■ براي اين که بتوانیم ریا را از خود دور کرده و خالصانه نماز بخوانيم چه کارهايي را بايد انجام بدهيم؟
پاسخ: كسب اخلاص در نيت و عمل، از دشوارترين گردنه هاي راه ايمان است که دست يابی به آن راه كارهاى مختلفى دارد؛ از جمله:
الف – تقویت توحید
كوتاهترين راه عقلى براى رسيدن به اخلاص و ريشهكن كردن«ريا» تقويت توحيد در دل مىباشد. منظور از توحيد در اين مقام، توحيد افعالى است يعنى، انسان باور كند كه فاعل و مؤثرى در عالم جز خداوند نيست لا مؤثر فى الوجود الا اللَّه. اگر براى ما روشن شود كه هيچكس به غير از خدا منشأ اثرى نيست و بفهميم كه رزق، عطا، منع، غنا، فقر، مرض، سلامتى، ذلت، عزت، زندگى، مردن و. همه در دست خداوند است و هر آنچه در جهان هست مقهور امر حاكم بىشريك مىباشد، ديگر دل به ديگران نمىبنديم و خودنمايى در مقابل ديگران برايمان لذتى نخواهد داشت. زيرا ريشه«ريا» يا طمع در مال و منافع ديگر انسانها است، و يا محبت و دوست داشتن مدح و ستايش انسانها، و يا خوش نداشتن و كراهت از مذمت و ملامت مردم است. اگر رياكار اين سه مشكل را حل نمايد، ديگر دليلى براى خودنمايى در مقابل انسانها وجود نخواهد داشت.
ب – يقين به مبدا و معاد
همه ما به خدا و روز قيامت به نوعي ايمان داريم ولي اين اعتقاد به مرز يقين نرسيده است، چراكه به غير خدا اميد مي بنديم و متكي بر اين اميد، آنان را در عمل خود شريك مي نمائيم اما اگر ايمان خود را به مرز يقين برسانيم ديگر اعمال خود را براي هيچكس غير از خداوند متعال انجام نخواهيم داد.
اين واقعيت با تعابير گوناگوني در سخنان ائمه دين مورد اشاره قرار گرفته است اميرالمومنين عليه السلام مي فرمايد:« سَبَبُ الْإِخْلَاصِ الْيَقِينُ» ؛« اخلاص ره آورد يقين است»
و در سخن ديگر مي فرمايد:« عَلَى قَدْرِ قُوَّةِ الدِّينِ يَكُونُ خُلُوصُ النِّيَّة» ؛« اخلاص آدمي به ميزان استحكام دينداري اوست»
ج - ياس از مردم
همه انسان ها در توصيف قرآن آنقدر ناتوان هستند که:« لَنْ يَخْلُقُوا ذُباباً وَ لَوِ اجْتَمَعُوا لَهُ وَ إِنْ يَسْلُبْهُمُ الذُّبابُ شَيْئاً لا يَسْتَنْقِذُوهُ مِنْه» ؛« هرگز نمىتوانند مگسى بيافرينند، هر چند براى اين كار دست به دست هم دهند! و هر گاه مگس چيزى از آنها بربايد، نمىتوانند آن را باز پس گيرند!»
بنابراين براي دست يابي به اخلاص بايد از اين خيل ناتوانان قطع اميد كرد و اين نااميدي، اولين گام براي اعمال خالصانه مي باشد.
حضرت علي عليه السلام مي فرمايد:« أَوَّلُ الْإِخْلَاصِ الْيَأْسُ مِمَّا فِي أَيْدِي النَّاسِ» ؛« نا اميد بودن از مردم، نخستين شرط اخلاص است» .
د - بكارگيري عقل
از دیگر راههای رسیدن به اخلاص به کارگیری عقل می باشد. يكى از اصحاب ما از امام باقر عليه السّلام روايت مىكند كه فرمودند:« بين حق و باطل فقط بىعقلى وجود دارد، پرسيدند يا ابن رسول اللَّه اين چگونه مىشود، فرمودند: بندهاى كارى انجام مىدهد و خداوند هم از او راضى مىباشد ولى او غير از خدا را در نظر مىگيرد، اگر او در اين كار فقط خداوند را در نظر مىگرفت به سرعت به مقصود خود مىرسيد» .
ح - توجه به آثار و عواقب ریا
يكى از راههاى علاج ريا، توجه به آثار و عقوبات آن است كه مىتواند مانع به وجود آمدن و رشد اين صفت زشت شود. قرآن در آيات متعددى به نكوهش رياكار مىپردازد و او را بىبهره و زيانكار معرفى مىكند: بقره، آيه264؛ نساء، آيه38 و 142؛ انفال، آيه47 و ماعون، آيه6و7.
روايات نيز چهرهاى زشت از رياكار ترسيم كردهاند و به شدت سرزنش نمودهاند. پيامبراكرم(صلى الله عليه وآله)فرمود:«رياكار در قيامت با چهار نام صدا زده مىشود: اى كافر! اى فاجر! اى حيلهگر! اى زيانكار! عملت نابود شد و اجرت باطل گشت! پاداش خود را از كسى بخواه كه عملت را براى او انجام دادى!»
و- مقابله با هوای نفس
يكى ديگر از موانع دست یابی به اخلاص در نماز، هواى نفس است كه سرچشمه اخلاص را تيره مىسازد؛ حضرت على(عليه السلام)مىفرمايد:«چگونه توانايى بر اخلاص دارد كسى كه هواى نفس بر او غالب است.» لذا اگر کسی می خواهد نمازی خالصانه اقامه نماید باید با هوای نفسانی خویش مبارزه نماید.
هـ - محدود نمودن دامنه آرزوهای دراز
همچنين براى خلوص داشتن در عبادت، بايد دامنه آرزوهاى دور و دراز را جمع نمود؛ حضرت على(عليه السلام)مىفرمايد:« قَلِّلِ الْآمَالَ تَخْلُصْ لَكَ الْأَعْمَال» ؛« كم كن آرزوهایت را تا عمل هایت خالص شود.»
ی - تمرین در مقام عمل
پس از تفكر در فوايد و آثار و بركات اخلاص و شناخت روش هایی که موجب می شود تا عبادات از جمله نماز از روى خلوص نيت انجام گيرد، بايد در مقام عمل نیز به تمرين پرداخت و با سعى و تلاش، از كارهايى كه به اخلاص نيت صدمه مىزند، پرهيز نمود و كارهايى را كه در خلوص نيت نقش دارند، انجام داد.
■ خواندن نماز با لحن چه حکمی دارد؟
«لَحْن» مصدر است، جمع آن «أَلْحَان» و «لُحُون» میباشد.[1] گاهی «لحن» به سخن و کلام نسبت داده میشود و گاهی به صداها. هر گاه «لحن» به کلام و سخن نسبت داده شود در بیشتر موارد به معناى بر گرداندن ظاهر کلام از قاعده ادبی و غلط ادا کردن کلام از حیث ا ...
■ به فرمودۀ قرآن، هر طرف رو کنیم خدا آنجاست؛ پس چرا حتما باید رو به قبله نماز بخوانیم؟
ابتدا باید دانست که فقط در نمازهای واجب، رو به قبله بودن لازم است وگرنه نمازهای مستحبی را به هر سمتی میتوان خواند.
اما در جواب باید گفت :
1.از اينكه خدا همهجا هست و به هر طرف كه رو كنى سوى اوست، نمیتوان نتيجه گرفت که به هر طرف مىتوان نماز خو ...
■ چرا حتما بايد نماز را به زبان عربي خواند؟ چه اشکالي دارد من با دوست خود به زبان فارسي و يا هر زباني که مي خواهم سخن بگويم؟ آيا در اين صورت تأثيرگذار تر نخواهد بود چون بهتر مي دانيم چه مي گوييم؟
اينكه واجب است تمامي مسلمانان جهان با هر نوع زبان و مليتي كه دارند نماز را به عربي بخوانند دلايل و حكمت هاي متعددي مي تواند داشته باشد، از جمله اينكه:
غناى زبان عربى
غناى زبان عربى از جهت واژگانى، ساختارى و معنايى - به ويژه در حوزه معارف دينى - ب ...