■ فلسفه اينكه در سفر بايد نماز هاي خود را شكسته بخوانيم چيست؟
پاسخ: علت شكسته خواندن نماز در حال مسافرت تصريح آيات قرآن است:
آيه 101 سوره نساء دلالت دارد بر اينكه مسافر بايد نمازش را قصر (شكسته) بخواند. آنجا كه مىفرمايد:
« وَ إِذا ضَرَبْتُمْ فِي الْأَرْضِ فَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُناحٌ أَنْ تَقْصُرُوا مِنَ الصَّلاة» ؛«هنگامى كه سفر مىكنيد، گناهى بر شما نيست كه نماز را كوتاه كنيد....»
نماز شكسته از احكام امتناني و تسهيلي خداوند بر مسافران است زيرا به طور معمول شرايط سفر با شرايط وطن متفاوت است و امكانات تغيير مي يابد. از نشانه هاي شريعت كامل علاوه بر«تعبد»،«تنوع» مي باشد. از آنجا كه مسافران معمولا با فشردگي برنامه ها و عجله روبرو هستند و چه بسا مسائلي پيش بيني نشده براي آنان در طول سفر رخ دهد، لذا خداوند متعال تخفيف در عبادت را به عنوان هديه اي به بخشي مسافران به صورت حكمي امتناني تعيين نموده است.
پيامبر اكرم(ص) مىفرمايند:«ان الله تعالى وضع عن المسافر الصوم و شطر الصلاة» ؛ خداوند متعال روزه و مقدارى از نماز را از مسافر برداشته است»«وضع»؛ يعنى، بارى را از دوش اين افراد برداشت.
امام صادق(ع) از پدران خود(ع) و آنان از رسول خدا(ص) نقل كردهاند كه:«انّ الله اهدى الىَّ و الى امتى هدية لم يهدها الى احد من الامم كرامة من الله لنا، قالوا: و ماذاك يا رسول الله؟ قال: الافطار فى السفر و التقصير فى الصلاة، فمن لم يفعل ذلك، فقد رد على الله عزوجل هديته» ؛«خداوند متعال هديهاى به من و امتم كرامت فرموده كه به امتهاى گذشته نداده است، عرض كردند: آن هديه چيست؟ فرمود: اجازه افطار روزه و نصف شدن نماز [نمازهاى چهار ركعتى] در مسافرت؛ پس هر كسى چنين نكند هديه خداوند را رد كرده است»
■ در روایات چه ثوابهایی برای تسبیحات اربعه در نماز در نظر گرفته شده است؟
در روایات برای تسبیحات اربعه به صورت مستقل ثوابهایی قرار داده شده است که طبیعتاً همان ثوابها برای گفتن آن در نماز نیز هست. به علاوه، در اهمیت و فضیلت این ذکر همان بس که به عنوان ذکری در رکعت سوم و چهارم نماز قرار داده شده است.
در اینجا به ذکر ...
■ آیا نماز حضرت زهرا (س) که در سجده به آن حضرت توسل می جوییم از نظر شرعی مشکلی ندارد؟
باید توجه داشت که نماز از عبادات توقیفی است؛ یعنی باید همانگونه که از شارع مقدس به ما رسیده آن را بخوانیم. به عبارت دیگر؛ همان گونه که پیامبر (ص) و امامان معصوم (ع) به ما دستور دادند انجام دهیم.
اما آنچه در برخی منابع شیعی آمده که اگر حاجتی د ...
■ شرکت نکردن در نماز جمعه
نظر جناب عالی در مورد شرکت نکردن در نماز جمعه بر اثر بی مبالاتی، چیست؟
امام خامنه ای؛ ترک حضور و شرکت نکردن در نماز عبادی سیاسی جمعه به خاطر اهمیت ندادن به آن، شرعاً مذموم است ...