نماز و ياد خدا آرام مي شود:« وَ أَقِمِ الصَّلاةَ لِذِكْري» ؛« و نماز را براى ياد من بپادار!» و در آيات ديگري از قرآن براي اين ذكر و ياد خدا ويژگي هايي مطرح نموده است از جمله اينكه يا ذكر و ياد الهي است كه دلها آرام مي گيرد« أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» ؛«آگاه باشيد، تنها با ياد خدا دلها آرامش مىيابد!»
چهار - بي نماز در لحظه مردن با التماس درخواست بازگشت به دنيا را دارد
کسي که عمدا نماز را اقامه نمي کند هنگام مردن براي برگشت به دنيا و جبران گذشته ملتمسانه تقاضاي برگشت مي کند. پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم به علي عليه السلام فرمود:« يَا عَلِيُّ تَارِكُ الصَّلَاةِ يَسْأَلُ الرَّجْعَةَ إِلَى الدُّنْيَا»« يا علي تارك نماز بازگشت به دنيا را درخواست مي كند» سپس در ادامه فرمود:« و اين گفتار خداوند متعال است که در قرآن کريم فرموده است:« حَتَّى إِذا جاءَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ- قالَ رَبِّ ارْجِعُون ؛ لَعَلِّي أَعْمَلُ صالِحاً فيما تَرَكْتُ كَلاَّ إِنَّها كَلِمَةٌ هُوَ قائِلُها » ؛« [ آنان هم چنان به راه غلط خود ادامه مي دهند ] تا زماني که مرگ يکي از آنان فرا رسد [ در آن حال ] مي گويد: پروردگار من ! مرا باز گردان ! شايد در آنچه ترک کردم [ و کوتاهي نمودم ] عمل صالحي انجام دهم [ به او مي گويند چنين نيست، ] اين سخني است که او به زبان مي گويد» .
پنج - بي نماز حتما جهنمي خواهد بود!!
در قرآن کريم آمده: در قيامت يكي از سؤال هايي كه بهشتيان از جهنميان مي پرسند در خصوص علت جهنمي شدن آنها مي باشد كه آنها جواب مي دهند ما به خاطر اين جهنمي شديم که نماز نمي خوانديم. خداوند متعال اين مكالمه را چنين بيان داشته:« في جَنَّاتٍ يَتَساءَلُونَ؛ عَنِ الْمُجْرِمينَ؛ ما سَلَكَكُمْ في سَقَرَ؛ قالُوا لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلِّينَ» ؛« آنها(مومنان)در باغهاى بهشتند، و سؤال مىكنند... از مجرمان: چه چيز شما را به دوزخ وارد ساخت؟!» مىگويند:«ما از نمازگزاران نبوديم»
لذا عاقبت بی نماز گرفتار شدن به عذاب الهی است مگر اینکه توبه نموده و به جبران گذشته خود بپردازد.
شش - حقارت بي نماز در قيامت
افراد بي نماز با حقارت و ذليلانه وارد جهنم مي شوند همانگونه كه خداوند متعال فرموده است:« إِنَّ الَّذينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبادَتي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ داخِرينَ» ؛« آنان كه از عبادت كردن به خداوند تكبر مي ورزند، هرچه زودتر ذليلانه به جهنم فرو خواهند رفت.»
■ آیا در زمان پیامبر اسلام(ص) نماز قضا تشریع شده بود؟
نماز قضا نیز همانند اصل نماز در زمان رسول اکرم(ص) تشریع شده است و یکی از دلایل وجوب آن، آیهٔ «أَقِمِ الصَّلَوةَ لِذِكْرِى»،[1] است که بیشتر مفسران گفتهاند: «این آیه دلالت دارد بر این که هر گاه به یادت آمد که نمازی بر عهده داری آنرا بهجا بیاور چه د ...
■ کسی که گاه نماز خوانده و گاه نمیخواند، آیا با توجه به آیه «فمن یعمل مثقال ذرة خیراً یره»، ثوابی برایش در نظر گرفته میشود؟
انسان با ایمان باید به انجام واجبات – به ویژه نماز - اهتمام خاص داشته باشد، و به هیچ وجه سهلانگاری در این مورد جایز نیست. قرآن کریم در این باره میفرماید: پس واى بر نمازگزارانى که در نماز خود سهلانگارى مىکنند.[1]
اگر فردی در انجام نماز سهلانگا ...