■ مگر خدا نفرموده است که حق الناس رو رعايت کنيد من از حق الله ميگذرم به همين سبب بعضي افراد مي گند که ما نماز نمي خوانيم و مسائل ديگر رو رعايت مي کنيم و خدا از حق خودش ميگذره؟
پاسخ: اولا: از قرآن کريم وساير متون ديني استفاده مي شود که، بخشش گناهان وگذشت خداوند از حق خود، در جائي است که انسان گناهان وخطاهائي را از روي جهالت انجام دهد وتوبه كرده و با عمل صالح گذشته خود را جبران نمايد در اينصورت از حق خود مي گذرد، نه اينکه عمداً گناه کند واصرار بر عمل خود داشته باشد به اين خيال كه خداوند او را مي بخشد.
خداوند متعال در اين باره فرموده است« ثُمَّ إِنَّ رَبَّكَ لِلَّذينَ عَمِلُوا السُّوءَ بِجَهالَةٍ ثُمَّ تابُوا مِنْ بَعْدِ ذلِكَ وَ أَصْلَحُوا إِنَّ رَبَّكَ مِنْ بَعْدِها لَغَفُورٌ رَحيمٌ» ؛« امّا پروردگارت نسبت به آنها كه از روى جهالت، بدى كردهاند، سپس توبه كرده و در مقام جبران برآمدهاند، پروردگارت بعد از آن آمرزنده و مهربان است.» و يا در آيه ديگر مي فرمايد:« وَ إِنِّي لَغَفَّارٌ لِمَنْ تابَ وَ آمَنَ وَ عَمِلَ صالِحاً ثُمَّ اهْتَدى» ؛« و من هر كه را توبه كند، و ايمان آورد، و عمل صالح انجام دهد، سپس هدايت شود، مىآمرزم!»
بنا بر اين اگر كسي عمداً نماز نخواند بر اساس آنچه در روايات آمده موجب کفر اومي شود وديگر زمينه اي براي بخشش وگذشت نمي ماند.
ثانيا: اگر قرار بود خداوند از حق خودش به اين راحتي بگذرد بگونه اي كه هر كس خواست به دستورات الهي عمل كند و هر كس دوست داشت آن را رها نمايد؛ در اينصورت چه لزومي داشت كه اصلا خداوند دستوري براي بندگانش صادر كند و يا ديگر لزومي نداشت تا خداوند متعال براي ابلاغ دستورات خودش به مردم صد و بيست و چهار هزار پيامبر را با آنهمه مشقت هايي كه براي آنها وجود داشت مبعوث نمايد.
ثالثا: اگر قرار باشد خدا نسبت به حق خودش در خصوص نماز بي تفاوت باشد دليلي ندارد اين همه آيات و روايات مربوط به عذاب كساني كه نسبت به نماز سهل انگارند و يا نماز نمي خوانند بيان نمايد.
البته در مقایسه مسان حق الله و حق الناس، توبه و جبران حق الناس بسیار مشکل تر است و این گونه روایات سختی حق الناس را بیان می کند نه بی اهمیتی و بی تفاوتی نسبت به حق الله باشد.
■ اگر نمازمان را با حواس پرتي و بدون حضور قلب خوانديم آيا براي جبران آن مي توانيم نماز را تكرار نمائيم؟
براي جبران حواس پرتي و عدم حضور قلب در نماز نيازي به تكرار نماز نيست بلكه از سوي معصومين عليهم السلام راه حل هاي ديگري در اين خصوص معرفي شده تا انسان بتواند نواقص نماز خود را بوسيله آنها جبران نمايد.
راه حل اول: خواندن نوافل
يكي از اين راه حل ها ك ...
■ با توجه به روايتي در كتاب فقه الرضا(عليه السلام) نقل گرديده در باب الاستقبال في الصلاة به اين بيان كه« واجعل واحداً من الأئمة نصب عينيك..» آمده آيا مي توان براي حضور قلب در نماز چنين تصور كرد كه مثلا يكي از ائمه عليهم السلام در مقابل ما ايستاده است؟
در خصوص اين جمله از كتاب فقه الرضا ( عليه السلام ) چند نكته حائز اهميت است
اول: اين جمله در ميان منابع روايي شيعه تنها در كتاب فقه الرضا (عليه اسلام ) ذكر گرديده كما اينكه علامه مجلسی(رض) در حاشيه توضيح روايتي با اكتفا به دو كلمه از اين جمله يعني ( ...
■ چه کنيم که نماز را با حضور قلب بخوانيم؟لطفا پاسخ کاربردي بدهيد!
ضمن تبريك به خاطر اينكه در پي نماز با حضور قلب و با معنويت بيشتري هستي دبه چند نكته توجه كنيد:
اول:
حضور قلب در نماز امري است كه با تمرين زياد و با رعايت مواردي كه ذكر مي شود به صورت تدريجي براي انسان حاصل و ملكه مي شود و همه بزرگان كه نماز هاي با ...