■ چطور دوستم رو به نماز دعوت کنم؟
پاسخ: در ارتباط با دوستتان که نماز نمي خواند، قبل از هر چيزي بايد علت اين مسئله پيدا شود. وقتي علت پيدا شد، برطرف کردن مشکل بسيار ساده تر خواهد شد.
راهكارهاي عملي قابل ارائه به طور كلي به قرار زير است:
1-قبل از هر چيز، براي ترغيب هر کس به نماز، تبليغ عملي داشته باشيد. يعني بايد آثار خواندن نماز، مانند دوري از گناهان، داشتن اخلاق نيكو، كمك به دوستان و وفاداري و فداكاري، پاكيزه بودن در ظاهر و باطن، اعمال نيك و شايسته و برخورد خوب و ...، در رفتار و كردار و گفتارتان نمايان باشد. تبليغ عملي موثرتر از تبليغ زباني است. خوش رفتاري و نيكي و احسان نسبت به ديگران، به گونه اي بايد رفتار كنيد كه جذب اخلاق شما گردند.
2- هر شخصي يك نقطه پذيرش و اثرپذيري دارد. سعي كنيد اين نقطه پذيرش را به دست آورده و از اين كانال وارد شويد و هدف خود را تعقيب كنيد. مطالعه روي خصوصيات افراد، راه جلب نظر تك تك ايشان را به دست آوريد و اقدام كنيد.
البته كيفيت و ميزان اثرگذاري و اثر پذيريها بسيار متفاوت است. آنچه در اين جا با اهميت ميباشد، داشتن درك روان شناختي درست از طرف مقابل است. دقيقاً بايد راههاي نفوذ و تأثيرگذاري را بشناسيد. متناسب با آن برنامهريزي كنيد. بدون داشتن چنين دركي چه بسا بسياري از زحمات شما بينتيجه يا كم ثمر خواهد بود.
3- به ايشان اطلاعات مفيد بدهيد. اميرالمومنين علي عليه السلام ميفرمايد:"الناسأعداء ما جهلوا؛ (بحارالانوار، ج1، ص 219) انسان ها دشمن چيزي هستند كه به آن جهل دارند"
از اين رو لازم است با استفاده از آيات و روايات، براي استمرار و تداوم نماز ، زير بناهاي فكري آنان را مورد بررسي قرار داده و در اصلاح آن بكوشيد. ديدگاه فرد در مورد خداوند، جهان هستي، انسان، معاد و ... اموري است كه داراي نتيجه مستقيم بر عملكرد فرد است. پس بايد به تقويت و اصلاح اين مباني كوشيد.
در اين زمينه مي توانيد اگر ايشان اهل مطالعه هستند از ايشان بخواهيد منابع ذيل را مطالعه كند و اگر اهل مطالعه نيستند خود منابع ذيل را مطالعه و در قالبي غير از توصيه و نصيحت - كه نوعي نگاه از بالا به پايين ميباشد – برايشان توضيح دهيد.
1-راز نماز، محسن قرائتى
2-راز نماز، بىآزار شيرازى
3-پرواز در ملكوت، امام خمينى
4-از ژرفاى نماز ، آيتالله خامنهاى
5-اين است نقش عبادات، محمد باقر صدر
6- كتاب «پرتوى از اسرار نماز»،استاد قرائتى
7- کتاب «به سوي تو»، آيه الله مصباح يزدي
مرکز ملی پاسخگویی به سئوالات دینی
■ با توجه به اين كه ذكر شده انسان فطرتاً عبادت را دوست دارد، چرا ما از عبادتهاى خود لذت نمىبريم؟
گرايش به ذات اقدس اله فطرى است؛ ولى شهوت و غضب نيز به عنوان ابزار كار در نهاد ما وجود دارد. انسان عاقل اين دو را تعديل مىكند نه تعطيل. انسان جاهل شهوت و غضب را امير فطرت مىكند. در اين حال، فطرت اسير و در بين غرائز دفن مىشود؛ و از فطرت مدفون شده كا ...
■ آیا در احادیث و روایات به تعداد رکعات نمازهای یومیه(روزانه) اشاره شده است؟
همانگونه که میدانید تمام اعمال عبادی انسان مستند به منابع متقن و مستدل از آیات، روایات و سیره معصومان(ع) است؛ لذا نماز به عنوان سرآمد اعمال عبادی به یقین از پشتوانه روایی برخوردار است. اما در ارتباط با نمازهای یومیه به صورت هفده رکعت به چند روایت ا ...
■ آیا می توانیم رفت و آمد با فامیل بی نماز را ترک کنیم؟
در تحریر الوسیله امام خمینى رضوان الله علیه چندین مسأله در این باره آمده است که وظیفه ما را مشخص می کند:
1. اگر رفت و آمد با بی نماز از مقدار بی نمازی مى کاهد، این آمد و رفت واجب است.
2. اگر آمد و رفت با بی نماز در بعضى افراد خانه اثر (خوبِ) موقّت ...