■ چرا شیعه دست بسته نماز نمی خواند؟
پاسخ: شیعه دست بسته نماز خواندن را حرام می داند در حالیکه هیچیک از مذاهب اهل سنّت نیز آن را واجب ندانسته اند. بعضى آن را مستحب و گروهى مثل مالک بن انس در نمازهاى واجب آنرا مکروه شمرده اند.
در زمان پیامبر (صلی الله علیه و آله) حتی زمان خلیفه اوّل، همه صحابه دست باز نماز می خوانده اند تا اینکه در زمان خلیفه دوم این بدعت گذاشته شد.
ابن رشد قرطبى اندلسى از علماى اهل سنّت می گوید: روایات صحیحى است که به دست ما رسیده که نماز پیامبر را توصیف می کند و در آن نقل نشده که پیامبر اکرم دست راست روى دست چپ می گذاشته اند. از طرفى به مردم امر شده که دست روى دست گذاشته نماز بخوانند در حالی که دستور دهنده معلوم نیست.
بدایة المجتهد، جلد اوّل کتاب الصلاة فصل دوم، مسأله پنجم، ص ۱۳۶- ۱۹۳.
عمده دلیل جمهور اهل سنت دو روایت است:
1. بخارى از سهل بن سعد نقل می کند که مردم مأمور شدند که (مردان) دست روى دست نماز بخوانند. ابو حازم می گوید این را صحیح نمی دانم مگر اینکه اثبات شود امر کننده پیامبر است.
صحیح بخارى، ج ۱، ص ۱۳۵.
2. روایت دوّم هم مرسل است؛ زیرا اهل سنّت روایت علقمه بن وائل از پدرش را مرسل می دانند و معتبر نمی شمارند.
تهذیب التهذیب، ج ۷، ص ۲۴۷.
طبق بعضى روایات منقول است که روزى چند نفر از اسراى مجوس بر عمر وارد شدند و جهت اداى احترام دست به سینه بودند. علّت آن را پرسید. گفتند ما براى احترام به بزرگان چنین می کنیم. عمر پسندید و دستور داد در نماز براى خضوع بیشتر چنین کنند.
جواهر الکلام، ج ۱۱، ص ۱۹.
و لذا ائمه اهل بیت آن را جائز ندانسته اند.
پاسخ به شبهات در شبهای پیشاور، ص ۲۰۶-۲۰۷.
■ آیا نماز ظهر عاشورا توسط امام حسین(ع) در میدان نبرد که خطر جانی بسیار داشت،عمل صحیحی بود؟
نماز خواندن امام در ظهر عاشورا از چند جهت قابل توجه و بررسی است:
1 – وظیفة دینی و شرعی: امام(ع) از ابتدای حرکت و قیام، دین اسلام و احیای احکام الهی و سنت پیامبر(ص) را اساس حرکت و قیام خود معرفی میکند و در تمام حوادث و برخوردها، از دایرة شرع و اح ...
■ در چه مواقعى مىتوان نماز را به جاى نياورد؟
خداوند متعال درباره وجوب نماز مىفرمايد:«...إِنَّ الصَّلَوةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَـبًا مَّوْقُوتًا» ؛«همانا نماز در اوقات معين بر مؤمنان مقرر شده است.» بنابراين نماز هيچ گاه نبايد ترك شود. حتى اگر كسى نمىتواند به شكل عادى انجام دهد، باز ...
■ آیا اگر زن و مرد در کنار هم و یا زن، جلوتر از مرد نماز بخواند، نمازشان باطل است؟
در مسئله جلوتر بودن مکان نماز مرد نسبت به زن، در جایی که حائلی وجود نداشته باشد، نظر مراجع تقلید مختلف و به شرح ذیل است:
1. برخی از مراجع، جلوتر بودن مکان نماز مرد نسبت به زن را لازم دانستهاند.[1]
طبق این نظر، چنانچه زن، در کنار مرد یا جلوتر بایست ...