■ بهترین تعقیبات نماز را بیان نمائید؟
پاسخ: براي تعقيبات نمازهاي يوميه ادعيه و اذكار بيشماري از سوي معصومين عليهم السلام بيان گرديده است كه هر كدام در جايگاه خود بهترين تعقيبات مي باشد ؛ اما از آنجا كه نسبت به برخي از تعقيبات نماز توصيه هاي بسياري شده است اشاره اي گذرا به آنها مي نمائيم:
الف – سجده شكر
حسن بن على بن فضال از حضرت رضا (ع) روايت كرده است كه آن جناب فرمود سجده بعد از اداء نماز واجب شكرگزارى است بر اينكه پروردگار بنده را توفيق داده است بر اداء واجب خود و كمتر چيزى كه در آن سجده مجزى است اينست كه سه مرتبه بگويند: شكر اللَّه شكر اللَّه
عرض كردم معنى شكر اللَّه چيست فرمود كه سجدهكننده ميگويد اين سجده من شكرگزارى پروردگار من است كه مرا توفيق داده است كه خدمت او را بانجام رسانيدهام و ادا كردهام واجب او را و شكر موجب زيادتى است پس اگر در نماز تقصيرى كرده باشد كه بنمازهاى نافله تمام نشود باين سجده نقصان آن بر طرف مىشود و نماز تمام مىشود.
در روايت ديگري امام صادق عليه السلام فرمود: سجده شكر بعد از نماز، دليل كامل شدن نماز و رضاى خدا و اعجاب و خوش آمدن فرشتگان است. خداوند بارها از آنان مي پرسد، پاداش اين بنده شاكر چيست؟ مى گويند: رحمت تو، بهشت تو، حلّ مشكل او، و هر خيرى را كه فرشتگان مىگويند، جوابى نمى شنوند، به خدا عرضه مىدارند: ما نمى دانيم پاداش اين سجده چيست خداوند مي فرمايد: همچنانكه او از من تشكر كرد، من هم از او تشكر مي كنم، و با اين جمله به فرشتگان مى فهماند كه رضا و سپاس الهى از او، بالاتر از بهشت و رحمت و حلّ مشكلات است.
ب – تسبيح حضرت زهرا (سلام الله عليها)
امام صادق عليه السلام فرمودند:« تَسْبِيحُ فَاطِمَةَ ع فِي كُلِّ يَوْمٍ فِي دُبُرِ كُلِّ صَلَاةٍ أَحَبُّ إِلَيَّ مِنْ صَلَاةِ أَلْفِ رَكْعَةٍ فِي كُلِّ يَوْم» ؛« تسبيح فاطمه زهرا عليها السّلام بعد از نماز واجب در نزد من محبوبتر است از هزار ركعت نماز در هر روز.»
ج – صلوات بر محمد و خاندان طاهرينش
حضرت امام صادق(عليه السلام) مىفرمايد: هر كس بعد از نماز صبح و نماز مغرب قبل از آنكهپاهايش را حركت دهد (هيئت نشستن در حال نماز را به هم بزند) و يا كسى سخنى بگويد يك بار بگويد:« إِنَّ اللَّهَ وَ مَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِيماً اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِيِّ وَ عَلَى ذُرِّيَّتِهِ وَ عَلَى أَهْلِ بَيْتِهِ» خداوند صد حاجت او را برآورده مىكند كه هفتاد حاجت در دنيا و سى حاجت ديگر در آخرت براى او برآورده مىشود.
د – خواند سوره حمد، آيه الكرسي، آيه شهد الله و آيه ملك
بنابر آنچه از امام صادق ( عليه السلام ) نقل گرديده هريك از شيعيان بعد نماز هاي واجب خود سوره حمد و آيه شهد الله و آيه الكرسي و آيه ملك را بخواند
چون خداوند اراده نمود كه فاتحة الكتاب، و آية الكرسى. و شهد اللّه(ال عمران 26و 27)، وقل اللهم مالك الملك (ال عمران 18و 19) را نازل نمايد اينان بعرش چنگ انداختند در حالى كه بين آنها و بين خدا حجابى نبود و گفتند اى پروردگار ما را به دار گناه و سراى معصيت و به ميان كسانى كه معصيت تو ميكنند فرود مىآورى در حاليكه ما به طهور و قدس متعلق هستيم خطاب رسيد بعزت و جلالم سوگند هيچ بندهاى از آل محمد و شيعيانشان نيست كه شما را پس از هر نماز قرائت كند مگر اينكه او در حظيرة - القدس بر آنچه كه در او است ساكن گردانم، و با نگاه مكنون خود به او نظر كنم و در هر روز هفتاد مرتبه باو مىنگرم، و در هر روز هفتاد حاجت براى او روا كنم كه كمترين آن مغفرت و آمرزش او باشد.
■ اگر شخصی پیش از وضو، دست خود را بررسی کند که مانعی نباشد ولی پس از نماز متوجه یک مانع شود، حکم چیست؟
اگر اطمینان دارد که مانع، هنگام وضو بوده است، وضو و نماز صحیح نیست؛ در غیر این صورت وضو و نماز اشکال ندارد.
امام خامنه ای (حفظه الله ) ...
■ با سلام خدمت شما وعرًض خداقوت سوال من دررابطه صحت استخاره با تلفن گویاست تا چه.اندازه از نظر مراحع درست می باشد
سلام علیکم
نظر برخی از مراجع درباره استخاره با کامپیوتر و نرم افزارها که آیا می توان به آنها اعتنا کرد:
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی): موارد مختلف است. اگر طبق روش های معمولی است مانعی ندارد.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی: هرگاه ...
■ حکم گم شدن یا برداشتن مهر نماز توسط کودک چیست؟
تکلیف نمازگزار در هنگام گم شدن مهر
آیتالله العظمی خامنهای:
اگر چیزی که سجده بر آن صحیح است (مانند خاک، سنگ، چوب) در دسترس باشد، باید بر همان سجده کند، در غیر این صورت، اگر وقت وسعت دارد، باید نماز را بشکند و دوباره با چیزی که میتوان بر آن سجده ک ...
شاکر فرحانیزاده :
#1150
14:31:11 - 1399/3/17
سلام علیکم و رحمة الله
با تشکر بابت مطالب خوب و مفید شما
لازم به ذکر است در ذکر سجده شکر
شکراً لِله گفته میشود که متاسفانه در پیام بالا که در تاریخ ۱۳۹۴/۱۰/۰۵ ثبت شده، نوشته شده شکر الله یعنی الف بجای اینکه سمت کلمه شکر باشد سمت کلمه لله آمده.