■ چرا حتما باید نماز را به عربی خواند؟
پاسخ: ابتدا لازم است بدانیم كه تنها نماز و لبیک در حج است که باید به عربی بیان شود وگرنه هيچ تكليف واجب ديگري نيازمند قرائت عربي نیست.
به برخی از دلائل خواندن نماز به عربی اشاره میکنیم:
1.اصل تعبّد
خداوند دستور به عربی خواندن نماز داده و چون روح عبادت بر تسلیم و تعبد استوار است، انسان باید عبادت (نماز) را به همان شکل که خواست خداوند است انجام دهد تا مصلحتهایی که خداوند در نظر دارد و چه بسا ما از آن بیخبریم، حاصل گردد.
امیرمؤمنان (ع) می فرمایند: معنای اسلام، تسلیم شدن در مقابل پروردگار است و علامت این تسلیم بودن در عمل آشکار میشود، میفرماید: "مؤمن، بنای دین خود را بر اساس رأی و نظر شخصی نمیگذارد، بلکه بر آنچه از پروردگارش رسیده بنیان مینهد". (1)
2.زبان مشترک مسلمانان
اینکه همۀ مسلمانان از هر نژاد و مملکتی نماز را به یک زبان بخوانند، باعث میشود که زبانی مشترک میان همه پیروان اسلام شکل بگیرد و در واقع زمینۀ وحدت و پیوند بینالمللی دینی را فراهم کند. (دین جهانی نیاز به زبان مشترک جهانی دارد تا مسلمانان با آن زبان با یکدیگر تعامل کنند و خداوند آن زبان را عربی قرار داده و کتاب آسمانی را با آن زبان فرستاده و و نماز را با آن زبان از ما خواسته است)
3.نبود معادل واژهها
کلماتی را که در نماز به زبان میآوریم نمیتوان به صورت دقیق به زبان دیگری ترجمه کرد. چهبسا برخی از کلمات یا جملات، معانی بسیاری در خود جای داده که با یک یا چند جمله نیز نتوان همۀ آنها را بیان نمود. (2)
برای مثال از سوره حمد نام میبریم، هیچ ترجمهای که بتواند تمام مفاهیم آن را به زبان دیگر بیان کند، نیست. حتی تنها، کلمه «الله» هیچ معادلی در زبانهای دیگر ندارد و تنها میتوان ترجمۀ آن را در قالب یک جمله بیان کرد. در مثال مذکور، کلمه "خدا" در زبان فارسی، فقط معادل فارسی آن است نه هممعنای کلمه «الله».
4.جلوگیری از تحریف
تجربۀ زندگی انسانها، روشنگر این حقیقت تلخ است که آنجا دستهای انسانی در کارهای مختلف دخالت کرده است، آن را به صورتهای مختلف در آورده که گاهی با اصل و حقیقت خود فاصله بسیار دارد. استفاده از یک زبان در عبادت، سبب جلوگیری از تحریف عبادت و آمیختگی آن با خرافات می شود. این زبان را خداوند حکیم، زبان عربی قرار داده است که برترین و کامل ترین زبان است. (3)
یادآوری
البته خواندن نماز به زبان عربی بدان معنی نیست که انسان نتواند به هیچ زبان دیگری با خداوند سخن بگوید. چنانچه در قنوت نماز که قسمت خواستن حاجتهاست، به فتوای اکثر مراجع، انسان میتواند به فارسی یا هر زبان دیگر سخن بگوید. (4) همچنین انسان هر لحظه که اراده نماید، میتواند با زبان دلخواه خویش با او به راز و نیاز بپردازد، تنها برخی امور مانند نماز بنا بر مصلحتها و فوایدی که دارد باید به زبان عربی باشد.
__________________
(1)الْإِسْلَامُ هُوَ التَّسْلِيمُ وَ التَّسْلِيمُ هُوَ التَّصْدِيقُ وَ التَّصْدِيقُ هُوَ الْيَقِينُ وَ الْيَقِينُ هُوَ الْأَدَاءُ وَ الْأَدَاءُ هُوَ الْعَمَلُ إِنَّ الْمُؤْمِنَ أَخَذَ دِينَهُ عَنْ رَبِّهِ وَ لَمْ يَأْخُذْهُ عَنْ رَأْيِهِ ؛ بحار الأنوار (ط - بيروت) ؛ ج65 ؛ ص309
(2)محمدتقی مصباح یزدی، قرآن شناسی، ص 102 - 92، با تلخیص، مؤسسه آموزش و پژوهشی امام خمینی، 1380 هـ. ش.
(3)قَالَ علیٌّ (ع): سَيِّدُ الْكَلَامِ الْعَرَبِيَّةُ وَ سَيِّدُ الْعَرَبِيَّةِ الْقُرْآنُ؛ (بحار الأنوار (ط - بيروت)؛ ج61 ؛ص 30)
(4)توضیح المسائل سیزده مرجع، مسئله 1135.
محتوا : برنامه اندرویدی پرسمان نماز
■ چرا خداوند متعال شستن سر و پا را مانند شستن دست و صورت واجب نكرده؟
امام رضا (عليه السلام ) در پاسخ به اين سوال فرموده اند: (اين موضوع ) علّتهاى بسيار دارد از جمله آن كه: عبادت عبارتست از ركوع و سجود و اين دو با صورت و دو دست صورت مىگيرد نه با سر و پاها لذا صورت و دو دست لازم است شسته شوند و بدين وسيله طهارت و نظاف ...
■ آيا مي توانيم به دليل اينكه چيزي از نماز نمي فهميم، نماز را ترك كنيم؟
شرط وجوب نماز، آگاهي از اسرار آن نيست. انسان در هر شرايطي بايد نماز بخواند. البته نماز و نمازگزاري، مراتب و مراحلي دارد و هرچه انسان در مسير كسب معرفت خداوند و پيمودن مراحل سير و سلوك الي الله تلاش كند، به مراتب بالاتري از قرب و به لايه هاي عميق تري ...