■ هنگاميكه به مسافرت مي رويم اتوبوس ها براي نماز نگه نمي دارند ! در چنين مواقعي وظيفه ما چيست؟
پاسخ: قبل از پاسخ به این سوال باید چند نکته را یاد آوری نمائیم
اول: نماز از واجباتي است که در هيچ صورت و حالتي از انسان ساقط نمي شود و بايد به هر شکل و در هر صورت آن را در وقت خود انجام داد.
دوم: باید از سفرهای غیر ضروری که احتمال از دست رفتن نماز است پرهیز نمود. حضرت علی علیه السلام در این باره فرموده اند:« لَا يَخْرُجُ الرَّجُلُ فِي سَفَرٍ يَخَافُ فِيهِ عَلَى دِينِهِ وَ صَلَاتِه» ؛« نبايد شخص به مسافرتى برود كه بر دين و نماز خود بيمناك است.»
سوم: مهمترین عاملی که موجب بروز چنین مسائلی گردیده، سهل انگاری متدینین در وظیفه شرعی امر به معروف و نهي از منكر می باشد که موجب گردیده برخی از افراد گستاخانه نسبت به نماز بی توجهی نمایند همانگونه که پیامبر خدا ( صل الله علیه و آله ):« لَتَأْمُرُنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَ لَتَنْهُنَّ عَنِ الْمُنْكَرِ أَوْ لَيُسَلِّطَنَّ اللَّهُ شِرَارَكُمْ» ؛« امر به معروف و نهى از منكر كنيد، و گر نه خدا بدان شما را بر نيكانتان چيره مىكند...»
لذا اگر تمامي كساني كه مقيد به نماز هستند با زباني نرم ورعایت شرایط امر به معروف و نهی از منکر اين مساله را به رانندگان متخلف يادآوري می نمودند هم اکنون با چنين مشكلي مواجه نمی بودیم.
با توجه به نکات گفته شده از آنجا که همه مسافران مسلمانند ومانند شما مکلف به نماز هستند، در مرحله اول باید از سوی تمام مسافران ترتيبي داده شود که راننده اتوبوس توقف کوتاهي جهت نماز داشته باشد تا نماز بطور صحيح وکامل خوانده شود.اما اگر چنین شرایطی فراهم نشد باید به تنهایی به راننده تذکر دهيد واز جهت قانون نیز بايد راننده براي نماز نگه دارد و اگر نگه نداشت شما حق شکايت داريد با تمام این احوال اگر راننده نگه نداشت نبايد براي نماز خواندن کوتاهي نمود و این امر مجوز قضا شدن نماز نيست. از همین رو در ماشين وضو بگيريد واگرآب نبود تيمم کنيد و اگر هردو کار امکان نداشت بايد بدون وضو نماز را نشسته بخوانيد و بعدا هم نماز را قضا کنيد.
در خصوص نماز خواندن در ماشین هم بايد تا حد ممکن بر طبق دستور نماز باشد يعني اگر ايستاده خواندن و يا رعايت جهت قبله و يا سجده بر چيزي که درست و صحيح است ممکن است بايد رعايت کنيد و اگر ايستاده نشد بايد نشسته بخوانيد و اگر رو به قبله امکان پذير نبود به هر طرف کافي است. در مورد رکوع و سجده نيز اگرنتوانستيد طبق معمول انجام دهيد مي توانيد با اشاره آنها را انجام دهيد.
■ چرا نماز نماز جمعه و عيدين در زمان غيبت امام زمان (عجل الله تعالي في فرجه الشريف) واجب نيست اما در زمان حضور ايشان واجب مي شود؟
از لحاظ فقهي نماز جمعه با حصول شرائط آن به دلیل آیه 9 سوره جمعه واجب است.« يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِذا نُودِيَ لِلصَّلاةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلى ذِكْرِ اللَّهِ وَ ذَرُوا الْبَيْعَ ذلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُون ...
■ خواندن نماز با لحن چه حکمی دارد؟
«لَحْن» مصدر است، جمع آن «أَلْحَان» و «لُحُون» میباشد.[1] گاهی «لحن» به سخن و کلام نسبت داده میشود و گاهی به صداها. هر گاه «لحن» به کلام و سخن نسبت داده شود در بیشتر موارد به معناى بر گرداندن ظاهر کلام از قاعده ادبی و غلط ادا کردن کلام از حیث ا ...
■ چرا باید در نماز، حتماً سوره حمد خوانده شود؟
پاسخ اول: از امام رضا ـ علیه السلام ـ روایت شده است:
«همانا مردم به قرائت قرآن در نماز امر شده اند تا قرآن مهجور و ضایع نگردد و نیز به سبب اینکه قرآن محفوظ باشد و از بین نرود و فراموش نشود؛ و همانا واجب شده که سوره حمد خوانده شود نه سوره های دیگر؛ ز ...