■ حکم وضو گرفتن در هنگام صعوبت در رفع مانع چیست?
پاسخ: یکی از واجبات وضو نبودن مانع برای رسیدن آب به بدن است. حال ممکن است فردی که سرو کارش با چسب است، برطرف کردن این مانعها برای هر بار وضو برایش مشقت داشته باشد، اگر بخواهد پاک کند وقت خیلی زیادی ازش گرفته میشود، آیا صحیح است همانطور وضو گرفته و نماز بخواند خصوصاً که کارش هر روز مثلاً با چسب است؟ پاسخ مراجع به این سؤال از نظر میگذرد؛
پاسخ آیتالله خامنهای
ایجاد مانعى كه موجب تبدّل وظیفه وضو و غسل به وضو و غسل جبیرهاى مىشود، چنانچه در غیر وقت نماز باشد، مانع ندارد ولى در وقت نماز باید وضو یا غسل را انجام دهد سپس مبادرت به ایجاد مانع نماید، و افراد مشتغل به كارهایى كه موجب ایجاد مانع مىشود (مانند نقاشى، یا گچكارى و امثال آن) چنانچه نتوانند در وقت وضو یا غسل آن مانع را برطرف كنند باید به وظیفه جبیره عمل کنند (یعنى با دست مرطوب مانع را مسح نمایند) و وضو و غسل صحیح است.
آیتالله مکارم شیرازی
اگر در جای وضو یا غسل چیزی چسبیده که برداشتن آن ممکن نیست، یا بسیار مشقت دارد بصورت عادی، وضو یا غسل را انجام دهد.
آیتالله شبیری زنجانی
در صورتی که حرجی باشد و مانع در اعضای تیمم باشد(پشت دست یا قسمت عمده ای از کف دست) باید به دستور وضوی جبیره عمل کند و اگر مانع در جای دیگر باشد به دستور تیمم عمل کند و احتیاط مستحب اینست که علاوه بر تیمم به دستور وضوی جبیره هم عمل کند.
آیتالله وحید خراسانی
اگر برایش ممکن باشد باید کارش را عوض کند و اگر ممکن نشد باید این مانع را از بین ببرد و اگر در موردی این هم ممکن نشد باید بنابر احتیاط واجب هم وضوی جبیره بگیرد هم تیمم نماید.
آیتالله فاضل لنکرانی
اگر در وقت نماز برداشتن تمام چسب ممکن نباشد یا حرجی باشد، هر مقداری که حرجی نباشد چسب را باید پاک کند، و نسبت به مقداری که می ماند وضوی جبیره ای بگیرد یعنی در وقت شستن دست ها از بالا به پائین ، روی چسب ها به نیّت وضو، دست تر بکشد، وضو صحیح است.
جمعآوریکننده: سیدنادعلی اولیایی
■ چه کار کنیم که در نماز حضور قلب داشته باشیم؟
برای حضور قلب در نماز کارهای فراوانی می توان انجام داد که به تعدادی از آنها اشاره می کنیم:
نکته اول: در رابطه با حضور قلب در نماز باید عوامل حواس پرتی را از خودمان دور کنیم که خود این عوامل گاهی می تواند درونی باشد و گاهی بیرونی باشد
درونی مث ...
■ سلام
لطفا بفرمایید ثواب و فضیلت سجده چیست؟
رسول خدا (صلّى اللَّه عليه و آله) فرمودند: هر كس يك سجده بجاى آورد، يك گناه او بخشيده مىشود و يك درجه بر مقامش (نزد خداوند) افزوده مىشود. (1)
همچنین حضرت على عليه السّلام فرمودند: هر گاه يكى از شما سجده كند در حالى كه دو كف دست خود را بر زمين بگذا ...
■ برایم درباره نقش تربیتی نماز در زندگیمان توضیح دهید؟
در این باره باید گفت اگرچه نماز يك ارتباط روحى و معنوى است و هدف از آن ياد خداست، اما اسلام خواسته اين روح را در قالب يك سلسه برنامه هاى تربيتى پياده كند و لذا شرائط زيادى را براى آن قرار داده است، شرائط صحيح بودنِ نماز، شرائط قبولى و شرائط كمال نماز ...