چند سوال از آیت الله العظمی وحید خراسانی پیرامون وطن شرعی

■ چند سوال از آیت الله العظمی وحید خراسانی پیرامون وطن شرعی

چند سوال از آیت الله العظمی وحید خراسانی پیرامون وطن شرعی

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، متن سوالات و پاسخ‌های این مرجع تقلید به شرح ذیل است.

* فرق «وطن اصلى» با «وطن اتّخاذى»

سؤال: «وطن اصلى» با «وطن اتّخاذى» چه تفاوتى دارد؟

پاسخ معظم‌له: در «وطن اتّخاذى» بايد قصد داشته باشد كه براى هميشه در آن‌جا بماند، ولى در «وطن اصلى» قصد ماندنِ دائمى لازم نيست

* فرق «وطن حكمى» با «وطن اتّخاذى»

سؤال: «وطن حكمى» (يعنى جايى كه در حكم وطن است) با «وطن اتّخاذى» چه فرقى دارد؟

پاسخ: بين اين‌دو وطن ، دو فرق وجود دارد :

۱ ـ در «وطن حكمى» قصد ماندنِ دائم لازم نيست ، ولى در «وطن اتّخاذى» بايد قصد داشته باشد براى هميشه در آن‌جا بماند.

۲ ـ «وطن حكمى» اعراض ندارد، يعنى همين‌كه از آن محلّ خارج و به جاى ديگر براى زندگى منتقل شد، از آن به بعد نمازش در آن مكان شكسته است ؛ چه قصد داشته باشد دوباره به آن‌جا برگردد و چه قصد نداشته باشد. ولى در «وطن اتّخاذى» اين‌گونه نيست ، و تا زمانى‌كه احتمالِ بجا مى‌دهد كه در آينده براى زندگى به آن‌جا برگردد، نمازش در آن مكان تمام و روزه‌اش صحيح است .

* عدم اعتبار وطن شرعى

سؤال: كسى در محلّى مالك منزلى است و شش ماه پشت‌سرهم نيز با قصد ماندن در آن‌جا در آن محلّ مانده است ، ولى فعلا از آن‌جا صرف‌نظر كرده ، آيا احكام وطن بر آن جارى است؟

پاسخ: آن محلّ براى چنين شخصى وطن محسوب نمى‌شود و احكام وطن بر آن جارى نيست ؛ هرچند احتياط مؤكّد آن است كه هر وقت به آن محلّ برسد، نماز را به هر دو صورتِ تمام و شكسته بخواند.

* وطن‌هاى متعدّد

سؤال: يك شخص ، چند وطن مى‌تواند داشته باشد؟

پاسخ: داشتن دو يا سه وطن براى يك شخص بلامانع است . بنابراين كسى كه در دو محلّ زندگى مى‌كند ـ مثلا شش ماه در شهرى و شش ماه ديگر در شهر ديگرى مى‌ماند ـ هر دو مكان ، وطن اوست. و همچنين است اگر بيشتر از دو محلّ براى زندگى خود اختيار كرده باشد؛ به طورى كه عرفآ گفته شود آن‌جا محلّ و مسكن دائمى اوست .

* تبعيّت زن در وطن شوهر

سؤال: در محلّى كه وطنِ شوهر حساب مى‌شود و نمازش در آن‌جا تمام (چهار ركعتى) است ، آيا نماز همسر او هم كامل و روزه‌اش صحيح است؟

پاسخ معظم‌له: نمازِ زن در محلّى كه فعلا وطن شوهر اوست و زن هم در همان محلّ همراه او زندگى مى‌كند، كامل و روزه‌اش نيز صحيح مى‌باشد.

ولى نمازِ زن در محلّى كه قبلا وطن شوهر بوده ـ و وطن زن نبوده ـ و فعلا هم زن در آن محلّ با او زندگى نمى‌كند، شكسته است .

سوال: در فاصله بين عقد و عروسى ، عروس به شهر شوهر خود رفت و آمد مى‌كند. با توجّه به اين‌كه زن ، تابع شوهر است و اين دختر هم بعد از عروسى مى‌خواهد در شهر شوهرش زندگى كند، آيا از الآن براى او وطن به حساب مى‌آيد؟

پاسخ: تا زمانى‌كه دختر، عروسى نكرده و به خانه شوهر نرفته ، آن محلّ وطن او حساب نمى‌شود و نمازش در آن‌جا شكسته است .

* وطنِ آينده

سؤال: در فاصله بين عقد و عروسى ، داماد به خانه پدرزن خود ـ كه در شهر ديگر است ـ رفت و آمد مى‌كند. با فرض اين‌كه داماد قصد دارد بعد از عروسى در شهر همسر خود زندگى كند، آيا مى‌تواند قصد كند كه از الآن ، آن شهر وطن او باشد؟

پاسخ: خير؛ تا زمانى‌كه براى زندگى دائمى به آن شهر نرفته ، و در آن‌جا سكونت پيدا نكرده باشد، وطن او حساب نمى‌شود.

* تبعيّت فرزند در وطن فعلى پدر

سؤال: حكم نماز فرزند در وطن فعلى پدر چيست؟

پاسخ: محلّى را كه پدر براى زندگى انتخاب نموده است ، براى فرزندانى هم كه هنوز مستقلّ نشده و تحت سرپرستى پدر و همراه او زندگى مى‌كنند، وطن به حساب مى‌آيد.

* تبعيّت فرزند در وطن قبلى پدر

سؤال: حكم نمازِ فرزند در وطن قبلى پدر چيست؟

پاسخ: در محلّى كه قبلا وطن پدر بوده ـ ولى وطن فرزندان او نبوده و فعلا هم در آن‌جا زندگى نمى‌كنند ـ تا زمانى‌كه پدر از آن محلّ اعراض نكرده ، فرزندانى كه هنوز مستقلّ نشده و تحت سرپرستى پدر و همراه او زندگى مى‌كنند، بنابر احتياطِ واجب ، بين نماز تمام (چهار ركعتى) و شكسته جمع نمايند. ولى اگر مستقلّ شده باشند، نماز آن‌ها در وطن قبلى پدر شكسته است .

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

1394/11/6 ساعت 09:30
کد : 833
دسته : اخبارمحتوایی و تحلیلی نماز
لینک مطلب
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز