■ برخىها كه نمازشان را ترك كرده اند مىگويند اگر خداوند مشكلات ما را حل نكند نماز نخواهيم خواند؛ آيا اين درست است؟
پاسخ: فرض مىكنيم كه آنچه برخى مىگويند مطلب صحيحى باشد كه اگر خدا مشكل ما را حل كند ما نماز مىخوانيم؟ حال با توجه به اين فرض به مطالب زير توجه شود:
الف - اگر كسى كه مشكلى ندارد فقط بايد نماز بخواند، در اين صورت اكثر مردم نبايد نماز بخوانند؛ چون هر يك به نحوى مشكلى دارند. اگر يك جوان مشكل ازدواج و خانه دارد، بسيارى از ازدواج كردهها و خانهدارها نيز دهها مشكل دارند. حال آيا مىتوان اين مبنا را پذيرفت؟
ب - نماز خواندن در برابر حل مشكلات؛ يعنى شاكر بودن در برابر احسان و لطف خداوند. حال مىپرسيم آيا تاكنون خداوند نعمتى به مانداده كه در برابر آن شاكر باشيم؟! آيا نعمت وجود، سلامتى، عقل، حواس، خانواده و... آيا سزاوار نيست كه در برابر نعمتهايى كه به ما داده او را شاكر باشيم تا او نيز نعمتش را بر ما افزون سازد.
ج - آيا احتمال نميدهيد كه مشكلات فعلى به جهت ناسپاسيهاى گذشته باشد؟! خداوند خود فرموده است: اگر«سپاسگزارى كنيد، نعمتتان را افزون ميسازيم»
آنچه گفتيم با توجه به فرض بود، ولى اگر از زاويه كاملترى به موضوع نگاه كنيم، خواهيم ديد كه نماز فلسفهاى دارد فراتر از موضوع شكرگزارى و قدردانى نسبت به نعمتهاى خداوند نمازهاى روزانه چراغهايى است كه در مسير پر پيچ و خم زندگى روشن مىشود تا انسان در گردونهها، سختىها و ظلمتها خود را نبازد و در مسير راستى و درستى حركت كند؛ نااميد نگردد و بر مشكلات با توكل بر خداوند فائق آيد.
د – آيا فكر نمي كنيد با ترك نماز يكي از مهمترين ابزارهاي حل مشكلتان را كنار گذاشته ايد؟ آيا نمي دانيد خداوند برا ي رفع مشكلات، كمك گرفتن از نماز را توصيه نموده است.
خداوند متعال در سوره بقره چنين توصيه نموده است:« اسْتَعينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاة» ؛« از صبر و نماز يارى جوييد»
و – وجود برخي مشكلات عامل رشد و تعالي مومنين است و نبايد آن را به عامل سقوط خود تبديل نمود.
حضرت موسى در گفتاري كه با خداوند داشت عرض كرد: خدايا دوست ندارم كه بيمار و ضعيف گردم و در عبادت من سستى پيدا گردد و هم دوست ندارم هميشه سالم باشم كه تو را فراموش كنم، بلكه دوست دارم گاهى بيمار شوم كه تو را ياد كنم و گاهى سالم شوم، و تو را شكرگذارم.
■ احکام جهر و اخفات را برای مرد و زن به صورت کامل برایم توضیح دهید.
بر مرد ـ بنابر احتیاط ـ واجب است حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند بخواند ، و بر مرد و زن ـ بنابر احتیاط ـ واجب است که تسبیحات اربعه یا حمد را در رکعت سوم و چهارم و همچنین حمد و سوره نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند مگر در دو رکعت اول و دوم نما ...
■ دوازده رکعت نماز شب اول ماه شعبان چگونه خوانده میشود؟
در ارتباط با دوازده رکعت نماز شب اول ماه شعبان، از رسول گرامی اسلام(ص) چنین نقل شده است: هر کس در شب اول ماه شعبان دوازده رکعت به این کیفیت بجا آورد که در هر رکعت پس از سوره «حمد»، پانزده مرتبه سوره «قل هو الله» بخواند. خداوند ثواب 12 هزار شهید و عبا ...
■ «نماز غفیله» چرا به این نام نامیده شده است؟
نماز غفیله به دو رکعت نمازی گفته میشود که با آیات و قنوت خاص بعد از نماز مغرب خوانده میشود.[1] این نماز به نامهای «غفیله»، «دو رکعتِ غفلت» و «دو رکعتِ زمانِ غفلت» مشهور شده است. علت این نامگذاری این است که نماز غفیله بین نماز مغرب و عشاء که به آن ...