■ مگر خدا نفرموده است که حق الناس را رعایت کنید من از حق الله می گذرم حال اگر نماز نخوانیم خدا از حق خودش می گذرد؟
پاسخ: 1- اولا - از قرآن کریم و سایر متون دینی استفاده می شود که بخشش گناهان و گذشت خداوند از حق خود، در جایی است که انسان گناهان و خطاهایی را از روی جهالت انجام دهد و توبه کرده و با عمل صالح گذشته خود را جبران نماید در این صورت از حق خود می گذرد، نه اینکه عمدا گناه کند و اصرار بر عمل خود داشته باشد به این خیال که خداوند او را می بخشد. عفو و بخشش خداوند بی دلیل نیست بلکه با حساب و کتاب است.
بر اساس روایات اگر کسی عمدا نماز نخواند موجب کفر او می شود و دیگر زمینه ای برای بخشش و گذشت او فراهم نمی شود.
2- ثانیا: اگر قرار بود خداوند از حق خودش به راحتی بگذرد به گونه ای که هر کس خواست به دستورات الهی عمل کند و هر کس دوست داشت آن را رها نماید؛ در این صورت چه لزومی داشت که اصلا خداوند دستوری برای بندگانش صادر کند و یا دیگر لزومی نداشت تا خداوند متعال برای ابلاغ دستورات خودش به مردم صد و بیست و چهار هزار پیامبر را با آن همه مشقت هایی که برای آنها وجود داشت مبعوث نماید.
3- ثالثا: اگر قرار باشد خدا نسبت به حق خودش در خصوص نماز بی تفاوت باشد دلیلی ندارد این همه آیات و روایات مربوط به عذاب کسانی که نسبت به نماز سهل انگارند و یا نماز نمی خوانند بیان نماید.
کلید بهشت نماز،ص۱۸۲.
■ روایاتی میگویند که نماز شب چهره انسان را سفید میکند، از طرفی گفته شده است؛ مؤمنان از فرط تهجد چهرههایشان زرد است. این ناهمخوانی را چگونه باید برطرف کرد؟
روایاتی از امام صادق(ع) بیان میکند که نماز شب روی را سفید میکند؛ اما در روایاتی دیگر در خصوصیات شیعیان آمده است که رخسارشان از شب زندهداری و نماز شب زرد است! آیا در این روایات تناقض وجود ندارد؟!
پاسخ اجمالی
همانگونه که در پرسش بدان اشاره شد، در ...
■ آيا حضور قلب در نماز اين است كه توجه به معاني نماز داشته باشيم يا چيز ديگري اضافه بر آن است؟
حضور قلب در نماز عبارت است از توجه قلبي به پروردگار داشتن و حالتي كه مناسب با عظمت خداوند است. پرستش بايد همراه با قلبي سرشاراز احساس عظمت خدا و كوچكي و نياز در مقابل او باشد و راه بدست آوردنآن اين است كه نمازگزار به معناي ...
■ آیا درست است که وقتی اذان و اقامه را فراموش کردی نماز را بشکنی؟
بله در رساله امام خمینی (ره) این چنین آمده است؛
مسأله ۱۱۶۴ اگر پیش از آن که به اندازه رکوع خم شود یادش بیاید که اذان یا اقامه را فراموش کرده، چنانچه وقت نماز وسعت دارد، مستحب است برای گفتن آنها نماز را بشکند. ...