اربعین به مثابه رسانه ای قوی برای تشیع

به استقبال اربعین
■ اربعین به مثابه رسانه ای قوی برای تشیع

اربعین به مثابه رسانه ای قوی برای تشیع

خبرگزاری شبستان -  سرویس قرآن و معارف: "مسلما اربعین نمود موفق و عظیمی از عزاداری است. وقتی اربعین می شود عده بسیاری زیادی بر اساس سنت پیاده روی از نجف و بصره  و شهرهای دیگر به صورت پیاده عازم کربلا می شوند تا آن جایی که در محافل بین المللی ثبت شده تجمع اربعین بزرگ ترین اجتماع مسالمت آمیز جهان با حدود 20 میلیون نفر جمعیت است. خب وقتی این تعداد از افراد در روز اربعین جمع می شوند نه تنها توجه رسانه ها را به خود جلب می کنند بلکه خود مراسم به عنوان یک رسانه عمل می کند. شما به ویژه در سال های گذشته می بینید حتی غیر مسلمان ها هم در این مراسم حضور دارند  و این پرسش برای خیلی از غیر مسلمان ها ایجاد می شود که این جا چه خبر است و چرا این همه انسان دور هم جمع شده اند. شما می بینید چقدر مستند هر سال درباره این واقعه ساخته می شود و خود به خود این فعالیت ها و کنجکاوی ها باعث آشنایی بیشتر دنیا با فرهنگ امام حسین علیه السلام و زندگی حسینی می شود. پس می شود این نکته را امروز با فراغ بال مطرح کرد که اربعین و اجتماع بزرگ و میلیونی شیعیان در این روز کارکرد رسانه ای پیدا کرده است. البته این موقعیت هم دلیل روشنی دارد. یعنی این طور نیست که این رسانه بی قاعده و ضابطه شکل گرفته باشد. مهم ترین دلیل این اجتماع همان محبت عظیمی است که خداوند در قلب ها قرار داده است."

آنچه در ادامه می آید بخش اول گفتگوی ما با حجت الاسلام و المسلمین هادی عجمی، کارشناس مرکز تخصصی نماز درباره ظرفیت های مراسم مذهبی از جمله اربعین به مثابه یک رسانه است.

 

 

ما کم تر از زاویه و چشم رسانه بودن به مراسم مذهبی و دینی نگاه کرده ایم. می خواهم ببینم آیا به ظرفیت های دینی و مذهبی به ویژه در شیعه می توان به مثابه یک رسانه توجه کرد؟

درباره کارکردهای یک رسانه یا مدیا گفته می شود که رسانه تغییرات و گزارش از محیط را به مخاطبان خود می رساند اما رسانه به معنای اصطلاحی امروز آن یعنی نهادی که دست به فرهنگ سازی می زند و جریان سازی فرهنگی را دنبال می کند. اگر از این زاویه به موضوع نگاه کنیم امروز همه رسانه ها به نوعی دنبال فرهنگ سازی هستند. فی المثل در غرب شما می بینید که رسانه ها با ابزار فرهنگ سازی که در دست دارند زندگی آمریکایی را به عنوان یک استاندارد زیستن به مخاطبان خود ارائه می کنند. زندگی ای که با آب پرتقال صبح شروع می شود و با ارتباط ها و تماس هایی که در این فرهنگ تعریف شده ادامه پیدا می کند. در واقع یک استانداردی از زندگی صبح تا شب در این رسانه ها به مخاطب ارائه می شود.

البته همین خصلت فرهنگ سازی در رسانه های دینی هم وجود دارد، منتها تعریف یک رسانه دینی از مقوله فرهنگ طبیعتا با آنچه که در غرب دنبال می شود متفاوت خواهد بود. مثلا شما در فرهنگ آمریکایی می بینید که استاندارد خاصی از اندام برای دختران و نوجوان ها تعریف می شود. از طریق رسانه ها و بازار اسباب بازی ها این اتفاق شکل می گیرد و تبعات خاص خودش را هم دارد. می بینید که بخش قابل توجهی از همین دختران دچار خودزشت پنداری شده اند و وسواس های ذهنی و روانی گرفته اند یا دچار سوء تغذیه شده اند. این همان قدرت رسانه است که می تواند ذهن ها را فریب بدهد و آن ها را به سویه های تاریکی ببرد یا نه در نقطه مقابل قرار بگیرد.

 

شما می گویید که تعریف ما از رسانه - یعنی آن چیزی که در اسلام می تواند اتفاق بیفتد -  با تجربه غرب متفاوت است. در این باره توضیح بیشتری می دهید؟

ببینید، اگر کمی از آن تعریف های رایج فاصله بگیریم می بینیم که اتفاقا اسلام رسانه خاص خود را دارد. فی المثل آیات قرآن به مثابه ابزار رسانه ای خاص عمل می کنند و همان کارکرد فرهنگ سازی را برعهده دارند ولو این که این کارکرد رسانه ای با آن چیزی که در اصطلاحات امروز دنبال آن هستیم نخواند. شما وقتی نگاه می کنید می بینید در اسلام اقامه نماز به عنوان یک رسانه عمل می کند. خداوند در آیه 40 سوره حج می فرماید: "وَلَیَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن یَنصُرُهُ / خداوند حتما یاری می کند کسانی را که خدا را یاری می کنند." البته در آیه 41 همین سوره شرط این یاری کردن را هم بیان می کند: "الَّذِینَ إِن مَّکَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ"در این آیه خداوند اقامه نماز را به عنوان یک تابلو برای یاری کنندگان دین مطرح می کند.

همچنین در روایت های متعددی نماز را به عنوان یک عَلَم و پرچم می بینیم. کارکرد عَلَم و پرچم در یک سپاه هدف و شعار آن را تبیین می کند و به معنای امروز آن کارکرد عَلَم و پرچم همان رسانه است.  پس وقتی می فرماید نماز عَلَم اسلام است یعنی اقامه نماز به مثابه رسانه ای برای اسلام است.

اما ما در باب ترویج معارف شیعی به رسانه هایی برمی خوریم که توسط اهل بیت علیهم السلام پایه گذاری شده اند. مثلا درباره ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و رساندن جایگاه اهل بیت (ع) به جامعه رسانه ای به نام عزاداری و سوگواری و مراسم های مرتبط با حضرت سیدالشهدا (ع) پایه گذاری شده است. همچنان که شما در روایات هم می بینید که مثلا امام صادق علیه السلام جلسات روضه خوانی را برپا می کردند و حتی گاهی که روضه خوان ها ملاحظه حضرت را می کردند ایشان به این امر اشاره می کردند که روضه ها را راحت بخوانید. در تاریخ ثبت شده است که امام رضا علیه السلام مبلغی را کنار گذاشته بودند و آن را به برپایی مجالس روضه و یادبود حضرت سیدالشهدا (ع) اختصاص می دادند. پس این روضه همان کارکرد فرهنگ سازی را دارد. یا مثلا شما می بینید که اذان گفتن به نوعی رسانه ای برای اسلام است. در تاریخ هم ثبت شده است که در گذشته هر وقت مسلمان ها می خواستند دور هم جمع شوند کسی اذان می گفته است.

 

اگر بخواهیم مشخصا به عزاداری روز اربعین از این منظر نگاه کنیم چه وجوهی می تواند قابل توجه باشد؟

مسلما اربعین نمود موفق و عظیمی از عزاداری است. وقتی اربعین می شود عده بسیاری زیادی بر اساس سنت پیاده روی از نجف و بصره  و شهرهای دیگر به صورت پیاده عازم کربلا می شوند تا آن جایی که در محافل بین المللی ثبت شده تجمع اربعین بزرگ ترین اجتماع مسالمت آمیز جهان با حدود 20 میلیون نفر جمعیت است. خب وقتی این تعداد از افراد در روز اربعین جمع می شوند نه تنها توجه رسانه ها را به خود جلب می کنند بلکه خود مراسم به عنوان یک رسانه عمل می کند. شما به ویژه در سال های گذشته می بینید حتی غیر مسلمان ها هم در این مراسم حضور دارند  و این پرسش برای خیلی از غیر مسلمان ها ایجاد می شود که این جا چه خبر است و چرا این همه انسان دور هم جمع شده اند. شما می بینید چقدر مستند هر سال درباره این واقعه ساخته می شود و خود به خود این فعالیت ها و کنجکاوی ها باعث آشنایی بیشتر دنیا با فرهنگ امام حسین علیه السلام و زندگی حسینی می شود.

پس می شود این نکته را امروز با فراغ بال مطرح کرد که اربعین و اجتماع بزرگ و میلیونی شیعیان در این روز کارکرد رسانه ای پیدا کرده است. البته این موقعیت هم دلیل روشنی دارد. یعنی این طور نیست که این رسانه بی قاعده و ضابطه شکل گرفته باشد. مهم ترین دلیل این اجتماع همان محبت عظیمی است که خداوند در قلب ها قرار داده است.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

1395/8/6 ساعت 12:15
کد : 641
دسته : مصاحبه محتوایی و تحلیلی نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
اربعین
رسانه

■ طرح ملی نظارت بر فضاهای اقامه نماز راه های مواصلاتی کشور در اربعین سال ۱۴۰۱ ابلاغ شد

سید علی مهدیان، معاون برنامه ریزی، نظارت و ارزیابی ستاد اقامه نماز در گفتگو با خبرنگار روابط عمومی ستاد اقامه نماز از برگزاری جلسه کارگروه ساماندهی و بررسی وضعیت اقامه نماز در راه های مواصلاتی کشور خبر داد. مهدیان گفت: یکی از رسالت های ستاد اقامه ...

■ ضرورت رسیدگی به امور مساجد و نمازخانه ها در اربعین حسینی(ع)

مهرداد بذرباش وزیر راه و شهرسازی، در مکاتبه با مدیرعامل شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران، رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای، سرپرست شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران و مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره)، خواستار رسیدگی به ا ...

■ اقامه نماز ظهر روز اربعین به امامت حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با حضور هیئت‌های دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور

  هم‌زمان با اربعین شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (علیه‌السلام) و یاران باوفای ایشان، مراسم عزاداری هیئت‌های دانشجویی سراسر کشور در حضور رهبر انقلاب اسلامی، پیش از ظهر امروز (چهارشنبه) در حسینیه‌ی امام خمینی (رحمه‌الله ...

■ نماز جماعت مرحوم آیت‌الله حسینی شاهرودی (ره) در پیاده‌روی اربعین دهه ۴۰

عصر روز یکشنبه( 16 تیر 1398) بود که حضرت آیت‌الله سیدمحمد حسینی‌شاهرودی از علمای حوزه علمیه قم به علت ایست قلبی و در سن ۹۴ سالگی دعوت حق را لبیک گفت و به دیار باقی شتافت. این عالم وارسته فرزند مرحوم آیت‌اللّه العظمی شاهرودی (از مراجع ط ...

■ استفاده از تمام ظرفیت‌های رسانه ملی برای ترویج نماز

در آستانه برگزاری بیست و نهمین اجلاس سراسری نماز، پیمان جبلی و جمعی از مسئولان رسانه ملی با حجت الاسلام و المسلمین محسن قرائتی و اعضای ستاد اقامه نماز دیدار کرد.جبلی، حجت الاسلام و المسلمین قرائتی را شخصیتی تأثیرگذار خواند و گفت: شما به تنهایی یک رسا ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز