■ جملهی «سمع الله لمن حمده» که به عنوان ذکر بعد از رکوع گفته میشود، جملهای خبری است یا انشایی؟ (خدا ستایشها را میشنود، یا: خدایا! به ستایشها توجه کن)؟
پاسخ از طرف محمد دماوندی: حمد و ستایش خدا هم در شناخت خداوند دارای جایگاه ویژهای است و هم در تربیت انسان. به بیان دیگر، حمد خدا هم در شناخت توحید دارای نقش و جایگاه ویژه است، و هم در تربیت موحد.[1] به همین جهت در روایات به حمد و ستایش خدای متعال سفارش شده و برای آن آثاری بیان شده است:
مفضل از امام صادق(ع) درخواست نمود تا دعای جامعى(تمام و کاملى) به او بیاموزد. امام(ع) فرمود: خدا را حمد و ستایش کن، زیرا هیچ نمازگزارى نیست جز اینکه (آن زمان) براى تو دعا کند (زیرا هر نمازگزارى در نماز) میگوید: «سَمِعَ اللَّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ»، خداوند بشنود سخن کسى را که او را ستایش کند.[2]
شاید این پرسش در ارتباط با روایت مطرح شود که عبارت یاد شده، عبارتی خبری است و دعایی در آن وجود ندارد، پس چگونه امام(ع) اعلام میدارد که تمام نمازگزاران برای ستایشگر خدا دعا میکنند؟
در پاسخ باید گفت؛ اگرچه این عبارت، از لحاظ شکلی، جمله خبری است، اما نوعی دعا نیز در آن نهفته است؛ یعنی «إِلَهِی اسْمَعْ مَنْ حَمِدَک»، خدایا بشنو از کسی که ستایشت میکند. مواردی از این دست که جملهای خبری بیان شده، اما معنای انشاء و درخواست در آن نهفته است، در زبان عربی – و دیگر زبانها – فراوان است. از اینرو روایت یاد شده قابل درک و پذیرش خواهد بود.
مانند فردی که فرزندی را در حال آزار پدر و مادرش میبیند و به او میگوید که «عاق والدین عاقبت به خیر نخواهد شد» که در این جمله خبری، جمله انشایی دیگری نهفته است که پدر و مادرت را آزار مده!
[1]. «حمد و تسبیح»، 9821؛ «تفاوت میان حمد، مدح و شکر»، 18086؛ «نقش حمد و ستایش خدا در تکامل انسان»، 44034؛ «جایگاه حمد در معارف دینی»، 74266.
[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 2، ص 503، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
■ لطفا یک بخش تحت عنوان راهنمای سایت قرار دهید و قسمتی را برای جستجوی عبارات مورد نظر قرار دهید تا لازم نباشد خیلی سوالها را پرسید و تنها آن عبارت را جستجو کرد.
با سلام
در سمت چپ بالای سایت یک کادری داریم برای جستجو که واژه جستجو هم در آن نوشته شده است
یک نمونه جستجو در لینک زیر خدمت شما ارائه می شود
http://qunoot.net/App/results.list.php ...
■ آيا با نمازخواندن در عالم معنا اتفاق خاصي رخ مي دهد؟
نماز نمازگزار تاثيرهاي فراواني بر عالم معنا مي گذارد و با اين فريضه ديني اتفاقات بزرگي در عالم معنا به وقوع مي پيوندد كه به برخي از آنها اشاره مي نمائيم:
- همگرايي فرشتگان با نمازگزار
از تاثيرات نماز نمازگزار بر عالم معنا همگرا نمودن فرشتگان با خو ...
■ لطفا در مورد اهميت و ضرورت حضور در نماز جماعت توضيح دهيد
اسلام ديني فردگرا و عزلت پذير نيست. عبادات اسلامي، ضمن آن كه براي تصفيه باطن و نفس انساني وضع شده است، هيچ گاه فرد را گسسته از جامعه نمي نگرد و برنامه هاي خود را به گونه اي تنظيم نموده كه حضور اجتماعي يك فرد مسلمان حفظ شود، عبادات جنبه جمعي و اجتماعي ...