بررسی نقش مسجد در جبهه ها و میادین جنگ

■ بررسی نقش مسجد در جبهه ها و میادین جنگ

بررسی نقش مسجد در جبهه ها و میادین جنگ

به گزارش گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: اهتمام و وابستگی پیامبر اعظم(ص) و یاران اش به مسجد تا بدان حد بود که در تمامی جنگ هایی که صورت می گرفت، در اردوگاه های نظامی یا میادین نبرد، برای خود مساجدی بنا می کردند. این مساجد برای راز و نیاز و انجام عبادات مسلمانان بنا می شد. برای نمونه می توان به مساجد هفت گانه در شمال غربی مدینه که تاکنون نیز به جای مانده است-اشاره کرده که در جریان جنگ «خندق» برای نماز و نیایش مسلمانان بنا نهاده شد.

 

در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ملت ایران نیز رزمندگان اسلام برای راز و نیاز و عبادت خود، مساجد و مصلاهای متعددی در نقاظ گوناگون بنا کردند و در آنجا به تقویت بنیه معنوی خود می پرداختند، به گونه ای که آنان را به زاهدان شب و شیران بیشه روز تبدیل کرده بود. متاسفانه بسیاری از این مساجد ناشناخته مانده است. حفظ و نگهداری این مساجد، هم می تواند از لحاظ معنوی برای بازدیدکنندگان مناطق عملیاتی تاثیرگذار باشد و هم سند تاریخی گویایی باشد برای این واقعیت که ملت مسلمان ایران در اوج جنگ و در بحبوحه دفاع از کشور، هیچ گاه عبادت خداوند و نماز و مسجد را به فراموشی نسپرد و همیشه و در همه حال، با آن مانوس بود.

 

فعالیت های نظامی پایگاه بسیج در زمان صلح

فعالیت های نظامی پایگاه بسیج را نباید منحصر به زمان جنگ کرد، بلکه در زمان صلح نیز باید به برخی از فعالیت های خود ادامه دهد. در اینجا به برخی از فعالیت های نظامی بسیج در زمان صلح می پردازیم.

 

الف)حفظ و ارتقای آمادگی رزمی بسیجیان

پایگاه های مقاومت بسیج باید همیشه و در همه حال، توان رزمی بسیجیان خود را حفظ کند و در جهت ارتقای آن به طور مداوم، تلاش کند تا ارتش بیست میلیونی که پشتوانه انقلاب و کشور در مقابل تهدیدها و تعرض های دشمنان و استکبار جهانی است همیشه و در همه حال، آماده مقابله و رویارویی با آنان باشد.

 

بنابراین پایگاه های مقاومت بسیج باید در طول سال، با برپایی اردوهای رزمی و انجام رزمایش های متعدد، توان رزمی بسیجیان  را حفظ کند و با آشنایی آنان با روش ها و ابزار و ادوات جنگی جدید، توان رزمی آنها را ارتقا دهد.

ب)جذی نیرو و تکمیل ارتش بیست میلیونی

از مهمترین وظایف بسیج در زمان صلح، جذب نیرو از بین اقشار گوناگون جامعه به خصوص جوانان و نوجوانان است. برای این منظور، پایگاه های مقاومت بسیج باید با ایجاد تنوع و بالابردن کیفیت فعالیت های آموزشی، فرهنگی، ورزشی و هنری خود، زمینه جذب جوانان و نوجوانان را فراهم کنند و علاوه بر تشکیل ارتش بیست میلیونی در بعد نظامی بتوانند در مقابل تهاجم فرهنگی دشمن بایستند و در جلوگیری از انحراف جوانان و نوجوانان فعالیت های قابل توجهی از خود به نمایش بگذارند.

ج)اجرای برنامه های امنیتی

یکی از فعالیت های عمده پایگاهی مقاومت بسیج مساجد برقراری امنیت در سطح محل و شهر است. بسیج می تواند با اجرای برنامه هایی همچون گشت در سطح محل و ایست بازرسی، نقش عمده ای در برقراری امنیت داشته باشد.

کارکرد آموزشی پایگاه بسیج

مساجد در طول تاریخ، مرکزی برای آموزش های فرهنگی، علمی، نظامی بوده است، به گونه ای نقش آموزشی مسجد پس از جنبه عبادی آنف بیش از هر جنبه دیگری برجسته و نمایان است. محققان در پی پژوهش های علمی و تاریخی به عمل آمده به این نتیجه رسیده اند که مسجد در اعصار گذشته مهمترین مرکز آموزشی در جامعه بوده است.

با دقت در سیره پیامبر اعظم می بینیم که ایشان به ابعاد آموزشی مسجد اهتمام و توجه ویژه ای داشتند. رسول اکرم(ص) علاوه بر اینکه عملا مسجد را پایگاه آموزشی و فرهنگی خود قرار داده بودند، در روایات فراوانی بر این نقش و عملکرد مسجد نیز تاکید کرده اند. برخی از این روایات عبارت است از:

 

-نشستن در مسجد برای کسب علم، بیهوده و لغو نیست:

«یا اباذر، کل جلوس فی المسجد لغو الّا ثلالثه: قرائة مصل، او ذکرالله تعالی، او سائل عن العلم»

(ای ابوذر! هر نشستی و اقامتی در مسجد بیهوده است، مگر سه نوع اقامت: اشتغال به خواندن نماز، استغال به ذکر خداوند، یا به دنبال کسب علم بودن» .

 

-کسب علم در مسجد برتر از عبادت خداوند است:

«خرج رسول الله، فاذا فی المسجد مجلسان: مجلس یتفقهون و مجلس یدعون الله تعالی و یسالونه. فقال: کلا المجلسین الی الخیر؛ اما هولاء فیدعون الله و اما هولاء فیتعلمون و یفقهون الجاهل هولاء افضل؛ بالتعلیم ارسلت، ثم قعد معهم».

 

روزی پیامبر(ص) وارد مسجد شدند. در مسجد دو گروه نشسته بودند: گروهی مشغول کسب علم و گروهی مشغول دعا و ذکر خداوند. پیامبر(ص) فرمودند: هر دو مجلس در راه خیرند. آن گروه خداوند را می خوانند و او را ذکر می کنند و آن گروه علم می آموزند و جاهلان را آگاه می کنند. این گروه (جویندگان علم) بر دیگری برتر است؛ من برای تعلیم به مردم فرستاده شده ام. سپس در گروه علمی آنان شرکت کرد.

 

امروزه نیز با وجود گسترش مراکز آموزشی و فرهنگی، باید همچنان بر شکوفا کردن ابعاد آموزشی سجد، پافشاری و اهتمام بورزیم و از آنجا که بسیاری از مردم بیشتر معلومات دینی خود را در مساجد یاد می گیرند، می توانیم با احیای کارکرد آموزشی مساجد، تاثیر فراوانی در بالا بردن سطح معلومات دینی مردم، به خصوص جوانان داشته باشیم.

 

به دلیل آنکه پایگاه های بسیج مساجد ارتباط ویژه ای با مسجدیان و به خصوص جوانان دارند، می توانند از مهمترین مراکزی باشند که کارکرد آموزشی مساجد را احیا می کنند و به بهترین شکل ممکن از آن استفاده می نمایند.

برگرفته از کتاب: فروغ مسجد

 

پایان پیام/248

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

1394/10/23 ساعت 11:02
کد : 783
دسته : اخبارمحتوایی و تحلیلی نماز
لینک مطلب
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز