تحلیلی بر پیام مقام معظم رهبری به اجلاس بیست و چهارم نماز■ موثرترین راه ها برای کاستن آسیب های اجتماعی
به گزارش قدس آنلاین، پیام رهبری معظم انقلاب اسلامی به بیست و چهارمین اجلاس سراسری نماز و تاکیدات و رهنمودهای ایشان نسبت به این فریضه الهی زمینه ای را فراهم آورد تا با یک کارشناس به گفت و گو بپردازیم و مشروح آن از نظرتان می گذرد:
حجت الاسلام هادی عجمی، معاون پژوهش مرکز تخصصی نماز با بیان اینکه پیام مقام معظم رهبری به بیست و چهارمین اجلاس سراسری نماز چند نکته مهم و اساسی را در خود نهفته دارد، گفت: ایشان در کنار تقدیر از دست اندرکاران این اجلاس، به ظرفیت هایی که باید پرداخته شوند، تاکید کردند و فرمودند در پیام سال گذشته گوشه ای از این نیازها مطرح شد، ایشان همچنین بر داشتن احساس مسئولیت همگانی نسبت به نماز تاکید کردند.
وی اظهار کرد: این یعنی رهبری معظم در بخش نخست توقع دارند مسئولان و دارندگان امکانات مادی و معنوی برای توجه دهی جامعه به عظمت نماز اقدام کنند و دوم آنکه همگان باید بدانند یکی از موثرترین راه ها برای کاستن آسیب های اجتماعی، نماز است. چه بسا این مهم از نکات مدنظر ایشان در جلسه با مسئولان و دست اندرکاران فرهنگی نیز بوده باشد که چندین ساعت به طول انجامید!
حجت الاسلام عجمی درباره دیگر نکات پیام رهبری انقلاب به اجلاس نماز ادامه داد: نکته چهارم تاکید ایشان بر اقامه نماز همراه با خضوع و خشوع است که همگان باید برای آن همت داشته باشند؛ و این یعنی صرف خواندن نماز مد نظر نیست بلکه رهبری به خضوع و خشوع هم توجه دارند و گرچه این مهم، مسئولیتی سنگین است اما جالب آنکه ایشان این مهم را شدنی دانسته اند.
این کارشناس مرکز تخصصی نماز با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب امسال نیز به ظرفیت های باقی مانده برای پرداخت در حوزه نماز اشاره کرده اند، تصریح کرد: این یعنی هنوز خواسته رهبری درباره نماز محقق نشده و چه بسا انجام این خواسته در طول یک سال شدنی نباشد، گرچه مسئولان نماز باید به اهمیت این خواسته توجه داشته باشند.
وی تاکید کرد: رهبری در پیام به بیست و سومین اجلاس سراسری نماز در سال گذشته فرمودند: تلاش هایی که تا امروز انجام شده را در ترازوی واقع بینانه بسنجید و تاکید ایشان برای این سنجش در سه حوزه بود: نوجوانان که رفتارشان به سمت نماز و سبک نشمردن آن بوده باشد، مسئولیت شناسی افراد در مساجد، مدارس و دانشگاه ها و نیز سفرهای زمینی و هوایی، البته این تاکید را در اجلاس بیست و دوم هم کرده بودند تا مبادا ساعات سفرها باعث بی اعتنایی نسبت به فریضه نماز شود!
وی درباره راهکارهای همگانی شدن نماز به عنوان یکی از مطالبات رهبر معظم انقلاب بیان کرد: ایشان در پیام به یازدهمین اجلاس سراسری نماز فرمودند: «همه باید در این حرکت بزرگ که شایسته است جهاد نامیده شود، خود را ملتزم و متعهد بدانند» و جالب آنکه ایشان تاکید دارند نویسندگان، وزارتخانه ها، سازمان تبلیغات، آموزش و پرورش، رسانه ها خانواده ها، نیروهای مسلح و ... همه باید در این باره همراه شوند و این مهم را وظیفه خود به عنوان یک مسلمان بدانند.
حجت الاسلام عجمی افزود: رهبری همگانی شدن نماز را از شاخصه های حق گذاری نسبت به این فریضه می دانند، یعنی حق نماز اینگونه ادا می شود (تاکید ایشان در پانزدهمین اجلاس نماز) پس باید مسئولان اهمیت نماز را برای اقشار و گروه های متخلف با توجه به آیات و روایات و نیز مطالبات و تصریحات رهبری مشخص کنند.
وی با بیان اینکه اقامه کننده نماز هم باید همچون خود نماز بازدارنده از فحشاء و منکر باشد، اذعان کرد: مرحله سوم و بعد از انگیزه سازی و مطالبه از مردم، این است که بررسی کنیم آیا آنچه در پیش بوده ایم رخ داده است یا خیر؟، اگر انجام شده نقاط قوت چه بوده و اگر نشده نقاط ضعف چیست و چگونه باید برطرف شود؟ و نیز بدانیم که باید در این مسیر استقامت داشته باشیم، اما اگر صرفا بخواهیم وظیفه دیگران را در نظر داشته باشیم و گوشزد کنیم بعید است به هدف برسیم.
حجت الاسلام عجمی درباره تاثیر نماز بر کاهش آسیب های اجتماعی ابراز کرد: نماز برخوردار از مکانیزمی است که به جرم زدایی در افراد و جامعه کمک می کند. باید توجه داشت یک پژوهشگر غربی طی تحقیقی به این نتیجه رسید که انجام مناسک مذهبی بهترین سازوکار کاهش ناهنجاری های اجتماعی است البته نظر او درباره مناسک مذهبی مسیحیت است نه فرایض اسلامی با این حد از اتقان و وثوق اسلام که اگر پیاده شود قطعا آثاری به مراتب گسترده تر خواهد داشت.
وی تاکید کرد: نماز مکتب و مدرسه انسان سازی است، چراکه انسان در روز پنج بار در کلاس این مدرسه شرکت می کند آنهم کلاسی که نام و یاد خدا و نیز سپاسگذاری نسبت به خدا و روز قیامت را یادآوری می کند و به ما یاد می دهد جز از خدا از کسی چیزی را طلب نکنیم و تنها از او یاری بخواهیم. تکرار هر روزه این درس آن را در ما نهادینه می کند و حتی اگر فرد حضور قلب هم نداشته باشد اما بیان این کلمات بر روح و روانش اثر می گذرد و همین باعث می شود بتدریج حضور قلب بیابد حتی در حد یک نوبت.
حجت الاسلام عجمی نماز را معلم و مدرسه انسان سازی خواند و تصریح کرد: در روایات تصریح شده نماز علاوه بر آنکه انسان را از گناه پاک می کند، گناهان گذشته او را نیز می زداید و نقاط ضعف و بالا نیامدن او در دیگر عرصه ها را نیز جبران می کند. علاوه بر این، حضور اجتماعی نماز و اقامه آن در جامعه تاثیرات مثبتی دارد برای مثال سبب می شود مومنان از طریق نمازهای جماعت، صمیمت و الفت بیابند و اینچنین یکی از مهمترین موانع رشد و افزایش جرم یعنی خصومت های شخصی کمرنگ شود.
این کارشناس دینی با اشاره به اثرگذاری نماز بر حوزه های فردی و اجتماعی بیان کرد: ما در نماز می آموزیم که به سلامت و پاکی خود توجه و ارتباطمان را با دیگران اصلاح کنیم و به حقوق دیگران از طریق توجه به غصبی نبودن آب وضو و مکان نماز توجه داشته باشیم. علاوه بر این، نماز ارتباط ما با خدا را نیز اصلاح کرده و با تاکید بر اقامه آن به جماعت، روابط اجتماعی را نیز تعدیل می کند و در سایه این روابط تعدیل شده، بسیاری از مشکلات کمرنگ می شود.
وی با اشاره به تاکیدات ویژه رهبر انقلاب به امر نماز طی برگزاری 24 دوره اجلاس سراسری نماز ابراز کرد: تاکیدات و توصیه های ایشان نسبت به این فریضه در پیام هر ساله ایشان نشان از اهمیت نماز دارد و قطعا ایشان خود لذت نماز را چشیده اند که چنین به این مسئله تاکید دارند و روند برگزاری اجلاس های نماز را پیگیری کرده و آن را برکت می دانند (در حالی که برخی اجلاس ها را غیرضروری می دانند!)
حجت الاسلام عجمی در پایان خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب نه تنها برگزاری اجلاس سراسری نماز را موازی کاری فرهنگی ندانسته اند بلکه بر تداوم توام با جدیت آن تاکید دارند و این نیست مگر به دلیل آنکه ایشان به آثار نماز واقف هستند و برای همین است که تاکید دارند دقایق نماز را صرفا برای نماز وقت بگذاریم.