■ مسأله خريد نماز و روزه ميت از طرف بازماندگان (قرآن، حديث، رساله و...) و اينكه چرا بايد بين كسي كه در اين دنيا نماز و روزه خودش را در اول وقت خوانده و كسي كه اين كار را نكرده و بعد از مرگ برايش نماز و روزه ميخرند و پول ميدهند كه براي ميت نماز و روزه ادا شود فرقي نباشد؟ آيا آن دنيا را هم پولدارها با خريد نماز و روزه به دست مي آورند و از زير بار گناه در ميآيند؟ لطفا در اين خصوص توضيح دهيد.
پاسخ: بدون شک فردي که در دنيا به وظايف الهي و عبادي خود توجه داشته و نماز را با وجود سختي و مشقت در اول وقت به جا آورده و خود مسير تكامل را طي نموده با کسي که پس از مرگش براي او نماز و روزه به جا آورده اند از نظر ارزش و درجه يکسان نمي باشند.
اصولا هر عبادتي که در ظرف و وقت خود به جا آورده شود ارزشمند تر و ماجورتر از عبادتي است که خارج از وقت و ظرف خود انجام گيرد زيرا وقت خاص و محدوده عمل و عبادت داراي اثر خاصي در تاثير گذاري عمل است و اين اثر و خاصيت در خارج از وقت و زمان خاصش کم رنگ تر و کم اثر تر است و حتي نماز داخل وقتي که در اول وقت خوانده شود با نمازآخر وقت در اجر وو ثواب متفاوت است تا چه رسد به نماز خارج از وقت و نمازي که پس از مرگ براي کسي خوانده مي شود.
بنابراين، كسي كه از روى بى مبالاتى، يك عمر نمازش را ترك كرده، در روز قيامت مؤاخذه و عذاب مى شود و او نيز مانند بقيه مردم، در برابر اعمال خود مسئول مى باشد و حتماً بازخواست مى شود و به جاآوردن نماز قضا توسط فرزند و يا خريد نماز به هيچ وجه تضميني براي بهشت رفتن وي نمي باشد هرچند ممكن است با عمل نيابتي در مجازات وي تخفيف داده شود.
در خصوص كساني هم كه بنا به عذري همچون بيماري و... ترک عبادت نموده اند، اگر چه با بجاآوردن نماز توسط ديگران بازخواست نمي شود ولي اجري و درجه ای هم دريافت نکند.
علاوه بر این که بهشت نیز مانند جهنم دارای درجات و مراتب است و اگر این افراد وارد بهشت بشوند چه بسا هم درجه با کسانی نخواهند بود که وظیفه شان را درست و به موقع انجام داده اند.
■ اگر پدر، پسری نداشت آن موقع نماز و روزه قضای والدین برعهده چه کسی است؟
اگر پدر نسبت به نماز یا روزه خود وصیتى کرده است، باید طبق وصیت (از ثلث مال او) عمل شود ولى اگر وصیت نکرده است بر پسر بزرگتر واجب است که نماز و روزه قضاى پدر را بگیرد. اگر پسر بزرگتر انجام نداد [ یا اصلا پسری نداشته باشد] سایر فرزندان مىتوانند نمازها ...
■ دلیل اينکه هنگام تولد اذان بدون نماز ميگوييم ولي موقع مرگ نماز ميخوانيم چيست؟
دليل اصلي اذان گفتن در گوش کودکي که به تازگي در يک خانواده مسلمان به دنيا آمده، اين است که نخستين صدايي که گوش او دريافت مي کند، اذان و اقامه باشد که شامل توصيف عظمت و بزرگي خداوند متعال است. چون انسان با شهادت دادن به يگانگي خدا، رسالت پيامبر(ص) و ا ...
■ برای علاقه مند شدن کودکان به نماز از چه شیوه ها و اصولی استفاده کنیم؟
۱ . اعملو الخیر: خود عامل عمل خیر باشید.
۲ . واذکرواهم بالله: یاد خدا را در دل هایشان زنده کنید.
۳ . و امروا هم بالمعروف: (این گونه نباشید که آنها را رها کنید، بلکه با رفق و مدارا و ملایمت) آنها را به معروف هدایت و راهنمایی کنید.
۴ . و انهیهم عن ا ...