■ با توجه به اينكه اسلام به صلهرحم، اهميت فراوانى داده است، حكم نماز و روزه خويشانى كه چندين سال همديگر را در اثر اختلافات خانوادگى نمىبينند چگونه است؟
پاسخ: * در قرآن و روايات، قطع رحم ـ كه ممكن است در اثر قهر كردن باشد ـ بسيار مذمت شده و اين افراد مورد لعنت خدا قرار مىگيرند: (فَهَلْ عَسَيْتُمْ إِن تَوَلَّيْتُمْ أَن تُفْسِدُواْ فِى الاْرْضِ وَتُقَطِّعُواْ أَرْحَامَكُمْ * أُوْلَـئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ...)[1]؛ اگر ]از اين دستورها[ روىگردان شويد، جز اين انتظار مىرود كه در زمين فساد و قطع پيوند خويشاوندى كنيد، آنان كسانى هستند كه خداوند از رحمت خويش دورشان ساخته، گوشهايشان را كر و چشمهايشان را كور كرده است.
نماز و روزه افرادى كه قطع صلهرحم مىكنند باطل نيست و لازم نيست قضا كنند، ولى از آنان پذيرفته نمىشود و يا اينكه از ثواب آن كاسته مىشود؛ همچنانكه اگر كسى نماز را بدون توجه بخواند، نمازش باطلنيست و لازم نيست قضا كند، لكن آن نماز مورد پذيرش خداوند نيست.
حضرت صادق(عليه السلام) درباره آثار صلهرحم مىفرمايند: صلهرحم، موجب زياد شدن ثواب اعمال، بركت در مال، رفع گرفتارىها، آسانكننده حساب قيامت و تأخير در اجل است.[2]
1. محمّد، آيه22ـ23.
2. كلينى، اصولكافى، ج2، ص158
پرسمان قرآني نماز/ مركز فرهنگ و معارف قرآن
■ «رب صل علی محمد و آل محمد» بعد از ذکر سجده یا رکوع نماز، به چه معنا است؟
جمله «ربّ صلّ علی محمد و آل محمد»، جمله «ندائیه» است که یکی از اقسام جملات انشایی میباشد. در اصل «یا ربی صلّ علی محمد و آل محمد» بوده و معنایش این است: «پروردگار من! بر محمد(ص) و آل او درود فرست». ...
■ علت اين همه تفاوت چيست كه مرد بايد به هر قيمتي كه شده هميشه نماز بخواند اما زنان حداقل چند روز در ماه اصلا نبايد نماز بخوانند؟ و حتی لازم نیست قضای اون رو بجا بیاورند؟
شهيد مطهري مي فرمايد:«از نظر اسلام زن حائض حكم يك انسان به اصطلاح«محدث» را يعني انسان فاقد وضو و غسل را دارد كه در آن حال از نماز و روزه محروم است» ، به نظر ايشان حيض مانند جنابت، خواب، بول و غيره موجب حدث (نوعي پليدي) است كه اولا اختصاص به زن ندار ...
■ آیا برای حضور در نماز جمعه در احادیث، ثوابی ذکر گردیده است؟
در روایات معصومین علیهم السلام ثواب های بیشماری برای نمازگزاران نماز جمعه ذکر گردیده که به تعدادی از آنها اشاره می نمائیم:
- استجابت دعا
امام صادق - عليه السلام – فرموده اند:« السَّاعَةُ الَّتِي يُسْتَجَابُ فِيهَا الدُّعَاءُ يَوْمَ الْجُمُعَةِ مَا ...