■ آيا پيامبر(ص) در نمازشان قنوت مي خواندند؟ اگر خير پس اين حکم چگونه پيدا شده است و اگر بله چرا اغلب مسلمانان اين حکم را در احکام فقهي خود ندارند؟
پاسخ: قنوت از مستحبات نماز واجب و مستحبی است و در کتب شيعه، روايات معتبري از رسول اکرم صلي الله عليه وآله وسلم و ائمه اطهار عليهم السلام نقل شده است که تمامی بر فضيلت قنوت در تمام نمازها گواهی می دهد.
علامه محمد تقی مجلسی در کتاب فقهی گرانسنگ« لوامع صاحبقراني» فصلی را با عنوان« قنوت سنتى است از سنن حضرت سيد المرسلين» گشوده و در فرازی از این فصل، این سخن حضرت امام محمد باقر صلوات اللَّه عليه را نقل می کند که ایشان درباره کسی که قنوت را ترک گفته بود، فرمود:« مرا خوش نمىآيد كه كسى، از سنت حضرت سيّد المرسلين (ص) رو را بگرداند».
متون حدیثی اهل سنت نیز، بر انجام قنوت از سوی پیامبر(ص) گواهی می دهد؛ از جمله به این دو دقت کنید:
ابن مسعود می گوید:«ان النبي عليه السّلام قنت قبل الركوع؛ پیامبر(ص) قبل از رکوع، قنوت بجای می آورد»
در روايت ديگري از اهل سنت چنين نقل شده: براء بن عازب كه از ياران رسول خداست يگويد:«كان رسول الله(ص) لا يصلي صلاه مكتوبه إلا قنت فيها» ؛« پيامبر نماز واجبي نميخواند مگر اين كه در آن قنوت به جا ميآورد.»
درباره قنوت نماز در میان اهل سنت اختلاف فتوا وجود دارد ابو حنيفه ميگويد: قنوت جز در نماز« وتر» در ديگر نمازها مكروه است اما دو فرقه مالکي و شافعي، با استناد به روایت انجام قنوت توسط پیامبر(ص)، حکم به استحباب قنوت در نماز صبح و در هر پيش آمد ناگوار نمودهاند.
■ تکلیف من که نمیتوانم طهارت مادی و معنوی کامل را در نماز رعایت کنم چیست؟
این پرسش میتواند از دو جنبه مورد نظر باشد؛ طهارت ظاهری و طهارت باطنی و معنوی.
الف. از نظر لباس و بدن نمازگزار، دستورات اسلام به دو بخش واجبات و مستحبات تقسیم میشود.
1. برخی از شرایط، رعایت آنها در نماز (در صورت امکان) واجب است که باید در نماز انج ...
■ خواندن نماز شب و دیگر نمازهای مستحبی در مسجد بهتر است یا در خانه؟
چندین روایت وجود دارد که به خواندن نمازهای مستحبی در خانه توصیه میکند؛ و دلیلش نیز میتواند آن باشد که چنین عبادت مخفیانهای به اخلاص نزدیکتر بوده و از ریا به دور است؛[1] چنانکه پیامبر خدا(ص) فرمودند:
«اى مردم! در خانههایتان نماز بخوانید و نافله ...
■ سلام وقت بخیر
آیا خانمی که مسجد نزدیک منزلش هست ضرورت هست نماز را به جماعت بخواند؟ یا بهتر است در منزل ؟
پاسخ حجت الاسلام افسری از کارشناسان مرکز تخصصی نماز :
در این مساله نظرات مراجع عظام تقلید مختلف است :
آیت الله العظمی مکارم شیرازی: مسأله برای زنها در صورتی که خود را از نامحرم به خوبی حفظ کنند بهتر است نماز را در مسجد بخوانند و اگر راهی برای یا ...