■ آیا میتوانیم بعد از رکوع، ذکر «سمع الله لمن حمده» را در حال حرکت بگوییم؟
پاسخ: در نماز، ذکرهاى واجب و مستحب را باید در حالی گفت که بدن بىحرکت باشد،[1] ولی اگر نمازگزار ذکری مانند «سمع الله لمن حمده» را به نیت مطلق ذکر،[2] در حال حرکت بگوید، اشکال ندارد.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
مانعی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
گفتن ذکر «سمع الله لمن حمده» به نیت ذکر مطلق (ذکری که به طور خاص در آن قسمت از نماز وارد نشده است) در حال حرکت اشکال ندارد.
[1]. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه، ر. ک: نمایه 84981 (حرکت بدن هنگام گفتن ذکر واجب و مستحبی).
[2]. یعنی گفتن ذکر به این نیت که به طور خاص در قسمتی از نماز سفارش نشده است.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
■ آیا حتما باید نماز را به این شکل رکوع و سجود انجام دهیم؟ چه اشکالی دارد مانند مسیحیان ایستاده و با احترام مناجات کنیم؟
در ابتدا باید دانست؛« تنوع» و« تحرک» علاوه بر معانی بلند حمد و سوره و اذکار نماز از ویژگی های ممتاز«نماز» نسبت به سایر انواع عبادت ها در ادیان مختلف است و این نشانه جامعیت و برتری اسلام است. یکی از آثر تنوع و تغییر وضعیت چه بسا ایجاد حس هشیاری و دوری ...
■ اگر در نماز نیاز به طهارت است، پس چرا بانوانی که بعد از زایمان تا 40 روز خونریزی دارند، آن وقت باید نماز بخوانند، در حالیکه در آن زمان ، زن بیشتر از زمان حیض معمولی مریض و رنجورند؟!
در ارتباط با پرسش مطرح شده نکاتی تذکر داده میشود.
2. بدون تردید در نماز پاکی و طهارت، شرط است؛ لذا اگر کسی (مرد یا زن) بدن و یا لباسش آلوده به نجاست و خون باشد بدون عذر نمیتواند نماز بخواند و اگر بخواند صحیح نیست، بلکه نخست باید بدن و لباسش را تط ...