■ آيا نماز خواندن، نيازمندِ تقليد از مجتهد است. اگر خداوند طبق آيه شريف قرآن از رگ گردن به ما نزديكتر است و همه بندگانش را دوست دارد، آيا حتماً لازم است اجازه نمازمان را به دست يك مجتهد بدهيم؟
پاسخ: انسان در احكام غير ضرورى و غير قطعى، يا خودش مجتهد است و يا در حدّى است كه نزديك است مجتهد بشود و مىتواند به احتياط عمل نمايد. در هر دو حال تقليد لازم نيست، ولى اگر نه مجتهد و نه محتاط است، در احكام فرعىِ غيرقطعى، لازم است تقليد كند. امّا آنجا كه مسئلهاى از ضروريات و قطعيات دين باشد، مانند: اصل وجوب نماز و تعداد ركعات نماز و غيره، نياز به تقليد نيست؛ اعم از اين كه موضوعِ مسلم و قطعى، در قرآنكريم تصريح شده باشد، مانند:«وَأَقِيمُوا الصَّلَوة» ؛«نماز را به پا داريد.» يا اينكه از غير قرآن يعنى از روايات امامانمعصوم(عليهم السلام) به دست آمده باشد؛ مانند: تعداد ركعات نماز. چرا كه تعداد ركعات نماز، مانند اصل وجوب نماز امرى قطعى و مسلم است، لذا هيچ كس نگفته است در تعداد ركعات نماز از مجتهد تقليد كنيد.
از آنجا كه از طرفى ياد گرفتن تمامى جزئيات نماز واجب است و از طرف ديگر استنباط احكام شرعى به كمك روايات، كار هر كس نيست، عقل مىگويد بايد در اينباره سراغ متخصصى رفت؛ همانطور كه اگر كسى مريض شود سراغ هر كس نمىرود، بلكه فقط نزد پزشك مىرود و اين مراجعه به متخصصى ]كه نسبت به احكام شرعى همان مجتهدين هستند[ امرى معقول، مقبول و عرف عقلا است.
البته راه فراگيرى احكام شرعى و استنباط آن مانند مجتهدان براى همگان باز است. چه اشكال دارد كه همه مجتهد شوند؟ امّا مادامى كه فردى خود قدرت استنباط ندارد، طبق حكم عقل لازم است سراغ متخصص و مجتهد برود. عمل به اين اصل (رجوع به متخصص) به دستور خداوندى است كه از رگ گردن به ما نزديكتر است و اين عمل را دوست مىدارد:«فَسْـَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لاَتَعْلَمُون» ؛« پس اگر نمىدانيد، از پژوهندگان كتابهاى آسمانى جويا شويد.»
■ چرا مهم است که من به عنوان یک جوان در نماز جمعه شرکت نمایم؟
در موقعيت كنونى شركت در نماز جمعه براى جوانان و نوجوانان، از چند جهت دارای اهمیت فراوانی می باشد.
اول: یکی از مهمترین نیازهای نوجوانان و جوانان امروز به عنوان آینده سازان و پاسداران ارزش های اسلام و انقلاب اسلامی تقویت بنیه های معنوی و آشنایی کامل ب ...
■ می خواستم با چند نمونه از کارهایی که پاداش نماز را زیاد میکند آشنا شوم.
1. استفاده ازانگشتر عقيق
2 . پوشيدن لباس پاكيزه
3. شانه كردن موها
4. مسواک كردن قبل از نماز
5. خود را براى نماز خوشبو نمودن
6. خواندن نماز در اول وقت
هر چه به اول وقت نزديكتر باشد، بهتر است ، مگر آنكه تأخیر آن از جهاتى بهتر باشد؛ مثلا صبر كند ...
■ چرا در مورد بانوان بلند خواندن نماز واجب نيست، حتي اگر نامحرم هم نباشد؟
آنچه نکوهیده است«تبعیض» است اما«تفاوت» زمینه تکامل و احساس نیاز هر چه بیشتر میان زن و مرد را فراهم می کند. توجه به تفاوت زن و مرد در احکام نماز، وضو، حجاب و ... همگی در همین راستاست که هر کدام از زن و مرد به این واقعیت بیشتر توجه داشته باشند و در چگو ...