■ چرا نمازهاي قضاي مرد فوت شده بر پسر بزرگترش واجب ولي نمازهاي قضاي مادر بر وي واجب نيست، چه دليلي دارد پدر اين بهره را ببرد ولي مادر نه؟

پاسخ: براي دريافت پاسخ بايد به چند نكته توجه نمود:
روايات متعددي داريم که، از ميت،نماز و روزه و...قضا شود ازاين جهت فرقي بين زن و مرد نمي گذارند.
امام صادق (عليه السلام) فرمودند:«اَلصلاةُ التي دَخَلَ (حَصَلَ) وَقتُها قَبلَ اَن يَمُوتَ المَيتُ يَقضي عَنهُ اَولَي الناسِِ.»؛« قبل از آن که انسان بميرد اگر وقت نماز رسيد (و آن نماز قضا شد) آن نماز را سزاوارترين و نزديکترين فرد به ميت قضا مي کند.» و باز آن حضرت (عليه السلام) فرمودند:«از طرف ميت حج، روزه، آزاد کردن بنده و هر کار خوبي قضا مي شود.»
بنا به نظر برخي از مراجع – كه نام آنها درنكته دوم خواهد آمد – كلمه«ميت» شامل زن و مرد مي شود و اگر در بعضي از روايات کلمه ي«مرد» ذکر شده است از باب غلبه و مثال است. مانند اين كه گفته شود:«مردى» در نماز بين ركعت 2 و3 شك كرد و اين گونه بيان به آن معنا نيست كه اگر زن شك كند حكمش چيز ديگر است.
هر چند مشهور فقها فرموده اند که قضای نماز و روزه مادر بر پسر بزرگ واجب نیست اما بزرگانی دیگر مانند صا حب عروة، صاحب وسیله، مرحوم آیت الله اراکی، مكارم شيرازي ومقام معظم رهبری فرموده اند: فرقی بین پدر ومادر از این جهت نیست یعنی همان گونه که قضای نماز و روزه پدر بر پسر بزرگ واجب است قضای نماز و روزه مادر نیز واجب می باشد. برخي از مراجع نيز مانند آيت الله فاضل لنكراني و صافي گلپايگاني قضاي نماز مادر را بنابراحتياط واجب بر پسر بزرگ واجب دانسته اند .
اگر پدري فوت کرد و همه ي فرزندان او دختر بودند در اين جا فرقي بين پدر و مادر نيست.
اگر نماز قضاي پدر بر پسر بزرگتر واجب است و نماز قضاي مادر واجب نيست براي آن است که آن روزي که اين مادر، دختر بود حضرت حق تعالي قضاي نماز و روزه پدر را به عنوان تکليف زايد بر او واجب نکرده بود. امروز هم که آن دختر مادر شده خداي حکيم نمي فرمايد نماز قضاي اين مادر بر پسر بزرگتر واجب است.
ولي اين پدر آن روزي که پسر بود خداوند قضاي نماز پدر را به عنوان يک تکليف زيادي بر او واجب کرد امروز هم فوت کرده پسر بزرگش بايد نماز قضايش را به جا آورد.
بنابراين:
اولا: خداوند متعال در تكليف نمودن بين دختر و پسر فرقي قائل نشده
ثانيا: اگر تفاوتي اندكي در اين حكم بين زن و مرد وجود دارد از روي حكمت مي باشد.
در پایان گفتنی است؛ در خصوص چگونگی احکام الهی خوب است با واقع بینی و بدون پیش فرض نگاه تحقیر آمیز به مرد یا زن، موضوع را مورد بررسی قرار دهیم. زیرا مرد و زن هر دو آفریده خداوند و هر کدام نقش مهمی را در این نظام هستی و به دنبال آن زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی ایفا می کنند. بنابراین دلیل ندارد به جهت نظر برخی مراجع تقلید مبنی بر این که نماز قضای مادر بر پسر بزرگ تر واجب نیست، نتیجه گیری کنیم که از سوی خداوند به شخصیت زن توهین شده، بلکه این تفاوت میان پدر و مادر چه بسا بر اساس یک واقع بینی شکل گرفته است. به طوری که همان گونه که پسر بزرگ تر برخی از اموال اختصاصی پدر به او می رسد و دلایل متعدد روان شناختی و اجتماعی دیگر جایگاه خاص را برای جایگزینی پسر بزرگ تر به جای چدر ایجاد کرده است این وظیفه نیز الزامی شده است.
این برای نمز قضای مادر این ویژگی نیست بلکه وظیفه اخلاقی همه فرزندان است که این مسئولیت را بر عهده بگیرند.
1401/6/27 ساعت 13:11
کد : 1294
لینک مطلب

■ آيا نشستن و نماز خواندن يا عبور کردن از مکان‏هائى که دولت ظالم آنها را غصب مى‏کند، جايز است؟

بنابرفتوای حضرت آیت الله خامنه ای درصورت علم به غصب احکام وآثارمغصوب برآن مرتب می شود. ...

■ همیشه نمازم را اول وقت می خوانم، از کجا بفهمم نمازم برای خداست نه از روی تکرار و عادت؟

نخست باید دانست؛ هر تکرار و عادتي زشت نمي باشد، بلکه مي تواند مفيد باشد مثل عادت به ورزش. اما عادت به عبادات دو گونه است:  برخي عادت ها ريشه در آگاهي ندارد و يک عادت کور است، چنین عادتی سبب پایین آمدن ارزش و آثار آن عمل می شود.  برخی عادت ها پشت ...

■ چرا امامان ما در بحران بلا و گرفتاری‌ها نماز می‌خواندند؟

هر گاه پیشامد سنگینی می‌شد، امیرالمؤمنین علیه السلام می‌رفتند، وضو می‌گرفتند و دو رکعت نماز می خواندند. در مصیبت حضرت زهرا سلام الله علیها نماز خواندند تا خدا این مصیبت را برایشان هموار کند. با این که خود ایشان آرامش دهنده همه عالم است، قلب خود ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز