■ نیت از ارکان نماز است یا از شرایط آن؟ اگر از ارکان است چرا قبل از نماز انجام میشود؟
پاسخ: 1. نیت؛ از اجزای نماز است و آغاز آن قبل از تکبیرة الاحرام بوده و (مانند روزه) تا پایان نماز باید ادامه داشته باشد، بر این اساس چنانچه در قسمتی از نماز، نمازگزار از نیت خود برگردد، نماز او باطل خواهد بود.
2. از طرفی نیز نیت از واجبات و اجزایی است که رکن نماز به شمار میآید،[1] چراکه ارکان نماز آن واجباتی را گویند که قوام نماز به انجام آنهاست و بدون آنها اصلاً نمازی محقق نمیشود،[2] به تعبیر دیگر همانطور که اگر شخصی تمام اعمال نماز را انجام دهد ولی مثلاً رکوع را بجا نیاورد به عمل او نماز گفته نمیشود، نیت نیز چنین حالتی دارد و اگر فردی اعمال نماز را مثلاً به نیت ورزش کردن انجام دهد به عمل وی نماز نمیگویند.
[1]. امام خمینى، سید روح اللّٰه، نجاة العباد ص 98، م 5، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام، تهران، اول، 1422 ه ق.
[2]. مشکینى، میرزا على، مصطلحات الفقه، ص 274
■ مشهور است که امام حسین (ع) در عاشورا برای کسی که وقت نماز را یادآور شد دعا کردند؟ آیا خود ایشان وقت نماز را نمیدانستند؟!
با توجه به متن روایت که آنرا بیان میکنیم، امام حسین(ع) در پاسخ به این یاور خود، مطلب را به گونهای بیان کردند که گویا آگاهی از وقت نماز داشتند(و شاید در صدد آن بودند که در اولین فرصت، آن را اقامه کنند)، و دعای حضرت تنها برای تشویق فردی بود که تصمیم ...
■ آیا تفکر و اندیشه بیشتر از عباداتی؛ مانند نماز، روزه و ... انسان را به خدا نزدیک میکند؟
آنچه در پرسش مطرح شده مضمون روایتی است که علی(ع) از پیامبر اسلام(ص) نقل کرده است: «اذا اکتسب الناس من أنواع البر لیتقربوا بها الى ربنا عز و جل فاکتسب أنت من انواع العقل تسبقهم بالزلفة و القرب»؛[1] یا علی، آنچه را که مردم از راه نیکیهای مختلف به دست ...