■ ممكن است راهي جهت بوجود آمدن اشتياق براي خواندن نماز به بنده معرفي كرده تا نمازهاي من از حالت كسل كننده اي كه هم اكنون دارد، خارج شود؟ آیا برای تقویت جاذبه نماز، سوره اي، دعايي وجود دارد تا با علاقه بيشتري نماز بخوانم؟
پاسخ: بطور كلي ما وقتى به نماز علاقه مند مي شويم كه نخواهيم فقط وقت نماز بنده خدا باشيم و در ساير اوقات برده هوا و هوس و دنيا،اگر در اوقات ديگر شبانه روز هم در ارتباط با خدابوديم و در فضاى عبوديت خدا نفس كشيديم و گام برداشتيم، با اشتياق و علاقه نماز خود را اقامه خواهيم نمود. با اين حال موارد ديگري نيز در علاقهمندى انسان به نماز موثر است كه به طور اختصار ذكر مي نمائيم:
أ- شناخت و توجه كافى نسبت به معبود و اين كه در نماز با چه كسى سخن مىگوييم
ب- شناخت نسبت به اسرار و اهميت نماز که توجه به هرکدام از آنها، به عمل انسان معنا و روح مي بخشد و او را به نماز و عبادت علاقه مند مي کند
ت- دقت در آثار و بركات دنيوي و اخروي نماز
ث- حتىالامكان نماز را به جماعت يا در مساجد خواندن؛
ج- حتىالامكان ذهن و قلب را از تعلقات دنيا ونفس بيرون آوردن؛
ح- با قاطعيت تمام توجّه خود را به سوى پروردگار معطوف كردن؛
خ- مطالعه در نحوه و كيفيت عبادات ائمه(ع)؛
د- حضور قلب داشتن در نماز.
ذ- مطالعه سيره و رفتار اولياي الهي و عارفان، در نماز؛ كه مي تواند تاثير زيادي بر انسان دارد واو را براي برپايي نماز عاشقانه و پر نشاط تشويق مي کند.
ر- توکل بر خدا واستعانت از خود نماز براي رفع کسالت و بي علاقگي بسيار مفيد است همانگونه که خداوند فرموده است« اسْتَعينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ» .
ز- علاوه بر آن معاشرت و دوستى با انسانهاى مقيّد به نماز و در صورت امكان، كم كردن و حتى قطع رابطه با انسانهايى كه نماز نمىخوانند، در اشتياق انسان به عبادت خدا بسيار مفيد و مؤثر است.
■ تا الآن نماز نمیخواندم و روزه نمیگرفتم. آیا اگر بخواهم توبه کنم باید آنها را قضا کنم؟
توبه و شروع به انجام عبادات شرعی، توفیقی است که نصیبتان شده است که باید قدر آن را بدانید و نگذارید شیطان با بزرگ نشان دادن برخی کفاره های عبادات انجام نشده، شما را از راه راست دور کند. ابتدا سعی کنید عبادات شما از این به بعد از بین نرود و در وقت خودش ...
■ سلام
خواندن نافله شب در مسجد بهتر است یا در خانه در صورت امکان با آوردن احادیث سوال را پاسخ دهید با تشکر فروزان
آنچه درباره نماز در مسجد آمده است، تاکید بر اقامه نماز واجب در مساجد است.
اما در مورد نماز های مستحبی به ویژه نماز شب، قراینی وجود دارد که نشان می دهد بهتر است که نافله شب در خانه خوانده شود. از جمله:
أَنَّ الْبُيُوتَ الَّتِي يُصَلَّى فِيهَا بِا ...