■ از كجا مي توانيم تشخيص دهيم كه نمازمان قبول شده؟
پاسخ: بهترين سخن، سخن خداست. خداوند متعال درباره قبولى نماز، معيارى را در قرآن بيان كرده است كه با كمى دقت قابل فهم است. در آيه 45 سوره عنكبوت مى فرمايد:«إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَر» ؛« و نماز را برپا دار، كه نماز(انسان را) از زشتيها و گناه بازمىدارد.»
نشانه قبولى نماز، اين است كه انسان از گناه دورى كند؛ زيرا نماز باعث مي شود كه انسان به ياد خداوند باشد و اين، باعث خوفِ از نافرمانى مي شود.
امام صادق ـ عليه السلام ـ با تاكيد بر اين شاخص در روايتى فرموده است:« فَمَنْ أَحَبَّ أَنْ يَعْلَمَ مَا أَدْرَكَ مِنْ نَفْعِ صَلَاتِهِ فَلْيَنْظُرْ فَإِنْ كَانَتْ صَلَاتُهُ حَجَزَتْهُ عَنِ الْفَوَاحِشِ وَ الْمُنْكَرِ فَإِنَّمَا أَدْرَكَ مِنْ نَفْعِهَا بِقَدْرِ مَا احْتَجَز» ؛«هر كس دوست دارد بداند نمازش قبول شده يا نه، ببيند كه آيا نمازش او را از گناه و زشتى باز مى دارد يا نه؟ پس به هر اندازه كه نمازش او را از گناه باز بدارد به همان مقدار نمازش قبول واقع شده است.»
■ چرا نماز میّت نیازی به وضو ندارد؟
امام رضا (ع) فرمودند: "وضو واجب شد تا انسان با حالت کسالت و چرت به ديدار دوست نرود و قلب انسان قبل از رکوع و سجده در برابر خداوند پاکیزه گردد؛ ولي در نمازِ ميت نيازی به وضو نیست؛ زیرا در آن، رکوع و سجده وجود ندارد و فقط دعای برای ميت و ذکر خداست".
...
■ آیا وجوب نماز آیات اختصاص به کسانی دارد که در شهر وقوع حادثه هستند و یا شامل همه مکلفینی که از آن مطلع شده اند هرچند در آن شهر نباشند نیز می شود؟
وجوب آن مختص کسانی است که در شهر وقوع حادثه هستند و کسی هم که در شهر متصل به شهری که حادثه در آن رخ داده، به طوری که مانند یک شهر محسوب شوند، زندگی می کند، حکم آن ها را دارد. ...
■ اگر به اول نماز جماعت نرسیم، آیا پاداشهای آنرا از دست خواهیم داد؟
با جستوجوی انجام شده؛ روایتی نیافتیم که بیان کند اگر فردی از ابتدای نماز جماعت حاضر نشده و رکعتها و یا بخشی از یک رکعت را از دست داده باشد، به دنبال آن، دقیقاً چه پاداشهایی را از دست خواهد داد.
اما این مطلب را میتوان قطعی دانست که؛ افرادی که بع ...