■ تبیین آثار فردی و اجتماعی نماز در خطبههای جمعه هامبورگ
به گزارش خبرگزاری رسا، امام جماعت مرکز اسلامی هامبورگ در خطبههای نماز جمعه روز گذشته این شهر، گفت: از دیدگاه قرآن کریم عبودیت غرض آفرینش انسان دانسته شده و آن به این معنا است که آدمی با بندگی «حق تعالی» صفات کمالی را در خود پرورش دهد.
وی اظهار کرد: خداوند متعال در آیه 21 سوره بقره میفرماید «یَا أَیُّهَا النَّاسُ اعْبُدُواْ رَبَّکُمُ الَّذِی خَلَقَکُمْ وَالَّذِینَ مِن قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ: اى مردم پروردگارتان را که شما و کسانى را که پیش از شما بودهاند آفریده است پرستش کنید باشد که به تقوا گرایید»، همچنین در آیه 56 سوره ذاریات میفرماید «وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِیَعْبُدُونِ: و جن و انس را نیافریدم جز براى آنکه مرا بپرستند».
حجت الاسلام و المسلمین رمضانی با اشاره به جایگاه نماز در بین آیینهای عبادی بیان کرد: امام سجاد(ع) اولین حق از افعال عبادی را از نماز آغاز میکند؛ چراکه نماز بزرگترین و جامعترین عبادت در میان عبادات است و از نظر آیات و روایات در رأس امور عبادی قرار گرفته است.
رییس مرکز اسلامی هامبورگ با بیان اینکه نماز برای یاد خداست زیرا فقط یاد خداست که انسان را آرام میکند، گفت: انسان برای اینکه از نماز واقعی بهره ببرد، باید شش نکته را که عبارت است از حضور قلب، تفهم، تعظیم، هیبت، رجاء و حیاء، مراعات کند، چنانچه در کتاب «الحقائق» مرحوم فیض کاشانی و دیگر بزرگان به آن اشاره شده است.
رمضانی ادامه داد: همت عالی از جمله اموری است که باعث میشود انسان به حضور قلب برسد؛ لذا انسان باید توجه کند که دنیا نسبت به آخرت ناچیز است و نباید خود را دلداده دنیای زودگذر کند؛ زیرا آخرت حیات جاودان است. خداوند متعال در آیه 64 سوره مبارکه عنکبوت میفرماید «إِنَّ الدَّارَ الْآخِرَةَ لَهِیَ الْحَیَوَانُ لَوْ کَانُوا یَعْلَمُونَ: زندگى حقیقى همانا در سراى آخرت است اى کاش میدانستند»، همچنین در آیه 17 سوره مبارکه اعلی میفرماید «وَالْآخِرَةُ خَیْرٌ وَأَبْقَى: جهان آخرت نیکوتر و پایدارتر است».
وی اظهار کرد: انسان پس از حضور قلب در نماز، باید فکر و ذهن خود را، به درک معانی آنچه به زبان میآورد معطوف کند، چراکه این توجه باعث میشود آدمی از امور دنیایی غافل شده و ادب را در محضر حقتعالی رعایت کند.
امام جماعت مرکز اسلامی هامبورگ با تأکید بر ضرورت شنخت الهی افزود: شناخت نسبت به جلال و عظمت خداوند و کوچکی و پستی نقش انسان باعث خشوع و خضوع میشود، در واقع میتوان گفت در این حالت برای نفس «تعظیم» حاصل میشود.
حجت الاسلام و المسلمین رمضانی ادامه داد: امام سجاد(ع) میفرماید: «فَأَمَّا حَقُّ الصَّلَاةِ فَأَنْ تَعْلَمَ أَنَّهَا وِفَادَةٌ إِلَى اللَّهِ وَ أَنَّکَ قَائِمٌ بِهَا بَیْنَ یَدَیِ اللَّهِ فَإِذَا عَلِمْتَ ذَلِکَ کُنْتَ خَلِیقاً أَنْ تَقُومَ فِیهَا مَقَامَ الذَّلِیلِ الرَّاغِبِ الرَّاهِبِ الْخَائِفِ الرَّاجِی الْمِسْکِینِ الْمُتَضَرِّعِ الْمُعَظِّمِ مَنْ قَامَ بَیْنَ یَدَیْهِ بِالسُّکُونِ وَ الْإِطْرَاقِ وَ خُشُوعِ الْأَطْرَافِ وَ لِینِ الْجَنَاحِ وَ حُسْنِ الْمُنَاجَاةِ لَهُ فِی نَفْسِهِ وَ الطَّلَبِ إِلَیْهِ فِی فَکَاکِ رَقَبَتِکَ الَّتِی أَحَاطَتْ بِهِ خَطِیئَتُکَ وَ اسْتَهْلَکَتْهَا ذُنُوبُکَ وَ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ: اما حق نماز این است که بدانی نماز، روی آوردن به درگاه خداست و تو در حال نماز مقابل خداوند ایستادهای حال اگر بر این مطلب آگاه باشی خود را شایسته میبینی که همچون بندهای خوار، مشتاق، بیمناک، امیدوار، نیازمند و نالان در برابرش بایستی و در حال آرامش و سرافکندگی و فروتنی همه جانبه، او را بزرگ داری؛ و از جان و دل با او راز و نیاز کنی، و از او بخواهی تا تو را زیر بار خطاهایی که تو را در برگرفتهاند و گناهانی که نابودت میکنند، آزاد کند و هیچ نیرویی نیست مگر از ناحیه خداوند».
رییس مرکز اسلامی هامبورگ بیان کرد: انسان اگر با این نگاه که امام سجاد(ع) اشاره فرمودهاند حق نماز را بشناسد و تلاش کند که آنرا اد کند، کم کم به آثار دنیوی، اخروی، فردی، اجتماعی، بدنی و روحی آن خواهد رسید.
حجت الاسلام و المسلمین رمضانی احساس حضور در محضر خداوند، آرامش و سکون، جدایی از خودخواهی و غرور و کبر، تواضع در برابر حق را از آثار فردی و مسئولیتپذیری در مقابل دیگران را از آثار اجتماعی نماز برشمرد و گفت: نماز از طرفی خودبینی و خودخواهی را از انسان دور میکند و از طرف دیگر خداخواهی و حقطلبی را در او زنده نگه میدارد.
وی اظهار کرد: مهم این است که باید تلاش کرد تا مؤمنان این واجب الهی(نماز) را به درستی انجام دهند و خشوع و خضوع را در خود احیا و زنده کنند و از برکات آثار آن برخوردار شوند؛ همچنین فلسفه احکام و نیز آداب و اسرار نماز را یاد بگیرند و در محلی مناسب و به دور از ظواهر فریبنده و رعایت مستحبات، حق نماز را تا آنجایی که ممکن است به جا آورند./982/ب103/د